Слънчево-енергийният одит е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 11.11.2008 10:20

Има и още един момент, който много хора го подценяват. Това е ФАКТОРА ВРЕМЕ. Ние правим съоръжения, които трябва да работят МНОГО МНОГО ДЪЛГО ВРЕМЕ. А при такъв дълъг период на експлоатация много неща могат да се объркат. Затова още от сега трябва да се опитаме да предвидим кое ще се обърка и кое - не. Защото ако нещо не се предвиди - инвеститора ще се вкара в непредвидени бъдещи разходи.

Това е цяла една нова тема. Какво може да се обърка в бъдеще? Много съм мислил на тази тема и съм си набелязал някаква концепция, без да съм сигурен, че съм обмислил абсолютно всичко:

1. Здравина на вятър
2. Здравина на сняг
3. Никакви движещи се части !!!
4. Никакви закопавания на желязни крака в земята, пък било и поцинковани !!!
5. Привързване на кабелите към профилите с алуминиеви скоби
6. Защита на подземните кабели с PVC тръби
7. Подсилено заземление
8. Гръмозащита и защита от пренапрежения

и т.н. и т.н. и т.н. Списъка е много дълъг. Горе са изредени само най-важните точки, които в момента масово се нарушават от някои конкурентни фирми. Не мога да повярвам, че това се прави и не мога да повярвам, че инвеститорите се съгласяват. При положение че всеки знае колко са нетрайни съвременните стоки. Как така правиш бизнес планове за 20-30 години, а позволяваш да ти продадат нещо, което ще се скапе само след 3-4 години? Нима това не е парадокс в човешкото мислене?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот zenik » 11.11.2008 14:40

Извинявам се, ако съм обидил някого. Мисля, че форумът като цяло е много добър и участниците симпатични. Не мисля, че това ми отнема правото да споря с аргументи, дори неприятни. Горните 4 конкретни въпроса съм ги задал, точно както ги мисля и са ми проблем, който не мога да реша, точно защото слагам много пари, а не за да плюя някого. Работил съм дълго в САЩ и съм се научил да бъда малък и да поддискам егото си. Там между 8 милиона програмисти от цял свят, какъвто съм бил и аз (за броени дни докато беше колега болен съм осигурявал данни и за вятърна централа), се чувстваш малък дори физически. И приемаш веднага културата да отговаряш и на най-неудобните въпроси. Тук, в София нямам проблем да се чувствам до най-високото място и най-дълбокото място в света. Не мога да приема аргументи като "не мога да приема оспорване на точността", "знаете ли какви диференциални уравнения и от кого са писани има тук". Вторият ми въпрос беше по разликите от интуитивност и формули. Чухме, какви опашки и активност имаше за изборите за Барак. Цифрите бяха безкомпромисни - изборите са с ниска активност. Все пак ние сме инженери - цифри и факти ни трябват. Съжалявам, още веднъж
zenik

Мнениеот Вальо Генов » 16.12.2008 02:33

Mateev написа:В момента обсъждаме вариант правенето на одит да се раздели на две части:
1. Измервания с моментално предоставяне на резултатите
2. Написване на доклад по НАРЕДБА 16-27

При това разделяне много клиенти ще могат да си направят само първата част, без при това да дават пари за втората. По този начин ще могат да проверят много места и чак най-накрая да решат дали да правят доклад за някое от тях или не. Крайния ефект ще е, че с по-малко пари и загубено време клиента ще получи много повече информация.

Ако може да се върна на задължителния слънчево-енергиен одит... Всъщност, към днешна дата има ли промяна в цените на одитите. Прочетох в постинги от февруари за 2000 без ДДС. Тук споменавате за "по-малко пари." Това заради новия уред ли е или просто информацията и свършената работа е повече за същите пари?
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот Mateev » 16.12.2008 19:54

До скоро цената на одита беше 2625 лева без ДДС. Но от няколко седмици отказваме да правим само одити и приемаме само клиенти, които директно сключват договор за проектиране, като цената на одита е вътре в него. Това наше действие е свързано с огромното претоварване и напрежение, под което работим в последните 2 месеца. При това положение вече отказваме да приемаме клиенти, които си правят одита при нас, а проектирането и изпълнението на централата е при друга фирма.

Предполагам, че след Нова Година нещата ще се поуспокоят и тогава отново ще се върнем в старите релси.

Имайте в предвид, че труда по направата на одита е огромен и обявената за него цена въобще не ни покрива разходите и загубеното по него време. Поради тази причина нямаме интерес да правим одит на хора, които в бъдеще няма да ни стават клиенти.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Вальо Генов » 16.12.2008 23:14

Приветствам 100% решението Ви! Мисля, че е напълно оправдано. Аз имам намерението да направя всичко с помощта на Вашата фирма, понеже държа на професионализма и лоялното отношение. Естествено, не съм го изпитал лично, но това виждам от форума и от всички, които са работили с Вас. Имам и един въпрос по този повод, но може би ще е по-добре да го пратя по ЛС.
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот alabala963 » 19.12.2008 20:47

Прогнозна грешка от близа 30% се получава при 7.5% цена на привлечен капитал към момента на прогнозните финансови разчети и 10% на реалните при получаването на кредита, заради финансовата криза или поради друга причина. За каква степен на точност на измерванията можем да претендираме в одитните доклади!!! Разликата в измерванията с "рулетка" и с най-съвършенния уред няма да са критично различни за нуждите на вземане на решение. Просто по-добрият метод ти спестява време и пари. Прав е г-н Матеев, че най-важното при замерванията са изчисляването на засенчванията и загубите от окабеляване. Всичко друго е статистика с допустимата статистическа грешка. И при най-прецизното замерване и прогнозни резултати, ако се скапе икономиката - гориш :)
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот Mateev » 20.12.2008 02:06

Нека не забравяме, че всичко в одита са прогнози. Замерванията и изчисленията, които правим, са перфектни. И ние изстискваме максималната точност както от радиациите, така и от икономическата обосновка. Но има няколко предположения, които могат да объркат сметките:

1. Предполагаме, че в следващите 10-20 години средногодишната слънчева радиация ще е като в предишните 10-20 години. Ами ако това не е така?

2. Предполагаме, че:
- няма да има война
- няма да има хиперинфлация
- няма да има научно откритие, което ще позволи добиването на огромно количество енергия за жълти стотинки
- политико-икономическия строй в България ще се запази (няма да се върнем към комунизма)
- тенденцията за ръст на цените на електроенергията ще се запази
- тенденцията за опазване на околната среда ще се запази (сега не е много добре, но може да стане и по-зле)

Сигурно има още доста предположения и още много неща, които могат да се объркат. И да сринат бизнеса. Но това засяга и всички останали бизнеси. Всеки бизнес се гради на някакви предположения, които може и да не се реализират. Хубавото при нашия бизнес е в това, че предварителното планиране е с много голяма точност. Никой бизнес не може да се похвали с това, че още на етап планиране неопределеността е под 10%.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот DanielDimov » 20.12.2008 13:15

затова е хубаво да се ползват кредити а не собствени пари!

много боли когато загубиш собствените си пари, а ако загубиш парите на банката по независещи от теб обстоятелства е друго
DanielDimov

Мнениеот petyostoev » 20.12.2008 14:34

А банката от кого ще си ги събере тези пари,нали пак от тебе ако не ги връщаш в срок по погасителен план.И ще направи всичко възможно при това.И тогава може и повече да боли защото има адвокатски хонорари, държавни такси,такси за оценители и за съдебни изпълнители.И всичките тези разноски са на гърба на кредитополучателя.
petyostoev

Мнениеот DanielDimov » 20.12.2008 14:48

от гореизброените има обстоятелства при които банката нито ще събере парите, нито ще реализира обезпечението (ако изобщо има такова) и в крайна сметка ще фалира

при тези обстоятелства ще фалираш и ти, но поне ще знаеш че си направил всичко възможно
DanielDimov

Мнениеот petyostoev » 20.12.2008 15:11

Най добре е да не се стига до тези процедури,че струват най малкото много нерви.Затова правилните прогнози са най важното нещо.А от форсмажорни обстоятелства,никой не е застрахован.
petyostoev

...

Мнениеот Gio » 20.12.2008 16:55

...господин Матеев, бихте ли споделили чие производство е този уред - имам предвид марката - благодаря предварително!
Аватар
Gio

Мнениеот eng_angelov » 20.12.2008 17:14

Какво значи собствени пари? Ликвидности?! Пари в брой?!
ТОВА МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ САМО МАЛОУМНИК БЕЗ ГРАМ ФИНАНСОВА КУЛТУРА... или г-н Матеев, ама при него целта е тестване.
Основен закон на финансовия мениджмънт - дълготрайни активи се финансират с дългосрочни капитали. Ако можеш да извадиш толкова пари да платиш кешово цялата централа, без да ти се отрази на паричните потоци, значи имаш сили да направиш много по голяма централа от тази, което пак връща към написаното с големи букви.
Дългосрочни капитали в този смисъл са собствен капитал (дялов или акционерен) и дългосрочни (ипотечни) кредити. И двете неща по същество са едно и също, само дето трябва да убеждаваш (прилъгваш) хора с различна финансова култура. А освен това с банките делиш по за кратко. Със съдружници (акционери) делиш цял живот и пак имат претенции, че и власт да те изритат! Иначе като ще фалираш, всичките ще ти изпият соса :lol:
Аватар
eng_angelov

Мнениеот petyostoev » 20.12.2008 20:28

"нито ще реализира обезпечението (ако изобщо има такова)"
Коя банка ще даде кредит без обезпечение?Да се нареждаме на опашка тогава.
petyostoev

Re: ...

Мнениеот Mateev » 20.12.2008 21:13

Gio написа:...господин Матеев, бихте ли споделили чие производство е този уред - имам предвид марката - благодаря предварително!

Solmetric SunEye - http://www.solmetric.com
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчева енергия