За защита против дъжд съм съгласен. Тракера има нужда от такава. В момента се получава следния ефект: Непосредствено преди дъжда времето се влошава и небето става облачно. Тракера веднага заема хоризонтална позиция, гонейки дифузната радиация от цялото небе. След това завалява дъжд и разкалва праха по модулите. След дъжда тракера остава хоризонтален, защото небето е все още облачно. Калта по модулите изсъхва и те стават на петна. Това намалява електропроизводството. А ако завали ръждив дъжд от Сахара (вече има няколко случая в България) положението със замърсеността на модулите става критично. За да се разреши този проблем трябва да се модифицира електрониката така, щото тракера НИКОГА да не застава в абсолютно хоризонтално положение, с изключение на задействуването на защитата от вятър. Мисля, че това е възможно с външно устройство и още един датчик за наклон. Но някой трябва да го разработи.
По въпроса със снега - там НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ. Склонност към свличане има само първия есенен сняг, при който земята все още е топла и снега се топи при допир с модулите. В първия момент обаче, в който околната температура стане отрицателна, снега замръзва и залепва за плочата. И не се свлича, дори и плочата да се изправи вертикално. И единствения начин за почистване е ИЗСТЪРГВАНЕТО. Което ще е невероятно трудно при голямата височина на плочата. Трудно може да се обясни с думи. Трябва да го изпитате на собствен гръб като мене. Навън е кучи студ и човек трудно може да издържи и минута. В същото време духа и пронизващ вятър. Носа и ушите ти стават на шушулка буквално за 30 секунди. И в такова време половин час правиш пъртина, за да се добереш до тракера. След това започваш да СТЪРЖЕШ не снега, на натрупания дебел слой обледяване. И това отнема страшно много време. Пробвал съм го на малките тракери. И съм се отчайвал. А сега не мога да си представя как ще е с големия тракер. Там ще трябва и скеле, което трябва да се строи в дълбок сняг и при силен пронизващ вятър. И цялата тази олелия в рамките на една нощ с обилни снеговалежи може да се наложи да се повтори 2 или 3 пъти.