Фактор на мощност

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Re: Фактор на мощност

Мнениеот Блудният син » 30.01.2015 22:53

lz1wvm написа:Да кажа все пак...много безсмислени постове се пишат по темата.
Фотонецът отговори на теб, зададе въпроси на мен. Аз отговарях на него. Сам намирам отговори и на свои въпроси, дори и без да ги задавам, като чета и отговори, давани на други. Възползвай се, Велико. Похватът пести време и те обогатява. Лаконичността често е път към непълноценни и изкривени изводи. Документът, легнал в началото на темата, е от особена важност за собствениците на ВЕЦ и ВетрЕЦ. За компенсациите се обърни виж СТИМАР, Белком ЕООД и другите от бранша. Ще ти вземат парите - знаят как - но, ще ти свършат и работа.
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот donpesho » 19.02.2015 14:25

В крайна сметка се намеси Блудния Тошко и темата се затапи .Така сега по регламента ако съм черпил 1000кв /ч и съм генерирал 100 квА реактивна колко допълнително ще трябва да се бръкна?Някой може ли да помогне?
Аватар
donpesho

Мнениеот Блудният син » 19.02.2015 16:03

donpesho написа:В крайна сметка се намеси Блудния Тошко и темата се затапи .Така сега по регламента ако съм черпил 1000кв /ч и съм генерирал 100 квА реактивна колко допълнително ще трябва да се бръкна? Някой може ли да помогне?
А, следиш ли си, дали косинусът ти е минавал на отрицателна територия? Ако да, виж в бумагата, кога и с колко. Ако е равномерно "генерирана" и доставяна капацитивната енергия /кабелно трасе СН/ може, за определени периоди, когато това е ставало, и да те "наградят". Те може и "по принцип" да те "наградят", ама не бързай да се косиш преди фактура. Тъкмо, ще имаш документ, който /евентуално/ и да оспориш.
Блудният син

Мнениеот lz1wvm » 19.02.2015 21:13

Блудният син написа:
donpesho написа:В крайна сметка се намеси Блудния Тошко и темата се затапи .Така сега по регламента ако съм черпил 1000кв /ч и съм генерирал 100 квА реактивна колко допълнително ще трябва да се бръкна? Някой може ли да помогне?
А, следиш ли си, дали косинусът ти е минавал на отрицателна територия? Ако да, виж в бумагата, кога и с колко. Ако е равномерно "генерирана" и доставяна капацитивната енергия /кабелно трасе СН/ може, за определени периоди, когато това е ставало, и да те "наградят". Те може и "по принцип" да те "наградят", ама не бързай да се косиш преди фактура. Тъкмо, ще имаш документ, който /евентуално/ и да оспориш.

А, следиш ли си, дали косинусът ти е минавал на отрицателна територия? Ако да, виж в бумагата, кога и с колко.

И обясни ,какво означава отрицателна територия....стига си писал в теми,в които не можеш да бъдеш полезен.
73
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Блудният син » 19.02.2015 21:50

Велико, Велико! Ако не знаеш какво означава "отрицателен косинус", май за теб няма спасение. Означава именно да потребяваш отрицателна реактивна енергия, или да имаш изоставане на напрежението от тока, или още, капацитивен товар, или превъзбуден СГ. Чети документа, баси. И стига си мрънкал. 73!
Блудният син

Мнениеот venkap » 19.02.2015 22:54

Велико има 5 kWp централа в двора си и не "потребява" отрицателна реактивна енергия. :D
venkap

Мнениеот bubolinka1 » 20.02.2015 10:07

Изумявам се, за пореден път ще кажа. Най-малък съм от всички Ви и изобщо не съм електроинженер. ЗАЩО изобщо отговаряте на .................? Нека си пише сам ! Нищо смислено ако няма, не е по вина само на един. Полуистини има навсякъде.

Спрете да му ОТГОВАРЯТЕ или да ПИШЕТЕ изобщо ! Едно от двете трябва да се случи. Иначе липсата на една от двете "спирачки", води или до шльокавица или до липса на форум. Затова форума се води в права мисловна линия. "Тоя" внася разклонения още преди да се е разбрал предмета. Въпреки това, започвате да се занимавате с "него". МНОГО ЕВТИНО. Кое избирате да се случи ? /едното вече се е случило-шльокавицата/.
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот Блудният син » 20.02.2015 11:06

bubolinka1 написа:Изумявам се, за пореден път ще кажа. Най-малък съм от всички Ви и изобщо не съм електроинженер. ЗАЩО изобщо отговаряте на .................? Нека си пише сам ! Нищо смислено ако няма, не е по вина само на един. Полуистини има навсякъде.

Спрете да му ОТГОВАРЯТЕ или да ПИШЕТЕ изобщо ! Едно от двете трябва да се случи. Иначе липсата на една от двете "спирачки", води или до шльокавица или до липса на форум. Затова форума се води в права мисловна линия. "Тоя" внася разклонения още преди да се е разбрал предмета. Въпреки това, започвате да се занимавате с "него". МНОГО ЕВТИНО. Кое избирате да се случи ? /едното вече се е случило-шльокавицата/.

Отклони се в лични нападки. И шльокавици са ти в ума. Ако си можел да кажеш нещо по същество сам, що не си?
При 1000 kWh и 100kVAr, ако са били едновременни, косинусът трябва да е бил -1000/SQRT(1000^2+100^2) = -0.995037 или доста "праведен". Обаче, тук показва колко реактивна енергия е "произвел" Пешо. Колко е потребил /защото, ако не знаете, реактивната енергия се обменя между източник и генератор, с честота два пъти над тази на мрежата, а не се поглъща или просто експортира/, няма данни. Ако това е балансът - едно, ако е само "произведената" - малко друго. Затова, което Пешо дава в "задачката " си, не е достатъчно за пълен отговор. Ще види на фактура, как го смятат другите тарикати.
Проблем на НЕК и ЕРП-тата е да настояват PF да е 0,9. На НЕК, ЕРП-тата и неколцината мераклии, навървени по вериги за субсидии и преференциални цени /разбира се, за сметка на потребителите/. Ентусиазмът за новото, чистото и трайното, не е у тази категория хора.
Блудният син

Мнениеот lz1wvm » 20.02.2015 20:20

ако не знаете, реактивната енергия се обменя между източник и генератор, с честота два пъти над тази на мрежата

Тя се обменя като капацитивна и индуктивна,но най-вече се създава от генератори,консуматори,преносни и трансформаторни съоръжения.
Я дай една формула за връзка между честота и реактивна енергия :idea: :?:
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Блудният син » 20.02.2015 20:29

Хвани един учебник.
Блудният син

Мнениеот lz1wvm » 20.02.2015 20:30

Блудният син написа:Велико, Велико! Ако не знаеш какво означава "отрицателен косинус", май за теб няма спасение. Означава именно да потребяваш отрицателна реактивна енергия, или да имаш изоставане на напрежението от тока, или още, капацитивен товар, или превъзбуден СГ. Чети документа, баси. И стига си мрънкал. 73!

А ти КСВ под единица правил ли си.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот lz1wvm » 20.02.2015 20:37

Блудният син написа:Хвани един учебник.

Хващам учебника,но явно не намира точната формула.Така,че ще те помоля да ми я предоставиш.....
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Foton » 20.02.2015 20:54

Ето това е "шлъокавица":
Блудният син написа:При 1000 kWh и 100kVAr, ако са били едновременни, косинусът трябва да е бил -1000/SQRT(1000^2+100^2) = -0.995037

Допустимо е за юристи, филолози, счетоводители....ама човек с техническо образование да меша мощност и енергия...
Ще си изхвърля дипломата от ТЕТ заради такива като теб!
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Блудният син » 20.02.2015 22:43

Foton написа:Ето това е "шлъокавица":
Блудният син написа:При 1000 kWh и 100kVAr, ако са били едновременни, косинусът трябва да е бил -1000/SQRT(1000^2+100^2) = -0.995037

Допустимо е за юристи, филолози, счетоводители....ама човек с техническо образование да меша мощност и енергия...
Ще си изхвърля дипломата от ТЕТ заради такива като теб!
Е, изтървал съм едно h в реактивната енергия. Голям пропуск, фатален. Ала понеже Аз не мога да греша нали, сещаш се :alien: то,
Печелиш. Изхвърляй си дипломата, Фотонец

Прочее, ако диплома вършеше работа, книжка и боя трябва да карат кола, налэ. НаправИ наполовИна поне по-добра "играчка" от моята, и тогава идИ се пъчИ.

А на Велико ще пусна едно линкче, без да е нещо особено. Да чете.
Блудният син

Мнениеот Блудният син » 20.02.2015 23:17

lz1wvm написа:
Блудният син написа:Велико, Велико! Ако не знаеш какво означава "отрицателен косинус", май за теб няма спасение. Означава именно да потребяваш отрицателна реактивна енергия, или да имаш изоставане на напрежението от тока, или още, капацитивен товар, или превъзбуден СГ. Чети документа, баси. И стига си мрънкал. 73!

А ти КСВ под единица правил ли си.

А ти да не би да си правил? Аз съм стигал до 1.02 минимум на 40 м и 1,05 на 20 м. на 2-та м ок.1,2-1,4 ...последният път.
Блудният син

ПредишнаСледваща

Назад към Нормативни документи