lz1wvm написа:Блудният син
Явно не си зареждал литиеви батерии.Те просто са като пиявици на ел.енергия.Зареждал съм с максимален ток,който производителя е дал.Няма загряване,дори не ползвам и термичната защита,вече около година.Същата работа беше и с оловните акумулатори и никеловите,ако спазваш зарядния ток,който е дал производителя.Това не са неща,струва ми се или може би.Газове или кипене се получава(както при оловни така и при литиеви),ако надвишиш напрежението на заряд,но за това се грижи самото зарядно.
Гледам,че си скептичен и към заряд с големи мощности и силова електроника.Ами първия ти пост в темата беше за скептицизма към АЕЦ Белене.....явно чакаме 3000-та година.
Представях си такава картинка: Колата влиза на заряд, позиционира се над "едно нещо", то се по вдига нагоре /трафът затваря магнитната верига/ и започва прехвърляне по магнитен път. Става бе. Става. Ама тези екстрени зарядки директно плачат за мегавати, сметката е такава. И в колата вече не можеш вкара такъв траф. Дори на килохерц да го юркаш. Кабелът ще трябва да е поне 250 квадрата, за работното напрежение - да не говорим. Изхождам от текущото състояние на познатата ми техника /добре, че движи яко напред/ и т.н. А 50 kWh са за скромно автО, сещаш се. Литиеви батерии зареждам през два-три дни, на телефонеца / и вече - хем съм със стандартно зарядно/ изхвърлям втора на Нокиата-си, т.к. по някое време вземат, та се надуят. А за хиляди цикли заряд-разряд и не помисляме, не е кондензатор това чудо, масовата батерия. Газовете и кипенето ги поражда ЗАРЯДЪТ, протекъл през елементите /ТОК по време/, според броя разложени молекули на електролита и разтворителя, а при експресен заряд и токовете ще са екстремни. Затова, казвам ти, средностатистически, предвид и опазване живота на пусти батерии, и олекотяване режимите на работа на зарядките и т.н., замяната "празно за пълно" - удариш ли калема - има смисъл.
Другият вариант е да чакаш повечко. И лошо няма, АКО не бързаш. А авиомоделите са първи лястовици но, лястовици. Дано мощните тягови системи се доближат до тях.
Виж, за чакането на 3000-та, чакаме я. - Като онзи дядка, дето си беше хванал малко орле, да видел вярно ли било, че живеели над 200 години

Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.