Всъщност усещам, че тук доста хора бъркат зеления сертификат със сертификата за произход на енергията.
Тук може и аз да бъркам но покажи ми къде пише че зел.сертификати и сертификата за произход са две различни неща

Всъщност усещам, че тук доста хора бъркат зеления сертификат със сертификата за произход на енергията.
Прерових форума, но не открих данни колко CO2 се спестяват при производството на 1 кВтч енергия от ВЕИ, в случая от ФЕЦ.
В една тема се говори за 500-600 тона на година при 200кВт инсталация,
но е сметнато по някаква "много сложна формула", която не ми е известна.
Открих в мрежата няколко коефициента:
683 гр. СО2 / кВтч - това е за електроенергия, потребявана в сгради (използва се при обследване за енергийна ефективност)
830 гр. СО2 / кВтч - някакъв усреднен коефициент за производство от ВЕИ (с него смятат спестените емисии в програмите за развитие до 2015-2020г.)
1100 гр. СО2 / кВтч - това е при ВЕЦ за минали периоди
900-1000 гр. СО2 / кВтч - за вятърни централи.
Mateev написа:ЕРП-тата нямат интерес, защото им бъркаме в джоба. Не може държавата да се меси във взаимоотношенията между две частни фирми. Може би ако НЕК изкупуваше нашата енергия, щеше да бъде нещо друго. Но в момента ЕРП-тата правят откровен бойкот на присъединяването на производители на енергия от ВЕИ. И са прави. И аз бих правил така.
И какво стана? Пак държавата и пак съществуващите законодатели. Няма ли да хванат и да се махнат доброволно, че ми писна от тях. Не се ли усещат? Банда крадци и бандити !!! Не ги ли е срам !!! Македония да ни бие по условия за изкупуване на енергия от ВЕИ !!! Ако бях на тяхно място, бих се гръмнал. Така поне бъдещето ще ме запомни с нещо полезно.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта