Фактор на мощност

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Фактор на мощност

Мнениеот Foton » 23.01.2015 15:11

Някой запознал ли се е с това:
Прикачени файлове
SG_Article_7_Ordinance_1_16.01.2015.doc
(50 KiB) 901 пъти
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Re: Фактор на мощност

Мнениеот Joro762 » 23.01.2015 16:33

Foton написа:Някой запознал ли се е с това:

Има ли формули от ДКЕВР с по- няколко неизвестни, не е на добре -)
Joro762

Мнениеот Mateev » 27.01.2015 20:54

Забележете и какъв друг курвенски номер се получава. Представете си че на един трафопост (или в една подстанция) има включени двама клиента на мрежата. Единия е консуматор и генерира реактивна енергия, а другия е ВЕИ производител, който може да я компенсира тази енергия (съвременните инвертори го могат). Като цяло комбинацията на двамата разтоварва далекопроводите от реактивната енергия, но гадовете от ЕРП-тата ще се изхитрят да вземат пари и от двамата за това, че правят добро на мрежата.

Това според мене е поредната простотия, измислена от болните мозъци на некадърниците във власта.

Честно и справедливо щеше да бъде да се наказва този, който генерира реактивна енергия, и да се награждава този, който я компенсира. Нашите олигофрени във власта обаче са решили да наказват и двамата, което е върха на простотията.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Foton » 28.01.2015 13:59

Mateev написа:Единия е консуматор и генерира реактивна енергия

Г-н Матеев, според приетите понятия консуматорите обикновено "консумират" реактивна енергия. Прието е, че ако за мрежата се държиш като индуктивен товар, то ти консумираш реактивна енергия. Безумието е, че тази енергия обикновено се компенсира от мощни синхронни генератори чрез повишаване на възбуждането им. Т.е. НЕК губи от това, но ако имаш възможност да осигуриш капацитивен товар те наказва по-жестоко, от колкото ако е индуктивен...
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Блудният син » 28.01.2015 15:21

Дотук-само тояги. Морковът къде им е, че ми убягва? Натискът е в две основни посоки:
Да произвеждаш скъпо и да продаваш евтино. Разбира се, по отношение на своя интерес. Вариант виждам такъв, за законно избягване на плащанията : Така да си програмира човек управлението на мощностите че, през максимум 15 минути, де генерира по малко реактивна енергия със знак, обратен на преобладаващата тъй, щото да попрескача в другия квадрант.
Примерно, ако си нормално около cos (fi) =+0,9 и спаднеш до 0,85, след това, периодично, включваш няколко кондензаторни батерии само, колкото да минеш /за малко/ към -0,9, колкото да се "закачиш" за принципа.
За софтуер не могат да те съдят, така че...
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот Foton » 28.01.2015 15:47

Тошко, брилянтна идея!!!! Нещо като топла вода или колело.
Я напиши в Google "ККУ" и виж какво ще излезе.
Foton

Мнениеот Блудният син » 28.01.2015 17:59

Foton написа:Тошко, брилянтна идея!!!! Нещо като топла вода или колело.
Я напиши в Google "ККУ" и виж какво ще излезе.

Разбираема е иронията особено, ако не вникнеш. Лично съм имал някакъв досег с ККУ. Въпросът бе /ама дали си внимавал?/ за целия комплекс в/около/ включваната мощност на ККУ. Та, при положение, че можеш принудително да отведеш косинуса на отрицателна територия, КОГАТО ТИ ТРЯБВА, може и да скатаеш някой-друг лев от това, дето сега ти го вменяват. На прима виста, би трябвало да може да сработи. Хеле пък - и тук без ККУ - производителите /потребителите с добро присъствие на синхронни машини в парка си/, при регулировка на възбуждането,вкл шунт/доп.съпротивление серийно?/ биха могли да не позволяват в тези 15-минутни интервали, да има само от единия знак. Предполагам знаеш, че СМ може да компенсира дори и без да е само СГ или СК. Киловарчасчета, какво да ги правиш.
Блудният син

Мнениеот Блудният син » 28.01.2015 18:06

И, да подскажа нещо още /има пряка връзка с темата/: Как мислиш, Фотонски, дали загряването от токовете на Фуко в намотка накъсо, движеща се в магнитно поле, е вредно?
Блудният син

Мнениеот Foton » 28.01.2015 18:24

Тошко, явно в познанията ти по електротехника има дупки и то големи. Не е целта да те ограмотявам. Само за твоя и на колегите информация, идеята в наредбата е да не се брои 15 минутен интервал, в който има промяна на знака на АКТИВНАТА енергия. Преведено, като за Тошко , с това се избягва отчитането на преходните процеси. А ККУ може да поддържа cosФ колкото му зададеш.
Впрочем твоето безумно предложение ме наведе на една кофти мисъл за "матряла" е България. Значи ако имам възможност да компенсирам няма да го правя постоянно, а само за кратко време в рамките на всеки 15 минути. И така ще прецакам системата. Нищо, че ще скапя контакторите и батериите, важно е че прецаквам някой....

А за намотката на късо - тя обикновено загрява от тока, който протича в нея, защото е "накъсо", а тока на Фуко е "друга бира". Стига с тия високоумия, попрочети малко!
Foton

Мнениеот Блудният син » 28.01.2015 20:10

Foton написа:Тошко, явно в познанията ти по електротехника има дупки и то големи. Не е целта да те ограмотявам. Само за твоя и на колегите информация, идеята в наредбата е да не се брои 15 минутен интервал, в който има промяна на знака на АКТИВНАТА енергия. Преведено, като за Тошко , с това се избягва отчитането на преходните процеси. А ККУ може да поддържа cosФ колкото му зададеш.
Впрочем твоето безумно предложение ме наведе на една кофти мисъл за "матряла" е България. Значи ако имам възможност да компенсирам няма да го правя постоянно, а само за кратко време в рамките на всеки 15 минути. И така ще прецакам системата. Нищо, че ще скапя контакторите и батериите, важно е че прецаквам някой....

А за намотката на късо - тя обикновено загрява от тока, който протича в нея, защото е "накъсо", а тока на Фуко е "друга бира". Стига с тия високоумия, попрочети малко!

Мой пропуск в прочита на параграф 1 т.13 /бях без очилата, на 96 db шум и ми говореха на главата, прочел съм "посоката на потока реактивна енергия" :? / ме наведе на тази греховна мисъл. Печелиш шестица за наблюдателност. :mrgreen: Иначе, системата напразно я жалиш. А тя теб? Обаче, по последната точка, имаш поздрави /и/ от арменския поп. Просто, дадох пример за дефиниране на полезно и вредно в зависимост от това, какво целиш при проектирането на каквото и да е. Примери има още бол. Този , просто, сега ми е на стенда, движи се, и върши най-добрата работа от всички, които изпробвах за целите си.
А, за контакторите, не знам защо си се загрижил: Има и триаци, и управление при преминаване през нулата, а изключването става при спиране на тока. през триака. Със сигурност го знаеш, само споделям.
Освен това, приказките за "А ККУ може да поддържа cosФ колкото му зададеш са, меко казано, не съвсем точни: Макс. мощност на ККУ - поне към момента - се проектира към поддържане на cos(Ф) около 0,9 и, при пълен товар, за прекомпенсиране рядко може да стане реч. Та - дори стъпил на погрешен прочит - аз предполагах използването на наличен, а не на нов ресурс. Опазил Господ, специално да купуваш. Едва ли си струва. Би могъл да прекомпенсираш лесно при непълен товар - много АД около ПХ ...и - дотам.
Мисля, че има известна надежда в новия чл.7 ал.(3), (4)и(5)...за ЕСО. На ВЕИ остава вариантът за макс. добро компенсиране в интервала (+/- 0,94) и да не си помислят да прекомпенсират, дори локално. Ще бият през пръстите. Тъпо но, както виждаш, не всеки е съвършен /напр., като Теб /да се свети Името Ти/ :roll:
Блудният син

Мнениеот lz1wvm » 28.01.2015 20:28

с това се избягва отчитането на преходните процеси.

А какво е влиянието на преходните процеси,върху фактора на мощността(например на ФЕЦ).
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Блудният син » 28.01.2015 20:41

lz1wvm написа:

А какво е влиянието на преходните процеси,върху фактора на мощността(например на ФЕЦ).

На прима виста, краткотрайно :wink:
Преходните процеси /дори в такива огромни физически/ системи, като ЕЕС, пореди ~ток , приключват доста под 15 мин. Хеле пък, за генераторни мощности до 100kW. Малки габарити, нисък момент на инерцията, умерени индуктивности /а, да повторим, токът е променлив/ и т.н. При развъртането на мощни генератори чрез /асинхронно/ включване, се вдигат значителни пускови токове. Обаче, работейки в състава на /примерно/ ТЕЦ с няколко турбоблока, собствената генерирана активна мощност Е достатъчна за това развъртане и даже тогава, посоката на енергията на шините на РУ 90% поне, няма обръщане. Факторът на мощността, обаче, в режим, близък до КС, където се харчи много за намагнитване, може силно да спадне. Разбирай, да навлезе в "зоната за глобяване". И пак, за стотици и хиляди MW машини. За 100 kW - за мн. кратко. Секунди до минута-две.
Ето защо, допускам, че комисията е имала и /още/ нещо предвид, лимитирайки периода. каквото и да е то, обаче, пак, едва ли е с любов към ФЕЦ.
Блудният син

Мнениеот Foton » 29.01.2015 19:56

lz1wvm написа:

Явно съм се изразил неточно. Когато една централа (да кажем водна или вятърна) влиз в паралел фактора на мощност е отвратителен. Това е така както при синхронните така и при асинхронните машини. Ефекта се дължи на следното:
1. При синхронни машини: преди влизане в паралел регулатора на възбуждане(AVR) е в режим "регулиране по напрежение", сле влизане в паралел той се превключва в режим "регулиране по cosФ", но системата е доста инертна и и трябва известно време за да влезе в установен режим. Още повече, че през това време се повишава и активната мощност на машината.
2. При асинхронни машини влизането в паралел е еквивалентно на работа на генератора като двигател на празен ход. Компенсатора обикновено е разчетен да работи от около 20% нагоре и до достигане на тази мощност нещата са кофти.
Смисъла на точката, за която говорим е да не наказват производителите за тези дребни отклонения. Според мен е безмислено.
Виж за фотоволтаиците това няма смисъл. Там инвертора се грижи за PF=1...

Блудният син написа:При развъртането на мощни генератори чрез /асинхронно/ включване, се вдигат значителни пускови токове.

Явно след блестящата идея да топлим София с парно от АЕЦ, сега Тошко е измислил начин да развъртаме мощни генератори вместо с вода или пара с директно включване в мрежата...Може, ама ЗАЩО!

Блудният син написа:Обаче, по последната точка, имаш поздрави /и/ от арменския поп. Просто, дадох пример за дефиниране на полезно и вредно в зависимост от това, какво целиш при проектирането на каквото и да е. Примери има още бол. Този , просто, сега ми е на стенда, движи се, и върши най-добрата работа от всички, които изпробвах за целите си.

Признавам си, че това е доста високоумно дори и за мен!
Foton

Мнениеот Блудният син » 30.01.2015 00:03

По първия ти въпрос - въпреки че, да, трябваше да пиша, най-вероятно, "двигатели", имаш пряка препратка към ВЕИ: При VAWT /напр. Darieus/ или Горлов, за извеждане на режим (до скороходност >3...4), при отн.бавен поток, просто се налага. /един от случаите/. Заради stall-ефекта. Разширява се използването им
По втория: Дефинициите на началните условия ти дават широк набор възможни решения. Повече, отколкото мислиш. Подобно на гавреното от теб "високоумие", в момента, си отваря пазар за милиони годишно. В евро.
Иначе, ти се дуй, Фотонски, как да ти се сърди човек. Хубав човек, такива работи :mrgreen:
Блудният син

Мнениеот lz1wvm » 30.01.2015 21:04

Да кажа все пак...много безсмислени постове се пишат по темата.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Следваща

Назад към Нормативни документи