Но тука възникна първия сериозен проблем. Алуминиевите профили се оказаха много слаби. Буквално се гънеха във всички страни с отклонение от над 10 см. Останах много разочарован от това. През последната половин година Миро от Равадиново непрекъснато ме убеждаваше, че DEGER TRACKER 5000NT е много по-здрав от тракерите на Lorenz. И очакванията ми бяха за една наистина здрава конструкция. Но дефакто се оказа, че това не е така. И тука се сетих за СИНДРОМА НА ИЗМАМЕНИЯ. Защо Миро ме убеждаваше, че тракера е здрав? Ами защото го е срам да си признае, че се е прекарал с неговия тракер. И в момента се опитва да се самоуспокои, че всичко е наред със здравината. И даже сам си вярва.

За всеки случай предприех едно допълнително заздравяване, като монтирах в периферията два допълнителни алуминиеви профила, перпендикулярни на основните. Това ще добави малко здравина, но за съжаление крайно недостатъчна. На теория мога да го стабилизирам с допълнителни стоманени греди и напречни допълнителни алуминиеви профили, но тогава цената му ще излезе златна. Затова предпочетох да го оставя такъв, какъвто си е. Пък и нали все пак правим експеримент. Ако го бях заздравил, щях да опороча експеримента. Пък след първото падане и строшаване на част от модулите може и да пробвам да направя конструкцията такава, каквато трябва да бъде по БДС.