PV09 --> Deger Tracker 5000NT

Форум за обсъждане на въпросите, свързани с нашата компания. Отзиви, мнения, препоръки, критики.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 17.11.2008 01:09

....... и след това носещите алуминиеви профили:

Изображение

Но тука възникна първия сериозен проблем. Алуминиевите профили се оказаха много слаби. Буквално се гънеха във всички страни с отклонение от над 10 см. Останах много разочарован от това. През последната половин година Миро от Равадиново непрекъснато ме убеждаваше, че DEGER TRACKER 5000NT е много по-здрав от тракерите на Lorenz. И очакванията ми бяха за една наистина здрава конструкция. Но дефакто се оказа, че това не е така. И тука се сетих за СИНДРОМА НА ИЗМАМЕНИЯ. Защо Миро ме убеждаваше, че тракера е здрав? Ами защото го е срам да си признае, че се е прекарал с неговия тракер. И в момента се опитва да се самоуспокои, че всичко е наред със здравината. И даже сам си вярва. :lol: За съжаление истината е друга - ТРАКЕРА Е ГОЛЯМ БОКЛУК. Не се сърдя на Миро. Така или иначе щях да го купя, защото трябваше със собствените си очи да проверя що за стока е това. Нали трябваше да знам дали да го препоръчвам на клиентите си или не. Е, вече знам !!! :lol: Тракера не става. Много е слаб. Даже и в инструкцията му пише да не натоварваме плочата с повече от 35 килограма на квадратен метър. Което означава, че тракера не отговаря на БДС за нито един регион на страната. И че е въпрос на време да бъде счупен от сняг или от някой порив на вятъра. Явно това му е съдбата. Успокоението ми е, че когато се счупи, ще мога да ви кажа при какви условия е станало това и ще мога да ви покажа снимки от щетите. Само заради това си заслужава цената на загубата. :lol:

За всеки случай предприех едно допълнително заздравяване, като монтирах в периферията два допълнителни алуминиеви профила, перпендикулярни на основните. Това ще добави малко здравина, но за съжаление крайно недостатъчна. На теория мога да го стабилизирам с допълнителни стоманени греди и напречни допълнителни алуминиеви профили, но тогава цената му ще излезе златна. Затова предпочетох да го оставя такъв, какъвто си е. Пък и нали все пак правим експеримент. Ако го бях заздравил, щях да опороча експеримента. Пък след първото падане и строшаване на част от модулите може и да пробвам да направя конструкцията такава, каквато трябва да бъде по БДС.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 17.11.2008 01:17

Ето и монтажа на модулите:

Изображение

Изображение
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 17.11.2008 01:18

А ето и крайният резултат:

Изображение

Ако не друго, поне трябва да си признаем, че тракера е голям красавец !!!
Само дано да издържи по-дълго, че да ми радва окото.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 17.11.2008 01:30

И така. На 31.09.2008 г. PV09 от статична конструкция е прехвърлена на 2-axis тракер (позиционер). Можете да наблюдавате данните от електропроизводството на:
http://www.sunnyportal.com/PublicPage.a ... a0de6b8ff6

Също така е променена и стринговата организация от 2х15 на 3х10 модула. Това е защото едно време когато планирах организацията в програмата Sunni Design все още не съществуваха 180 ватовите модули на Suntech. Затова направих планирането със 175 ватови модули, а реално монтирах 180 ватови. И чак в бъдеще разбрах, че при много ниски температури има вероятност напрежението на празен ход на стринговете да претовари инвертора по напрежение (само с 2-3 волта, но все пак си е претоварване). Дефакто през изтеклата година нищо не се случи, но за да съм по спокоен, промених стринговата организация.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 17.11.2008 11:36

Стига хвърля камъни в градината ми де! Не е толкова кекав, колкото го представяш. Никога не съм твърдял, че е уникално здрав, но определено изглежда по-здрав от лоренц.

Ето ти натоварване с 80 кг/кв.м от колегата от 3К.

Изображение

Натоварването и от вятър, и от сняг е върху цялата плоча и поне в миналогодишните бури нямаше проблем. Фундаментът е достатъчно тежък за да не се обърне машината, а профилите са захванати за здрава рамка. Това остана от една външна тоалетна на метри от тракера:
Изображение

Напълно съм наясно, че конструкцията не е здрава като статичната и че има голяма вероятност да не сработи защитата от вятър навреме или пък въобще да не сработи в случай на нужда поради спряло захранване и прочее. Още не съм му направил резервно захранване на пущината и работи в най-девствения си вариант. Най-слабата част при мен е вертикалния мотор.. при теб са го променили вече, но моя изглежда наистина кекав...
Miro

Мнениеот Mateev » 17.11.2008 12:50

Това на твоята снимка не е 80 kg/м2, а просто 80 kg в една единствена точка. :lol: :lol: :lol:

Ако наистина искаш да го пробваш с 80 kg/m2, то тогава трябва да качиш 3 леки коли (40 m2 x 80 kg = 3200 kg). И да видим тогава колко ще държи. :lol: :lol: :lol:

А бъди сигурен, че вятъра и снега все някога ще качат 3 леки коли. :lol: :lol: :lol:

Успокой се. Аз съм в същия кюп като тебе. И също разчитам, че ветрозащитата ще успее да сработи. А през зимата ще го чистя от сняг още по време на снеговалежа. Между другото прави ми впечатление, че моите алуминиеви профили стърчат извън стоманената греда доста повече от твоите. Да не би DEGER да са променили конструкцията и да са ми пробутали по-голям боклук от твоя?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 17.11.2008 14:32

Не, от Дегер правят профилите според конфигурацята на модулите. Дефакто те ти правят схема на разположение.

А твоя дегер прав ли спи или вечер си ляга? И има ли резервно захранване? Щото моята пущина вечер блее улицата, накъдето е гледал последно. Хич не е хубаво това в случай на вятър. Но пък е хубаво по време на сняг... От дегер май бяха оправили проблема, ама не съм виждал жив тракер от новите.
Miro

Мнениеот Mateev » 17.11.2008 18:21

Виждал съм го да спи и прав и легнал (хоризонтално). В момента вече е тъмно и е хоризонтален, но той и през деня си беше хоризонтален заради облаците. Най-вероятно остава в последната позиция от деня. Но това е лошо. Зимно време преди сняг времето ще е облачно и той ще се изправи хоризонтално. И после по време на снеговалежа ще стои хоризонтално както през деня, така и през нощта. Има и още нещо, което го гледах по другите тракери - снега им обърква позиционирането. При лошо време земята е по-ярка от небето и те се изправят вертикално. Ако пък им замръзне само едната част от пирамидката (случва се при вятър) - обръщат се в най-нелогичната посока. Въобще при снеговалеж и дните след това най-вероятно всеки тракер ще е със собствено мнение за посоката, в която да гледа. При малките тракери чистех пирамидката, но при този не знам как ще стане това.

Колкото до резервното захранване - аз нямам проблем. Целия ми имот е бекъпнат с 60 kW автоматичен дизелов генератор. И най-дългото време, в което мога да остана без ток, е точно 7 секунди (докато запали генератора).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 17.11.2008 18:37

За изправянето на тракера вечер мисля че е необходим допълнителен датчик който се включва към електрониката(Миро я има) а колкото до изправянето през деня то е от двата датчика на моторите при липса на слънце :)
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 22.11.2008 02:33

В момента вън е доста силен вятър. Поривите достигат до 50 km/h според MTO станцията. Малките позиционери се клатят заплашително. На големия плочата се е изправила, но също се клати. По-скоро вибрира с амплитуда от около 5-6 сантимента. Чува се и скърцане. Ветрогенератора се върти бясно и също се тресе. По площадката пред къщата се търкалят боклуджийските качета. Пластмасовите маси и столове също са разпилени по двора. Чак ме е яд, че е нощем и не мога да снимам всичко това с камерата. Ако утря сутринта все още има силен вятър (и позиционерите не са паднали), ще ви направя страхотни кадри.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 22.11.2008 15:57

В 8:30 сутринта температурата рязко се срина и от 12 градуса падна на 1 градус. Заваля дъжд. В 11:00 дъжда премина в сняг. Вече е нявалял 5-6 сантиметра. Снега е мокър и се свлича от статичните конструкции. Малките тракери се объркаха и всеки сочи в различна посока. Но поне са вертикални и снега се свлича. Не е така положението с големия тракер. Той стои хоризонтално и снега се трупа по плочата му. И с всяка измината минута плочата натежава все повече и повече. Ясно е, че в един момент ще се наложи да изляза на студа да я чистя. Но все още не знам колко сантиметра сняг да оставя да се натрупа. Може би педя ще е безопасно.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот DanielDimov » 22.11.2008 16:25

тия тракери нямат ли нещо като ръчен контрол?! винаги ли са в режим на търсене на най-малкия ъгъл към източника на светлина?
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 22.11.2008 16:48

Има ръчен контрол и ще го използвам при почистването. Но засега ще изчакам, за да видя кога и дали плочата ще се огъне от натрупания сняг. Сложил съм камера, която гледа към тракера и от дъжд на вятър хвърлям по едно око. Също така записвам всчико на компютър и ако някога тракера бъде съборен от вятър или сняг, ще притежавам запис със събитието (стига да се случи през деня).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 22.11.2008 17:42

Първото почистване на тракера го направихме още при ниво на снега 10 см. Искаше ми се да изчакам още, но вече се стъмняваше и нямаше да мога да снимам събитието. Ето серия от снимки от свличането на снега:
Прикачени файлове
Почистване 22.11.2008.zip
Свличане на снега от DEGER TRACKER 5000NT
(991.4 KiB) 1515 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 27.11.2008 12:23

Един въпрос не ми дава мира от няколко дена. Дори писах и на Дегер, ама те не ми отговарят, явно въпросът ми е тъп. Затова ще го споделя и с вас, пък да ми кажете защо не са го направили момците.

Имаме значи защита от вятър. Какво пречи да се направи защита от сняг?

Трябва само един сензор за дъжд и сняг - на пазара има много различни видове, като тези за управление на системите против лед. При търсене в гугъл намерих поне 10-тина различни на цени около 250-300 долара. Идеята е елементарна - в случай на сняг или дъжд и НЕЗАДЕЙСТВАНА система против вятър - плочата се изправя. Ако защитата от вятър е задействана, то значи, че сняг няма да се натрупа по плочата, защото вятърът ще го отнесе. Освен това при дъжд няма да се натрупва прах по модулите, а ще се отмива.

Започвам да се замислям да си направя сам такава защита... Само ме притеснява защо производителите на слънцеследящи устройства не са се сетили до сега.... хем на дегер им писах за идеята...
Miro

ПредишнаСледваща

Назад към СТС Солар АД