Зелени сертификати

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот lz1wvm » 17.11.2008 02:27

Всъщност усещам, че тук доста хора бъркат зеления сертификат със сертификата за произход на енергията.

Тук може и аз да бъркам но покажи ми къде пише че зел.сертификати и сертификата за произход са две различни неща :idea:
lz1wvm

Мнениеот malchev » 17.11.2008 09:23

Прерових форума, но не открих данни колко CO2 се спестяват при производството на 1 кВтч енергия от ВЕИ, в случая от ФЕЦ.
В една тема се говори за 500-600 тона на година при 200кВт инсталация,
но е сметнато по някаква "много сложна формула", която не ми е известна.
Открих в мрежата няколко коефициента:
683 гр. СО2 / кВтч - това е за електроенергия, потребявана в сгради (използва се при обследване за енергийна ефективност)
830 гр. СО2 / кВтч - някакъв усреднен коефициент за производство от ВЕИ (с него смятат спестените емисии в програмите за развитие до 2015-2020г.)
1100 гр. СО2 / кВтч - това е при ВЕЦ за минали периоди
900-1000 гр. СО2 / кВтч - за вятърни централи.

Някой ще сподели ли повече информация?
malchev

Мнениеот venkap » 17.11.2008 12:51

Ако съдим от данните на Sunny Portal, 350 грама за един kWh.
venkap

Мнениеот malchev » 17.11.2008 13:27

Погледнах данните на ЗИТА-Русе, там излиза 700 гр. на кВтч.
Не съм запознат, но предполагам,
че се задава коефициент при конфигурирането.
malchev

Мнениеот Mateev » 17.11.2008 13:48

Не се връзвайте много на тези коефициенти. В света няма единен коефициент защото никой не може да каже колко средно се замърсява атмосферата за 1 киловат произведена енергия. При въглищата е едно (а има много видове въглища), при нафтата или мазута - друго и т.н. Грубо може да се приеме между 600 и 800 грама на киловат. За да се сметне по-точно българския коефициент трябва информация каква част от енергията се произвежда на мазут, каква на въглища (и от кой вид) и т.н. Но тази информация я нямаме. Затова смятайте средно по 700 грама на киловат и няма да сбъркате с много.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот malchev » 17.11.2008 14:13

Всъщност, доколкото разбрах, коефициентите за определен вид производство, в случая електроенергия от фотоволтаици, са най-малко три. Емисии на въглероден двуокис, азотни съединения и прах/пепел. Сметката наистина е сложна и би трябвало да се прави за всяка година. Взема се предвид произведената електроенергия годишно по енергоизточници - атомна, от въглища, от газ, вятърна, водна, слънчева, термална и т.н. За всеки енергоносител се знае колко е замърсяването на добит киловатчас. Най-малко е за вятърната и атомна та енергия. Фотоволтаиците замърсяват с около 15 гр. CO2 / kВтч. Очудващо, но е така, защото за производството на панелите, инверторите и конструкциите се ползва енергия, а също и през нощта се консумират малки количества добита по класически начин енергия. Та смята се общото количество емисии и се дели на общата произведена енергия т.е. изчислява се един среден коефициент за страната.

Ако средното за ФЕЦ е 700-800 гр., се чудя защо вятърната енергия пести по 1000 гр., а ВЕЦ-овете по 900 гр.?

Големият въпрос е в коя наредба, методика или закон го има това, защото аз още не съм го открил в мрежата?
malchev

Мнениеот venkap » 17.11.2008 14:34

venkap

Мнениеот lz1wvm » 24.11.2008 00:48

в статията пише че и ЕРП-тата имат интерес от инвестиция във ВЕИ. :shock:

http://209.85.129.132/search?q=cache:Pa ... lr=lang_bg
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 24.11.2008 01:44

ЕРП-тата нямат интерес, защото им бъркаме в джоба. Не може държавата да се меси във взаимоотношенията между две частни фирми. Може би ако НЕК изкупуваше нашата енергия, щеше да бъде нещо друго. Но в момента ЕРП-тата правят откровен бойкот на присъединяването на производители на енергия от ВЕИ. И са прави. И аз бих правил така.

И какво стана? Пак държавата и пак съществуващите законодатели. Няма ли да хванат и да се махнат доброволно, че ми писна от тях. Не се ли усещат? Банда крадци и бандити !!! Не ги ли е срам !!! Македония да ни бие по условия за изкупуване на енергия от ВЕИ !!! Ако бях на тяхно място, бих се гръмнал. Така поне бъдещето ще ме запомни с нещо полезно.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот dido 2 » 24.11.2008 10:49

В по-горния пост се имаше в предвид , че и EVN ще изградят собствени мощности за добиване на електричесво от ВЕИ .
dido 2

Мнениеот Вальо Генов » 12.02.2009 00:25

Наскоро се заинтересувах за зелените сертификати. Видях, че наредбата е създадена през 2005 г., но последното й изменение и обнародване е от 6 февруари 2009.
http://www.ciela.net/FreeStateGazette/O ... 2B&idstr=0
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот malchev » 12.02.2009 07:36

Никъде в тази наредба не се говори за "зелен сертификат", а само за "сертификат за произход". Зелените сертификати (carbon credits) се отнасят за спестените вредни емисии.
malchev

Мнениеот Вальо Генов » 12.02.2009 08:59

Да, бе, вярно. Ето я наредбата за зелените сертификати, ама тя е от 2005. Не намерих по-нова.
Прикачени файлове
19.pdf
Наредба за издаване на сертификати
(110.39 KiB) 1295 пъти
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот Емил » 10.04.2009 00:24

Mateev написа:ЕРП-тата нямат интерес, защото им бъркаме в джоба. Не може държавата да се меси във взаимоотношенията между две частни фирми. Може би ако НЕК изкупуваше нашата енергия, щеше да бъде нещо друго. Но в момента ЕРП-тата правят откровен бойкот на присъединяването на производители на енергия от ВЕИ. И са прави. И аз бих правил така.

И какво стана? Пак държавата и пак съществуващите законодатели. Няма ли да хванат и да се махнат доброволно, че ми писна от тях. Не се ли усещат? Банда крадци и бандити !!! Не ги ли е срам !!! Македония да ни бие по условия за изкупуване на енергия от ВЕИ !!! Ако бях на тяхно място, бих се гръмнал. Така поне бъдещето ще ме запомни с нещо полезно.

Струва ми се, че не им се бърка директно в джоба, но все пак им създава затруднения.

Не им се бърка в джоба, защото при тях е закована печалбата, и няма голямо значение на каква цена купуват електроенергията. Сиреч по-скъпата цена на която изкупуват си я калкулират като разход и отгоре си слагат фиксираната печалба, и така могат да докажат цената на електроенергията, която ще продават. И тук става дума за стотни от стотинката.

Но пък си е затруднение, защото трябва да мислят за балансиране на енергийната система, защото ВЕИ са непостоянни източници на електроенергия, и това създава условия за нарушаване на енергийния баланс.

Накратко - ако в една нощ няма вятър в цяла България, то системата ще се лиши от 2000 МW мощност произвеждана иначе от ВЕИ. И ако тази нощ е празнична,и консумацията се повиши заради това, то трябва да се пускат резервни мощности от някой ВЕЦ.

А и си е затруднение заради необходимостта от администриране на ВЕИ. Администрацията трябва да разходва ресурс за създаване на неносещи приходи начинания. И това наистина донякъде е индиректно бъркане в джоба.
Аватар
Емил

Мнениеот Mateev » 10.04.2009 10:48

Балансирането на енергията и пускането или спирането на някой ТЕЦ се извършва от НЕК. ЕРП-тата само трябва да разпределят енергията, подадена им от НЕК. Така че проблема не е в това.

Истинския проблем е ДКЕВР. ЕРП-тата предварително калкулират в цената какви ВЕИ ще присъединят и колко ВЕИ енергия ще изкупят. След това подават документи в ДКЕВР, за да им определи продажните цени за една година напред. И естествено в тази прогноза ЕРП-тата надуват разходите. ДКЕВР знае, че разходите са надути и започва да ги реже. И тука става една мътна и кървава с много лобирания, скандали и т.н. Най-накрая ДКЕВР излиза с цена, по-ниска от заявената. В резултат на това ЕРП-тата остават с намалена печалба. Същия процес щеше да се развие и ако нямаше ВЕИ. Но те ги има и точно те всъщност се явяват изкупителната жертва, на която ЕРП-то си отмъщава и от която ЕРП-то може да си изкара малко допълнителна печалба.

Всичко това нямаше да го има, ако енергията от ВЕИ се изкупуваше от НЕК, а ЕРП-тата трябваше само да я разпределят. Плановете на законодателя са да направи точно това, но не се знае кога ще се наканят. Нищо чудно да отнеме още 1 година.
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчева енергия