Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели

Мнениеот fu4ko » 08.08.2015 21:39

Както е тръгнало цената на тока скача всяка година.Така,че ще дойде и този момент.
fu4ko

Мнениеот emto » 25.08.2015 15:58

Аз ползвам семейно 80-литров бойлер всеки ден от годината.Т.е.- 3 квт за около 1час всеки ден / ок.60 градуса стоплена вода/. Общо около 1100 квт-часа на година /т.е. ок.200 лв./.
Видях сметки, че от 1,3 квт фотоволт. панели на година получавам максимум 340 квт-часа енергия /при нагревател-1.3 квт, 36 волта / поради слънце,вятър,радиация и т.н. .
Как така при цена на панелите общо сега около 1300 лв.не избивам вложенията си за 7-8 години ,ако вържа директно нагревателя /колкото и да живеят панелите/.
Окончателно ми се иска да уточня : желанието ми е с пряка връзка да стопля всеки ден водата в 80 л. бойлер до 60 градуса /ако ще и за 10 часа/ чрез панели около 1 квт /24 волта .Логиката сочи че е
възможно, нищо че напрежението е право. И въобще не ме интересува колко от слънцето съм потребил и колко са КПД-тата., ако парите ще ги избия за ок.10 г., а да не говорим че съм независим.
Аз съм машинен инж. и затова ме интересува някой пробвал ли е подобна схема въобще. А чисто логично-електрически -какъв нагревател би трябвало да се пробва за да не изгори без време
/може би 36 или 48 волта , 1 квт./,заради пиковете . Гледам че тук пишат добри ел.специалисти ,затова моля за съвет, защото ще пробвам. Без велики умотворения , ако може.
Благодаря искрено на всеки за съветите предварително .
emto

Мнениеот Foton » 25.08.2015 16:17

emto написа:Без велики умотворения , ако може.

emto написа:Аз съм машинен инж.....

Кратко и ясно: НЯМА ДА СТАНЕ!!! Гледай си железата!
Иначе ако искаш по-подробно да разбереш защо прочети постовете на г-н Матеев. И ако все пак си мислиш, че един ел. инженер те лъже, като казва че не става, то опресни си познанията по физика за средния курс.
Извинявай за резкия тон!
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот emto » 27.08.2015 12:39

Благодаря за отделеното време . Прочетох внимателно и по предишните мнения . Но за съжаление виждам предубеденост .
Не разбрах пробвал ли е някои работоспособността на връзка от рода 1 квт панели - нагревател на бойлер 110 волта/1 квт примерно .
Ще работи ли поне няколко години нагрявайки на 50 градуса 80-литров бойлер ? Защото цените паднаха достатъчно , а и колеги в
ел-специалностите има съгласни с резонността на питането ми. В нета също гледам тук там че някои /може би/ са направили нещо подобно.
Къде има риск - да изгори нагревател или нещо по панелите ? И най-вече : не ме интересуват големи КПД-та , а да върша това 50-градусово
нагряване за 1 ден в рамките на 5 години . По ясно зададени въпроси - здраве му кажи . Макар че благодаря за отговорите , моля за други непредубедени
мнения .
emto

Мнениеот Foton » 28.08.2015 09:32

emto написа:И най-вече : не ме интересуват големи КПД-та , а да върша това 50-градусово нагряване за 1 ден в рамките на 5 години .

Айде пак! Ако си чел внимателно ще разбереш, че горното може да се случи в няколко дни в годината, но в никакъв случай във по-голямата част от дните.
А относно предубедеността - аз също мисля че и ти, като машинен инженер, си предубеден по въпроса дали гайка M7 може да се навие на болт М8, но приемам това предубеждение като проява на опит. И не си мисли, че няма гайки М7...
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот emto » 28.08.2015 10:32

Предубедеността е видна. Но разбирам принципното несъгласие с неефективността на такава система. Възможно е да трябва някакъв конвертор да пази преходните
процеси в панелите . От напъванията срещу такива идеи обаче разбирам че съм на прав път и като събера 1000 лв./пролетта може би/ ще пробвам с 4 калпави панела
/под лев на ват са сега/ и най вероятно стандартен нагревател 1 квт. Дори да е неуспешно ще направя достояние резултата . Благодаря за обърнатото внимание.
Успех на всички .
emto

Мнениеот venkap » 28.08.2015 10:45

За 1000 лв. ще вземеш четири "калпави" панели по 200 W, което прави около 800 W. Крайно недостатъчни...
venkap

Мнениеот Foton » 28.08.2015 15:42

emto написа:Предубедеността е видна.

Каква предубеденост?! Аз, за разлика от теб, си вадя хляба с подобни неща. Освен това осигурявам мониторинг на доста централи. И понеже съм "тъп инженер" вместо да направя всички сметки коректно, като г-н Матеев, и тогава да твърдя, че това са глупости, взех един реален фотоволтаик 30kWp (това е 30 пъти повече от твоите панелчета) и проверих колко дни в годината е давал повече от 90kWh (т.е. 30 пъти повече, от колкото ти трябват). Резултата е отчайващ. За теб! Ако не те мързи иди на www.sunnyportal.com, там има данни от доста реални обекти. И през цялото време си мисли, че това са централи с инвертори, дето могат да изсмучат всичко от панела (това, дето му викат MPP). Ти разбира се няма да ползваш такива глезотии. Ще разбереш колко дни в годината ще се къпеш с топла вода и колко няма. И после пак си помисли за предубеденост и опит.
Е, разбира се парите са си твои!
Иначе на твоя въпрос отговора е следния: вземаш стандартен нагревател за бойлер 2+1 kW (това са два нагревателя на обща планка). Свързваш ги паралелно (т.е. успоредно) и получаваш нагревател 3kW/220V. Това е около 18 ома.
После си смети колко киловата ще отдаде във водата по простата сметка P=U*U/R. Като за железар да обясня, че U e напрежението на панелите, свързани последователно. Ако ползваш 4 панела по 30V ще получиш U=120V и P=800W при ток I=U/R=6.66A. При пет такива панела съответно: U=150, P=1250W, I=8.33A (това е много близо до оптималната точка на доста панели 245W). АКО ИМА СЛЪНЦЕ....Хубавото е, че при тази конфигурация винаги можеш да изключиш бойлера от панелите и да го свържеш към мрежата. След което да изпсуваш тъпите, предубедени инженери дето пак излязоха прави.
Foton

Мнениеот Инженер » 28.08.2015 19:44

По друг начин казано:Вземаш16 или по-добре 32(още по-добре 64) броя панели и разполагаш с 7680kwp (15680kwp) мощност.Вземаш един 200литров бойлер с нагревател3кw и го изолираш допълнително с вата 10см дебела.При правилно превключване на панелите,би могъл да загрееш водата за два-три дена при добро слънце през по-голямата част от годината.Когато няма слънце, водата ще се запази топла няколко дена.
Така би могъл да покриеш голяма част от необходимото ти време да разполагаш с топла вода.И пак през ноември декември и януари, ще ползваш вода подгрята от мрежата.
Е , струва ли си това безумно скъпо съоражение?
Инженер

Мнениеот saraneron » 01.09.2015 15:17

За любителите на графично решаване на задачки давам един пример.Не претендирам за точност на изходните данни и прецизност на сметките.Важно е методиката.А за ПИШМАН инженерите вместо да бълват талаш във форума да си спретнат една опитна постановка и да мерят ,докато им просветне!Ако искат да си го кръстят ,,лабораторно,,!
Прикачени файлове
156-series-285-300w-iv-curve.jpg
Следва продължение.
156-series-285-300w-iv-curve.jpg (129.79 KiB) Прегледано 17571 пъти
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот goodnight » 01.09.2015 16:43

Слушайте сега! ВНИМАТЕЛНО при това!!!
Имам приятел, на когото преди 2 (две) години му продадох 4 (четири) броя фотоволтаични панела 245 Втр, поликристални. Сложил ги е на покрива на вилата си и ги е свързал последователно и ги е свързал директно с нагревателя на бойлера си (80 л)., като по някакъв начин му е намалил съпротивлението на нагревателя.
И сега важното:
От Март месец до края на Октомври има топла вода, като напълно се е стоплил целия бойлер. През силно летните месеци водата се стопля за около 3ч.
Зимните месеци се стопля до някъде и включва бойлера към радиатори, като му поддържа положителни температури, за да не му замръзват някакви си уреди и съоръжения.
Който не вярва и най-вече Матеев, ще определя такса и ще го водя на живо да се запознае със човека и инсталацията му.
Между другото, търся да си купя 4 бр. панели, както и един двукиловатов инвертор за 220 волта.
Т.е. този същия човек ги търси.
goodnight

Мнениеот Foton » 01.09.2015 18:02

ЧЕТОХ, внимателно при това!
Някъде по-горе бях написал:

Foton написа:Иначе на твоя въпрос отговора е следния: вземаш стандартен нагревател за бойлер 2+1 kW (това са два нагревателя на обща планка). Свързваш ги паралелно (т.е. успоредно) и получаваш нагревател 3kW/220V. Това е около 18 ома.После си смети колко киловата ще отдаде във водата по простата сметка P=U*U/R. Като за железар да обясня, че U e напрежението на панелите, свързани последователно. Ако ползваш 4 панела по 30V ще получиш U=120V и P=800W при ток I=U/R=6.66A. При пет такива панела съответно: U=150, P=1250W, I=8.33A (това е много близо до оптималната точка на доста панели 245W). АКО ИМА СЛЪНЦЕ....Хубавото е, че при тази конфигурация винаги можеш да изключиш бойлера от панелите и да го свържеш към мрежата. След което да изпсуваш тъпите, предубедени инженери дето пак излязоха прави.

Не виждам противоречие.....само дето си пропуснал това:

Foton написа:И понеже съм "тъп инженер" вместо да направя всички сметки коректно, като г-н Матеев, и тогава да твърдя, че това са глупости, взех един реален фотоволтаик 30kWp (това е 30 пъти повече от твоите панелчета) и проверих колко дни в годината е давал повече от 90kWh (т.е. 30 пъти повече, от колкото ти трябват). Резултата е отчайващ. За теб! Ако не те мързи иди на http://www.sunnyportal.com, там има данни от доста реални обекти. И през цялото време си мисли, че това са централи с инвертори, дето могат да изсмучат всичко от панела (това, дето му викат MPP). Ти разбира се няма да ползваш такива глезотии. Ще разбереш колко дни в годината ще се къпеш с топла вода и колко няма. И после пак си помисли за предубеденост и опит.

Ще рече, че твоя познат НЯМА КАК да загрява тая вода през цялата година до температура, достатъчна за къпане!
И нещо не ми излиза физиката: 4 x 245kWp = 980kWp, това по 3 часа прави около 3kWh. Ами не стигат за 80 литров бойлер...поне когато аз учех физика.
Не виждам и нищо различно от това, което пишман инженерите казват в графиките на saraneron...
Само да уточня, че уважаващ се "Инженер" никога, ама никога не използва мярка "kwp". Другите граматически бисери ще ги прескочим...

venkap написа:Мислех, че в този форум участват технически грамотни хора, до момента... След последния пост на колегата, съм крайно разочарован...

И аз! Или поне просто грамотни.
Foton

Мнениеот saraneron » 01.09.2015 18:51

Да поговорим за бойлерчето!
На теория за да се заггрее 80 литра вода от 0 до 100 градуса по Целзий са му нужни 8.28киловатчаса!
На практика водата в бойлера под 30 гр.я приемаме за хладка и спираме да се къпим с такава вода!
Оптимално е прието да я дозагреем до 60гр.
Тогава,,студеният ,,бойлер се дозагрява до 60гр. с около 2970вата.и то целият обем!Тук,не са отчетени загуби и КПД на нагревателя ,защото могат да се пренебрегнат.
Извод!Значи, можело!

На практика над 50 градуса в бойлера е достаатъчно висока температура с усилие да си държиш ръката на струята от топлия кран!
Това означава, че и с 1.6 киловатчаса е напълно достаъчно да си загрееш бойлера от 30 гр.до 50 гр.и това е реалност от живота а не пропуски по физика!!
Кой ? Кой,твърди ,че през септември в слънчев ден 1000 вата пик централа неможе да изкара 2 киловатчаса енергия без МРРТ?
saraneron

Мнениеот Foton » 01.09.2015 19:23

quote="saraneron"]На теория за да се заггрее 80 литра вода от 0 до 100 градуса по Целзий са му нужни 8.28киловатчаса![/quote]

По моите учебници беше 9.33kWh, ама времената бяха други...

saraneron написа:На практика над 50 градуса в бойлера е достаатъчно висока температура с усилие да си държиш ръката на струята от топлия кран!Това означава, че и с 1.6 киловатчаса е напълно достаъчно да си загрееш бойлера от 30 гр.до 50 гр.и това е реалност от живота а не пропуски по физика!!Кой ? Кой,твърди ,че през септември в слънчев ден 1000 вата пик централа неможе да изкара 2 киловатчаса енергия без МРРТ?

С 1.6kWh ще повишиш температурата на 80 литров бойлер с около 17 градуса...
Ето тук има една произволно избрана централа около 30kWp:

https://www.sunnyportal.com/Templates/P ... lang=en-US

Просто е, делиш на 30 и смяташ...Айде кажи сега, според теб, колко пъти ще си легна некъпан или ще платя на ЧЕЗ?
Foton

Мнениеот saraneron » 01.09.2015 19:51

Това което виждам е ,че централата е произвеждала 3.3 киловатчаса на ден за всеки 1 киловат пик монтирана мощност за септември! Така ,че хипотетичната централа 1к. без МППТ ще заработи поне 2 киловатчаса на ден!Достатъчни за да се изкъпеш норнално !Няма да остана некъпан! Според хигиенните норми на един човек са необходими 50-70 литра 40 градусова вода за едно къпане. А, 50 литра 40 градусова вода се получава от около 27 литра, загрети на 60 градуса.Хайде ,сега ти сметни колко киловатчаса са нужни за да се подгрее 27 литра вода от 10 гр. до 60гр.!По мои сметки малко повече от 1,5к/ч!Значи пак можело!Я кажи сега ,като с това си вадиш хляба какво те притеснява еденицата ,,киловат пик,,?
Последна промяна saraneron на 01.09.2015 21:37, променена общо 4 пъти
saraneron

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали