emto написа:Без велики умотворения , ако може.
emto написа:Аз съм машинен инж.....
emto написа:И най-вече : не ме интересуват големи КПД-та , а да върша това 50-градусово нагряване за 1 ден в рамките на 5 години .
emto написа:Предубедеността е видна.
Foton написа:Иначе на твоя въпрос отговора е следния: вземаш стандартен нагревател за бойлер 2+1 kW (това са два нагревателя на обща планка). Свързваш ги паралелно (т.е. успоредно) и получаваш нагревател 3kW/220V. Това е около 18 ома.После си смети колко киловата ще отдаде във водата по простата сметка P=U*U/R. Като за железар да обясня, че U e напрежението на панелите, свързани последователно. Ако ползваш 4 панела по 30V ще получиш U=120V и P=800W при ток I=U/R=6.66A. При пет такива панела съответно: U=150, P=1250W, I=8.33A (това е много близо до оптималната точка на доста панели 245W). АКО ИМА СЛЪНЦЕ....Хубавото е, че при тази конфигурация винаги можеш да изключиш бойлера от панелите и да го свържеш към мрежата. След което да изпсуваш тъпите, предубедени инженери дето пак излязоха прави.
Foton написа:И понеже съм "тъп инженер" вместо да направя всички сметки коректно, като г-н Матеев, и тогава да твърдя, че това са глупости, взех един реален фотоволтаик 30kWp (това е 30 пъти повече от твоите панелчета) и проверих колко дни в годината е давал повече от 90kWh (т.е. 30 пъти повече, от колкото ти трябват). Резултата е отчайващ. За теб! Ако не те мързи иди на http://www.sunnyportal.com, там има данни от доста реални обекти. И през цялото време си мисли, че това са централи с инвертори, дето могат да изсмучат всичко от панела (това, дето му викат MPP). Ти разбира се няма да ползваш такива глезотии. Ще разбереш колко дни в годината ще се къпеш с топла вода и колко няма. И после пак си помисли за предубеденост и опит.
venkap написа:Мислех, че в този форум участват технически грамотни хора, до момента... След последния пост на колегата, съм крайно разочарован...
saraneron написа:На практика над 50 градуса в бойлера е достаатъчно висока температура с усилие да си държиш ръката на струята от топлия кран!Това означава, че и с 1.6 киловатчаса е напълно достаъчно да си загрееш бойлера от 30 гр.до 50 гр.и това е реалност от живота а не пропуски по физика!!Кой ? Кой,твърди ,че през септември в слънчев ден 1000 вата пик централа неможе да изкара 2 киловатчаса енергия без МРРТ?
Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта