Отопление на обект...възможности.. ?

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот DanielDimov » 25.10.2008 14:10

аз бях във Валенсия (и на конференцията) - голяма лудница беше, но ми беше много полезно от всякаква гледна точка... така че ако мислиш че с нещо можем да сме си полезни - пиши на мейла! :)
DanielDimov

Мнениеот proxel » 30.10.2008 22:42

zdrawejte forumci,
otoplenieto za "bez pari- bez da plashtash na drug" blazni wsichki. No sum siguren che e mnogo trudno postizimo...taka che da se garantirat na 100% che niama da se spi na studeno.
Ot izwestno wrme predlagame italianski industrilni gorelki za peleti, koito mogat da reshat waprosa s otoplenieto razbirase ne za "bez pari" a sreshtu 0.05-0.06 lw/kwh (po segashni ceni). Ako predstawliawat interes...s radost shte se wpusna w diskusia
proxel

Мнениеот DanielDimov » 30.10.2008 23:39

Амиго, точно в този форум няма да намериш привърженици на отоплението чрез изгаряне на нещо, каквото и да е то. Отоплението с добре проектирана и изпълнена термопомпа би трябвало да излезе пак на същата цена, но няма да я има хамалогията по мъкненето на пелети и зареждане и чистене на котел... :)
DanielDimov

Мнениеот proxel » 31.10.2008 14:22

Колеги, относно "горенето на каквото и да е".. само за информация...има напълно авотматизирани системи както за разтоварване, зареждане на пелети, така и за почистване.... но DanielDimov - прав сте.... че ако може да няма консуматив - е най-добре... но съм сигурен че ще се съгласите с мен, че има множество скрити и явно трудности и неясноти в проектирането и изпълнението.
От горчивия ми опит с вакуумните колектори вече ми е ясно, че зимата от слънцето кой-знае колко енергия неможе да се получи....
proxel

Мнениеот Mateev » 31.10.2008 19:10

Може, но трябва да се действува с груба сила. Първо трябва да се утрои колекторната площ и второ - колекторите да се наклонят под ъгъл 50-60 градуса. И ако се откажете от вакумните колектори и вместо тях сложите 3 пъти по-голяма площ селективни колектори, сам ще видите, че със същите пари се постигат чудеса.

Днес при облачно време успях да постигна температура на водата в колекторите 65 градуса. Вярно че се изхитрих да спра помпата, за да видя какво ще стане. Идеята беше да проверя дали си струва да реорганизирам отоплението на басейна и през зимата да го превключвам към бойлера и парното. И затова специално изчаках слаба радиация (около 200 W/m2) и спрях помпата. И въпреки че нямаше слънце, температурата на водата в колекторите нарастна сравнително бързо.
Аватар
Mateev
Site Admin

HELIOTECH Слънчеви панели , слънчеви колектор

Мнениеот HELIOTECH » 02.11.2008 14:25

Да да ама не ,.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: при спряна циркулационна помпа респективно вакуумките, които оплювате си пердашат около 160-180 градуса , кви са тия 65 в застой .Това не е функция на производителността и произведене енергия.Който разбира да погледне снимката на работеща система в момента с какви делта разлики оперира. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: а относно пелетите , това си е просто алтернатива ... всеки се хванал с тия термопомпи .. и ние инсталираме .. но господа комфорта на нискотемпературното отопление ,няма да го постигнете с еффффффтини конвекторчета или някакви текезесарски алабализми ,които ви ги бутат местните търговци на едро по разни измушкани семинарчета и вие си мислите ,че вече сте в меката на отоплителната техника.Термопомпа , пелети или вакуумни плоски .. дрън дрън ярина .... всичко опира до комплексно решение от строителството , автоматизация и отоплителни технологии.
Прикачени файлове
new-3.jpg
new-3.jpg (25.58 KiB) Прегледано 24093 пъти
CEEP.jpg
CEEP.jpg (62.15 KiB) Прегледано 24087 пъти
Последна промяна HELIOTECH на 02.11.2008 17:40, променена общо 1 път
Аватар
HELIOTECH

Мнениеот Mateev » 02.11.2008 16:54

На мене не ми трябват градуси, а ЕНЕРГИЯ. И най-много енергия за единица цена се получава от най-обикновените простосмъртни колектори с обикновено покритие. Вярно е, че има по-голям процент загуби, но какво от това. Ами просто ще вдигна площта. И пак ще направя 2-3 пъти по-евтина инсталация от аналогична такава с вакумни колектори.

Между другото и това с вдигане на площта не е вярно. Защото вакумните и селективните колектори отдават приблизително едно и също количество енергия при еднаква площ на инсталацията. Това е така, защото вакумните колектори не си използват площта ефективно (между тръбите има разстояние).

И какво излиза, ако сравним вакумните с обикновенните (или селективните) колектори?

1. Енергията, получена от единица инсталирана площ Е ЕДНА И СЪЩА
2. И двете концепции без проблем доставят вода с температура 60-70 градуса както през лятото, така и през зимата
3. Вакумните колектори могат да дадат и по-висока температура, но от това никой не се нуждае.
4. Цената на обикновените и на селективните колектори е 2-3 ПЪТИ ПО-НИСКА от тази на вакумните.

Ами всеки може сам да си направи извода, като гледа горните 4 точки.

Имам и още един довод в подкрепа на тезата си:
Аз не съм продавач на колектори. Аз съм клиент, който е пробвал една или друга концепция и най-накрая е избрал най-добрата (според него) концепция. В същото време моя опонент HELIOTECH е продавач на вакумни колектори. И е нормално да си хвали стоката.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 02.11.2008 17:12

Всъщност HELIOTECH забравя най-важното:

Хората си слагат колектори, ЗАЩОТО ТЪРСЯТ ПО-ЕВТИНА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ, а не защото искат да сменят ЕДИН СКЪП ЕНЕРГИЕН ИЗТОЧНИК С ДРУГ, ОЩЕ ПО-СКЪП. И въобще на вакумните колектори сметката никак не им излиза. И инвестицията в тях се не се изплаща НИКОГА. Защото тръбите трябва да се сменят преди още инвестицията да е изплатена, тоест да се прави нова инвестиция при провалила се стара. И така до безкрай.

Ако HELIOTECH не е съгласен с тези твърдения, нека да публикува неговите финансови разчети. Защото моите са пълна трагедия и искам да вида дали не греша някъде.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 02.11.2008 17:21

Междувременно продължавам с търсенето на термопомпи и вече имам нещо като концепция как да направя къщата си тотално независима от външни доставчици на енергия. И попаднах на един много хубав сайт на български производител: http://geotok-bg.com

И както гледам, май ще им се доверя и ще се опитам да направя някакво комплексно решение с техни помпи. Не се отказвам от вакумните колектори на HELIOTECH, но те няма да са основен енергиен източник, а нещо като допълнение. Нещо като черешката на тортата или като разкрасяване на двора с 2-3 бройки.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот HELIOTECH » 02.11.2008 23:48

Mateev написа:На мене не ми трябват градуси, а ЕНЕРГИЯ. И най-много енергия за единица цена се получава от най-обикновените простосмъртни колектори с обикновено покритие. Вярно е, че има по-голям процент загуби, но какво от това. Ами просто ще вдигна площта. И пак ще направя 2-3 пъти по-евтина инсталация от аналогична такава с вакумни колектори.

Между другото и това с вдигане на площта не е вярно. Защото вакумните и селективните колектори отдават приблизително едно и също количество енергия при еднаква площ на инсталацията. Това е така, защото вакумните колектори не си използват площта ефективно (между тръбите има разстояние).

И какво излиза, ако сравним вакумните с обикновенните (или селективните) колектори?

1. Енергията, получена от единица инсталирана площ Е ЕДНА И СЪЩА
2. И двете концепции без проблем доставят вода с температура 60-70 градуса както през лятото, така и през зимата
3. Вакумните колектори могат да дадат и по-висока температура, но от това никой не се нуждае.
4. Цената на обикновените и на селективните колектори е 2-3 ПЪТИ ПО-НИСКА от тази на вакумните.

Ами всеки може сам да си направи извода, като гледа горните 4 точки.

Имам и още един довод в подкрепа на тезата си:
Аз не съм продавач на колектори. Аз съм клиент, който е пробвал една или друга концепция и най-накрая е избрал най-добрата (според него) концепция. В същото време моя опонент HELIOTECH е продавач на вакумни колектори. И е нормално да си хвали стоката.

Господина Матеева,да си имаме уважението.Явно не четете постингите ми от преди почти година или сте ги забравили.Аз не обичам да се повтярям.Тука плямпате без конкретни доводи.По ваШите точки може много да се спори, аз даже бях отправил покана да пообиколим няколко инсталации в страната и то доста големи,включително и такава от , която свалихме плоски колектори и изцяло я преработихме и сложихме вакуум тръбни,по проект на немски специалисти (хотел на TUI) .. но с безнадеждни случаи не ми се занимава.Относно 2-3 пъти по нискостойностна инсталация с плоски селективни , това е поредната Габровска шега .... :lol: :lol: :lol: :lol: р:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Защо подвеждате широката публика , как ще направите инсталация от 30 колектора , 1500 литра водосъдържатели , помпени групи от модулен тип и цялата автоматика за 2-3 пъти по ниска цена от 22 560 лева без ДДС. Хайде да видим как става , вие май се оказахте и фокусник надминал и Астор,аз поне в неговият ресторант съм виждал гълъб жълтици да сере ама вие май на диманти минахте ....Конструкцията е от горещо поцинковани профили , всичката автоматика е в ел.табло с UPS 300 вата и 2 BOSHA -сребърни.. За площа и енергията на вакуумните и селективните .. по добре изтрийте постинга , че и инжинерите на XXL ще се :lol: :lol: :lol: :shock: :shock: :shock: :shock: И защо ме обиждате , на тема продавач.Най малкото, което е ,че продаваме.60% от изделията си ги произвеждаме , даже ви каня да споделите с мен една обиколка по цехчетата и складовете в Айтос и Казанлък.Е па да споделите след това у форумо какво сте видели.Сега малко сме в реконструкция ама не пречи.А само 40% от изделията ги продаваме , имаме 30 % износ а останалото са наши проекти.Ето ви една малка част от напоследък развитите дейности , основното ни е и консултиране проектиране и изграждане със строителна част.Продажбите се ограничават напоследък за ентусиасти,който идват до казанлък и си купуват по 3-4 панел включително и плоски , които вие даже и не сте виждали , като технология на производство и вакуумни.Най много вървят вакуумките по 480 лева бройката.
Последна промяна HELIOTECH на 03.11.2008 22:51, променена общо 1 път
Аватар
HELIOTECH

HELIOTECHBG Слънчеви Колектори

Мнениеот HELIOTECH » 02.11.2008 23:49

Mateev написа:Всъщност HELIOTECH забравя най-важното:

Хората си слагат колектори, ЗАЩОТО ТЪРСЯТ ПО-ЕВТИНА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ, а не защото искат да сменят ЕДИН СКЪП ЕНЕРГИЕН ИЗТОЧНИК С ДРУГ, ОЩЕ ПО-СКЪП. И въобще на вакумните колектори сметката никак не им излиза. И инвестицията в тях се не се изплаща НИКОГА. Защото тръбите трябва да се сменят преди още инвестицията да е изплатена, тоест да се прави нова инвестиция при провалила се стара. И така до безкрай.

Ако HELIOTECH не е съгласен с тези твърдения, нека да публикува неговите финансови разчети. Защото моите са пълна трагедия и искам да вида дали не греша някъде.

Тва с тръбите все едно да кажеш на някой,че трябва на всеки 2 години да си сменя инвертора на централата .. :?: :?: :?: :?:
Търговци ... търговията ни се свегда до това във първият файл,а останалото е за сериозни хора .. плачи ми се :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Прикачени файлове
Inquiry_200.rar
(314.29 KiB) 1610 пъти
3.rar
(1.77 MiB) 2212 пъти
1.rar
(642.53 KiB) 1279 пъти
ROMI.rar
(742.93 KiB) 1407 пъти
Аватар
HELIOTECH

Мнениеот Mateev » 03.11.2008 10:08

Не се обиждай. В областта на топлинните колектори моето мнение не е компетентно, а любителско. Нямам претенции за дълбоки познания. На мене просто в очите ми се набива голямата разлика в цените.

Има обаче нещо, което го знам с абсолютна сигурност. Количеството на получената слънчева енергия е право пропорционално на площта. За селективните колектори знам, че за региона на България един квадратен метър колекторна площ средногодишно дава 600kWh топлинна енергия от 1400 възможни. Тоест преобразува някъде около 43%. За вакумните знам, че част от площта се губи, тоест в 1 кв.м. площ има около 0.7-0,8 м тръбна площ. Следователно от същите 1400 kWh вече са загубени 70% и са останали 980. И като сложим загубите, които определено са по-малки, пак се получава съизмерима енергия. Именно поради тези причини твърдя, че получената енергия от една и съща площ е примерно еднаква или се различава най-много с 10%.

В същото време цената на 1 кв. м. колекторна площ се различава минимум 3 пъти според твоите цени, публикувани преди време (200 лв./м2 за селективните и 600 лв./м2 за вакумните).

За останалото оборудване в една инсталация въобще не говорим, защото то е еднакво и при двете системи.

Това са моите съображения и разсъждения и те ще се окажат грешни само ако ми покажеш модел вакумни колектори с цена 200 лв./м2.

Аз не знам за какво спорим. Ти си специалиста. Ами хвани и публикувай две аналогични системи, които обаче да отдават еднаква енергия. И после направи сравнителен анализ между тях - плюсове и минуси и цени на всяка една от тях.

И не забравяй че водим диалог, в който всеки има право на собствено мнение, дори и то да е грешно. Затова си сдържай емоциите и не си позволявай да обиждаш или да правиш подигравателни намеци за когото и да било. И не забравяй да редактираш горния си постинг и да изчистиш текста в малко по-учтив тон и без обиди.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот DanielDimov » 03.11.2008 10:49

Термопомпите Геоток са добре известни от доста време, но мен ме притеснява това че фирмата е фен на използването на сондажни води! При този вид външен кръг има следните недостатъци:

1. не е приложимо за всички места в България
2. потенциални проблеми с топлообменника и помпата
3. необходимост от регулярна поддръжка (смяна на филтри и почистване на топлообменника) - така малко се губи най-големия кеф на термопомпеното отопление а именно че не трябва да му слугуваш

аз лично съм фен на затворен вертикален топлообменник - той е по-скъп (защото трябва по-дълбок сондаж) но е много по-безпроблемен и може да се инсталира навсякъде (дори и ако къщата е построена върху монолитна скала) - не изисква да има подземни води

твърди се че качеството на термопомпите им е ниско (все пак те са произведени в България) но аз не бих се хванал за тези слухове докато не видя с очите си алтернативите... в крайна сметка основния компонент в термопомпата е компресора който при всички е един и същ :)
DanielDimov

Мнениеот Kovex » 11.11.2008 13:19

Подпомагането на отоплението със слънчеви колектори не само е възможно, то все повече се налага ! Само през тази година, пуснахме повече от 500 м2 инсталации, преимуществено за отопление !
Естествено има редица фактори, които следва да се съобразят при инвестицията на такава инсталация. Реалната икономия през зимата, може да надхвърли и 60 % от необходимата за отопление. Това не е наше становище, това са сметки на клиенти, имащи такива инсталации от няколко години !
Не мога да разбера крайно отрицателното мнение на г-н Матеев по този въпрос. [/img]
Kovex

Мнениеот DanielDimov » 11.11.2008 13:48

през зимата най-студено е през нощта, а тогава слънцето е от другата страна на земята

аз лично не виждам смисъл да се прави отопление на жилищни помещения със слънчеви колектори

система за БГВ да, отопление на сгради които се ползват само през деня да, но за жилищни сгради най-добре термопомпа
DanielDimov

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода