Mateev написа:На мене не ми трябват градуси, а ЕНЕРГИЯ. И най-много енергия за единица цена се получава от най-обикновените простосмъртни колектори с обикновено покритие. Вярно е, че има по-голям процент загуби, но какво от това. Ами просто ще вдигна площта. И пак ще направя 2-3 пъти по-евтина инсталация от аналогична такава с вакумни колектори.
Между другото и това с вдигане на площта не е вярно. Защото вакумните и селективните колектори отдават приблизително едно и също количество енергия при еднаква площ на инсталацията. Това е така, защото вакумните колектори не си използват площта ефективно (между тръбите има разстояние).
И какво излиза, ако сравним вакумните с обикновенните (или селективните) колектори?
1. Енергията, получена от единица инсталирана площ Е ЕДНА И СЪЩА
2. И двете концепции без проблем доставят вода с температура 60-70 градуса както през лятото, така и през зимата
3. Вакумните колектори могат да дадат и по-висока температура, но от това никой не се нуждае.
4. Цената на обикновените и на селективните колектори е 2-3 ПЪТИ ПО-НИСКА от тази на вакумните.
Ами всеки може сам да си направи извода, като гледа горните 4 точки.
Имам и още един довод в подкрепа на тезата си:
Аз не съм продавач на колектори. Аз съм клиент, който е пробвал една или друга концепция и най-накрая е избрал най-добрата (според него) концепция. В същото време моя опонент HELIOTECH е продавач на вакумни колектори. И е нормално да си хвали стоката.
Mateev написа:Всъщност HELIOTECH забравя най-важното:
Хората си слагат колектори, ЗАЩОТО ТЪРСЯТ ПО-ЕВТИНА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ, а не защото искат да сменят ЕДИН СКЪП ЕНЕРГИЕН ИЗТОЧНИК С ДРУГ, ОЩЕ ПО-СКЪП. И въобще на вакумните колектори сметката никак не им излиза. И инвестицията в тях се не се изплаща НИКОГА. Защото тръбите трябва да се сменят преди още инвестицията да е изплатена, тоест да се прави нова инвестиция при провалила се стара. И така до безкрай.
Ако HELIOTECH не е съгласен с тези твърдения, нека да публикува неговите финансови разчети. Защото моите са пълна трагедия и искам да вида дали не греша някъде.
Назад към Слънчеви колектори за топла вода
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта