Фактор на мощност

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Re: Фактор на мощност

Мнениеот Foton » 21.02.2015 00:03

Тошко, съжалявам че трябва да го кажа, но не е въпроса в изтървания "h". Начина на писане/изразяване говори най-вече за уважение към себе си и този на когото пишеш. Не може уважаващ се инженер да допуска такива грашки. Това е все едно филолог да бърка подлог и сказуемо. Няма да коментирам безумието КСВ=1.02. Надявам се да не ми се налага да обяснявам защо и това е "шлъокавица".
Но можеш да ни запознаеш с твоята "играчка" за да разберем колко сме назад с материала.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот venkap » 21.02.2015 11:09

При ВЕИ централите има два режима при отчитането на електромера:
1. Режим на производство на електрическа енергия за клиенти собственици на централи = или > 100kW:
А. - фотоволтаични централи - III (трети) квадрант, независимо дали инвертора е с регулиран фактор на мощност. Eрпл=Еротд(IIIкв)-0,36*Еапр;
Пример. При произведени -98,5kWh, PF -0.985 cosφ, отдадени -17,26kVArh не се дължи надбавка.
В. - вятърни:
а- синхронни генератори - III (трети) квадрант. Eрпл=Еротд(IIIкв)-0,36*Еапр;
Пример. При произведени -98,5kWh, PF -0.985 cosφ, отдадени-17,26kVArh не се дължи надбавка.
в- асинхронни генератори - II (втори) квадрант. Eрпл=Еризп(IIкв)-0,36*Еапр;
Пример. При произведени -91kWh, PF -0.91 cosφ, използвани -55.78kVArh - се дължи надбавка върху 8,70kVArh
2. режим на потребление за клиенти, собственици на централи = или > 100kW:
А. - фотоволтаични централи:
а.- I (първи) квадрант, когато реактивната енергия е в една посока с активната. Eрпл=Еризп(Iкв)-0,49*Еаизп;
Пример. При потребени 83kWh, PF 0.83 cosφ, 55.78kVArh щесе дължи надбавка върху 15,11kVArh
в.- IV (четвърти) квадрант, когато реактивната енергия е в противоположна посока спрямо активната. Eрпл=Еризп(Ivкв)-0,49*Еаизп;
Пример. При потребени 80kWh, PF 0.80 cosφ, 60.78kVArh - се дължи надбавка върху 20.80kVArh
В. - вятърни:
а.- I (първи) квадрант, когато реактивната енергия е в една посока с активната. При АГ посоката на реактивната енергия е винаги от мрежата към генератора. Eрпл=Еризп(Iкв)-0,49*Еаизп;
Пример. При потребени 83kWh, PF 0.83 cosφ, 55.78kVArh - се дължи надбавка върху 15,11kVArh
в.- IV (четвърти) квадрант, когато реактивната енергия е в противоположна посока спрямо активната . Eрпл=Еризп(Ivкв)-0,49*Еаизп;
Пример. При потребени 80kWh, PF 0.80 cosφ, 60.78kVArh - се дължи надбавка върху 20,80kVArh
Забележка! Дадените в примерите количествата електрическа енергия са условни и служат за онагледяване и показване на принципа за изчисления!
Последна промяна venkap на 22.02.2015 08:13, променена общо 1 път
venkap

Мнениеот Блудният син » 21.02.2015 19:31

Foton написа:Тошко, съжалявам че трябва да го кажа, но не е въпроса в изтървания "h". Начина на писане/изразяване говори най-вече за уважение към себе си и този на когото пишеш. Не може уважаващ се инженер да допуска такива грашки. Това е все едно филолог да бърка подлог и сказуемо. Няма да коментирам безумието КСВ=1.02. Надявам се да не ми се налага да обяснявам защо и това е "шлъокавица".
Но можеш да ни запознаеш с твоята "играчка" за да разберем колко сме назад с материала.

КСВ= (Uпад+ Uотр)/(Uпад-Uотр)и, в реалността, КСВ>=1.00, където КСВ = 1.00 само и изключително за изцяло активен /резонансен/ товар с идеално съгласуване.
За останалите подробности какво да ти говоря? Сигурно, ти бъркаш КСВ с КБВ, където КБВ<1.00 е реципрочната стойност. Ама щом казваш, че си имал диплома от ТЕТ...
- Какво стана, не я ли вече изхвърли?

...Шльокавицата щял да ми анализира.
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот lz1wvm » 22.02.2015 08:21

Към Тошко.Твърдението ти за зависимост на честота-реактивна енергия не виждам никъде.Предполагам и писанието ти за КСВ не е логично.Но първо вземи пример от някой по-систематизирани постове в темата,бъди полезен и най-вече положително настроен.И ако нещо от горе написаното не ти е ясно,може да ми пишеш на лични,за да не пълним темата с глупости.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Foton » 22.02.2015 11:47

Venkap, изключително точни и полезни примери!
Остава да се направи и една малка сметка:
Съгласно наредбата:
"Производителите заплащат надбавката за използваната/отдадената реактивна електрическа енергия (Ерпл), определена по реда на ал. 9, по цена за 1 кВАрч, равна на 10 на сто от утвърдената цена за 1 кВтч активна електрическа енергия, по която общественият доставчик продава електрическата енергия на крайните снабдители."
Т.е. по около 125лв./MWh. Ако вземем от твоя пример това:
Асинхронна машина с PF=0.84, P=400kW, работила е да кажем 3000 часа. Резултат:
Произведена активна енергия: 1200MWh;
Консумирана реактивна енергия: 775MVArh;
По формулата: Eрпл=Еризп(IIкв)-0,36*Еапр следва: Eрпл=775-0.36*1200 = 342MVArh;
Или около 4275 лв./година, т.е около 2% от прихода...
Следва логичния въпрос: струва ли си компенсирането на този генератор?
Моя опит показва, че ако е на НН ще си изплати разходите след около 2 години.
Ако е на СН след 5 години.
Всеки решава сам.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Foton » 22.02.2015 13:51

Блудният син написа:КСВ= (Uпад+ Uотр)/(Uпад-Uотр)и, в реалността, КСВ>=1.00, където КСВ = 1.00 само и изключително за изцяло активен /резонансен/ товар с идеално съгласуване.За останалите подробности какво да ти говоря? Сигурно, ти бъркаш КСВ с КБВ, където КБВ<1.00 е реципрочната стойност. Ама щом казваш, че си имал диплома от ТЕТ...- Какво стана, не я ли вече изхвърли? ...Шльокавицата щял да ми анализира.

Тошко, мислех да те удостоя с презрение ама реших да попълня бедните ти инженерни познания.
Както казваше др. Бейски, когато напишеш че си измерил стойност на една физическа величина 1.02, това означава, че реалната стойност е м/у 1.0150 и 1.0249 или толеранса е 0.0099. Да кажем в случая 1%.
Не използвам КБВ щото не съм руски възпитаник. Ползвал съм много повече типове КСВ-мери и антенни анализатори, отколкото ти си чувал че съществуват. В тази връзка ми се ще да знам с какво точно премери това КСВ=1.02.? Щото ако уреда ти е с грешка над 5% числото дето си го написал е шльокавица, т.е. нещо наукоподобно но не и ракия.
Има една стара максима: ако в целия диапазон КСВ е под 1.1 значи си вързал искуствения товар, а не антената.... Така че бегай да си четеш книжките. Ако не знаеш кои прочети това:
http://lz2zk.com/practice/page61/
Поразпитай и автора, предполагам го познаваш. Ако те изтърпи, разбира се.
И пътьом обясни на Велико това за удвоената честота. И на мен ми е интересно. И за "играчката" да не забравиш.
Foton

Мнениеот venkap » 22.02.2015 14:22

Foton написа:...
Всеки решава сам.

При мен излиза 288 MVArh или 3 603 лв. Разликата е в това, че приемаш във формулата инсталираната, 1 200МWh, а не реално произведената активна 1 008MWh. Когато се подобри фактора и изчисляваш икономическата обосновка прибави повишения приход от активната енергия или при PF 0.95 се получават 132 MWh (16 500лв.) повече + спестените 3 603 лв от реактивната...
venkap

Мнениеот Блудният син » 22.02.2015 15:41

Foton написа:
Блудният син написа:КСВ= (Uпад+ Uотр)/(Uпад-Uотр)и, в реалността, КСВ>=1.00, където КСВ = 1.00 само и изключително за изцяло активен /резонансен/ товар с идеално съгласуване.За останалите подробности какво да ти говоря? Сигурно, ти бъркаш КСВ с КБВ, където КБВ<1.00 е реципрочната стойност. Ама щом казваш, че си имал диплома от ТЕТ...- Какво стана, не я ли вече изхвърли? ...Шльокавицата щял да ми анализира.

Тошко, мислех да те удостоя с презрение ама реших да попълня бедните ти инженерни познания.
Както казваше др. Бейски, когато напишеш че си измерил стойност на една физическа величина 1.02, това означава, че реалната стойност е м/у 1.0150 и 1.0249 или толеранса е 0.0099. Да кажем в случая 1%.
Не използвам КБВ щото не съм руски възпитаник. Ползвал съм много повече типове КСВ-мери и антенни анализатори, отколкото ти си чувал че съществуват. В тази връзка ми се ще да знам с какво точно премери това КСВ=1.02.? Щото ако уреда ти е с грешка над 5% числото дето си го написал е шльокавица, т.е. нещо наукоподобно но не и ракия.
Има една стара максима: ако в целия диапазон КСВ е под 1.1 значи си вързал искуствения товар, а не антената.... Така че бегай да си четеш книжките. Ако не знаеш кои прочети това:
http://lz2zk.com/practice/page61/
Поразпитай и автора, предполагам го познаваш. Ако те изтърпи, разбира се.
И пътьом обясни на Велико това за удвоената честота. И на мен ми е интересно. И за "играчката" да не забравиш.

Имам някакви бегли представи от метрология. Не ме вкарвай в своите игрички. Естествено, КСВ се измерва косвено поне с обикновените, самоделни уреди, които съм ползвал. За КСВ и КБВ кой какво използва, ми е все тая. Акцентирах върху физическата им същност. Удостоявай ме с презрение, боли ве фафлата. И си ползвай милион видове КСВ-метри. Дали помниш разликата в "...мер" и "...метър" едва ли има смисъл да те питам, дотук си ми ясен.
А, да:
И си се радвай там, че си съвършен.
P.S.
През оная работа ми е снизхождението ти.
Блудният син

Мнениеот Foton » 22.02.2015 16:26

venkap написа:
Foton написа:...
Всеки решава сам.

При мен излиза 288 MVArh или 3 603 лв. Разликата е в това, че приемаш във формулата инсталираната, 1 200МWh, а не реално произведената активна 1 008MWh. Когато се подобри фактора и изчисляваш икономическата обосновка прибави повишения приход от активната енергия или при PF 0.95 се получават 132 MWh (16 500лв.) повече + спестените 3 603 лв от реактивната...

Не те разбрах. Аз приемам, че машината отдава 400kW и това не се влияе от PF. Дали ще е 0.8 или 0.99 все е тая. Единствената полза от по-добър PF е по-малкия ток в трафа и от там по-малкото загряване, но печалбата от това е малка.
Foton

Мнениеот venkap » 22.02.2015 17:37

Foton написа:Не те разбрах. Аз приемам, че машината отдава 400kW и това не се влияе от PF. Дали ще е 0.8 или 0.99 все е тая. Единствената полза от по-добър PF е по-малкия ток в трафа и от там по-малкото загряване, но печалбата от това е малка.

Сега разбрах...
В твоя пример имаш 476кW инсталирана мощност, която отдава в системата при PF - 0.84 за 3000 h - 1200 MWh и консумира 775 MVArh. Когато при cosφ 0.95 реактивната намалее на 446 MVArh, а пълната мощност е константа, какво става с активната?
venkap

Мнениеот Блудният син » 22.02.2015 19:38

venkap написа:
Foton написа:Не те разбрах. Аз приемам, че машината отдава 400kW и това не се влияе от PF. Дали ще е 0.8 или 0.99 все е тая. Единствената полза от по-добър PF е по-малкия ток в трафа и от там по-малкото загряване, но печалбата от това е малка.

Сега разбрах...
В твоя пример имаш 476кW инсталирана мощност, която отдава в системата при PF - 0.84 за 3000 h - 1200 MWh и консумира 775 MVArh. Когато при cosφ 0.95 реактивната намалее на 446 MVArh, а пълната мощност е константа, какво става с активната?
Пораства до 1356,60 MWh. Тоест, по-ефективно си натоварил генератора. Само че, мощността му, инсталираната, ако е 476 kW то, пълната, е по-висока 1/cos(fi) пъти при което, той може и да отдава, и само да "поглъща" реактивна мощност за възбуждането си /грубо казано/ от и към мрежата. Добрата новина е, че реактивната не товари вала със съпротивителен момент, а намотките и стоманата +- шините за намагнитване. А за по-напред, да попитам онзи, дето така се ежи, за загубите от реактивните токове, дето уж били малки : Какво правеха, според пословицата, капка по капка?
Блудният син

Мнениеот Foton » 23.02.2015 11:49

venkap написа:Сега разбрах...В твоя пример имаш 476кW инсталирана мощност, която отдава в системата при PF - 0.84 за 3000 h - 1200 MWh и консумира 775 MVArh. Когато при cosφ 0.95 реактивната намалее на 446 MVArh, а пълната мощност е константа, какво става с активната?

Опасявам се, че не си разбрал точно примера. Да поясня:
Ако генератора е 400kW с PF=0.84, то инсталираната мощност е 476kVA. Това е т.н. пълна или ПРИВИДНА мощност. Тъй като говорим за асинхронна машина можем да компенсираме PF колкото си пожелаем, но СЛЕД генератора. Това ще рече, че в резултат на компенсирането нищо в самия генератор и режима му няма да се промени. Токовете остават същите, мощността също и т.н. Променят се токовете в трафа/мрежата. Активната мощност не се влияе от PF. Тя се определя от постъпващата механична мощност на вала на генератора и промяната на PF няма как да я промени. Ако я увеличиш ще претовариш машината, защото както казах тя си работи със същия PF. Т.е. годишното производство остава същото....

Блудният син написа:Пораства до 1356,60 MWh. Тоест, по-ефективно си натоварил генератора. Само че, мощността му, инсталираната, ако е 476 kW то, пълната, е по-висока 1/cos(fi) пъти при което, той може и да отдава, и само да "поглъща" реактивна мощност за възбуждането си /грубо казано/ от и към мрежата. Добрата новина е, че реактивната не товари вала със съпротивителен момент, а намотките и стоманата +- шините за намагнитване. А за по-напред, да попитам онзи, дето така се ежи, за загубите от реактивните токове, дето уж били малки : Какво правеха, според пословицата, капка по капка?

Както казват руснаците "Ако човек е глупав, то това е за дълго". Тошко, прочети пак това отгоре и виж какво става с токовете в генератора. Става НИЩО. Относно загубите в трафа - ами в цитирания пример вероятно е монтиран траф 500 или 630kVA. При компенсиране на генератора ще се намали тока в трафа. Само че типичните загуби на късо съединение на такъв траф са 6.5kW и ако компенсираш PF дори до 1 ще спестиш...780W. Капка по капка това ще ти изплати инвестицията точно никога. Точно поради тази причина ако няма наказания от ЕРП (или те са приемливи) не се прави нищо за PF.
Foton

Мнениеот bubolinka1 » 23.02.2015 12:40

Тази упоритост за бълване на полуистини, заедно с умението за боравене с материята показва, че дейността Е ПЛАТЕНА, за да няма нищо полезно. Не му отговаряйте!
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот venkap » 23.02.2015 17:46

Foton написа:Опасявам се, че не си разбрал точно примера. Да поясня:
Ако генератора е 400kW с PF=0.84, то инсталираната мощност е 476kVA. Това е т.н. пълна или ПРИВИДНА мощност...

Приемам забележката за пълната мощност и съм донякъде съгласен, но ще ми посочиш ли поне един пример, в който мощността на ветрогенераторите да е във волт-ампери?
По-важно в случая, къде мери измервателната група?
venkap

Мнениеот venkap » 24.02.2015 12:08

Foton написа:...Тъй като говорим за асинхронна машина можем да компенсираме PF колкото си пожелаем, но СЛЕД генератора. Това ще рече, че в резултат на компенсирането нищо в самия генератор и режима му няма да се промени. Токовете остават същите, мощността също и т.н. Променят се токовете в трафа/мрежата. Активната мощност не се влияе от PF. Тя се определя от постъпващата механична мощност на вала на генератора и промяната на PF няма как да я промени. Ако я увеличиш ще претовариш машината, защото както казах тя си работи със същия PF. Т.е. годишното производство остава същото...

Компенсирането трябва да става на високата страна на трафа, където е меренето. Така не се нарушава режима на работа на генератора. С компенсиране или без компенсиране, генератора ще отдава една и съща мощност на ниската страна на трафа, но на високата страна измервателната група ще отчете различни показания в зависимост от наличие или липса на компенсаторна група.
venkap

ПредишнаСледваща

Назад към Нормативни документи