PV09 --> Deger Tracker 5000NT

Форум за обсъждане на въпросите, свързани с нашата компания. Отзиви, мнения, препоръки, критики.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 27.11.2008 13:02

За защита против дъжд съм съгласен. Тракера има нужда от такава. В момента се получава следния ефект: Непосредствено преди дъжда времето се влошава и небето става облачно. Тракера веднага заема хоризонтална позиция, гонейки дифузната радиация от цялото небе. След това завалява дъжд и разкалва праха по модулите. След дъжда тракера остава хоризонтален, защото небето е все още облачно. Калта по модулите изсъхва и те стават на петна. Това намалява електропроизводството. А ако завали ръждив дъжд от Сахара (вече има няколко случая в България) положението със замърсеността на модулите става критично. За да се разреши този проблем трябва да се модифицира електрониката така, щото тракера НИКОГА да не застава в абсолютно хоризонтално положение, с изключение на задействуването на защитата от вятър. Мисля, че това е възможно с външно устройство и още един датчик за наклон. Но някой трябва да го разработи.

По въпроса със снега - там НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ. Склонност към свличане има само първия есенен сняг, при който земята все още е топла и снега се топи при допир с модулите. В първия момент обаче, в който околната температура стане отрицателна, снега замръзва и залепва за плочата. И не се свлича, дори и плочата да се изправи вертикално. И единствения начин за почистване е ИЗСТЪРГВАНЕТО. Което ще е невероятно трудно при голямата височина на плочата. Трудно може да се обясни с думи. Трябва да го изпитате на собствен гръб като мене. Навън е кучи студ и човек трудно може да издържи и минута. В същото време духа и пронизващ вятър. Носа и ушите ти стават на шушулка буквално за 30 секунди. И в такова време половин час правиш пъртина, за да се добереш до тракера. След това започваш да СТЪРЖЕШ не снега, на натрупания дебел слой обледяване. И това отнема страшно много време. Пробвал съм го на малките тракери. И съм се отчайвал. А сега не мога да си представя как ще е с големия тракер. Там ще трябва и скеле, което трябва да се строи в дълбок сняг и при силен пронизващ вятър. И цялата тази олелия в рамките на една нощ с обилни снеговалежи може да се наложи да се повтори 2 или 3 пъти.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 27.11.2008 14:04

Това със скелето не си го представям. Голямо наказание ще е за този, дето ще го извършва.

Все пак си мисля, че ако се изправи плочата в началото на снеговалежа под голям ъгъл (а защо не и в крайно положение) няма как да се натрупа толкова сняг, че да се наложи почистване. Дори и да са се обледенили модулите и да залепне някакъв сняг, то гравитацията няма да позволи натрупването на големи количества... като на алпийски покрив. Вярно, тогава гърбът на конструкцията и инвертора ще е изложен на снеговалежа и сигурно ще се натрупа и по него сняг и лед, но това няма да е толкова лошо, колкото половин метър върху хоризонтална плоча. Незнам..поне така разсъждавам. А в случай, че вятърът се усили и създаде опасност за конструкцията, защитата от вятър ще свали плочата в хоризонтално положение....
Miro

Мнениеот Mateev » 27.11.2008 14:18

Това според мене е грешно. Плочата или трябва да е хоризонтална и снега да вали РАВНОМЕРНО по нея или трябва да е ПОЧИСТЕНА. Междинен вариант с наклонена плоча е много опасен, защото може да се предизвика ЧАСТИЧНО СВЛИЧАНЕ. Снега тръгва да се свлича, но се запъва в долния ред модули и остава там. Наблюдавал съм това явление по статичните конструкции. При първа възможност ще ти направя снимки, за да го видиш. При едно такова частично свличане част от плочата остава разтоварена, а другата част - ДВОЙНО НАТОВАРЕНА. Баланса на тракера вече е СИЛНО НАРУШЕН. Във върха на кола и върху моторите се появява ОГРОМНА СИЛА. Тази сила е много по-голяма отколкото ако тежеста на снега беше разпределена равномерно. Тоест частичното свличане вместо да оправи проблема, може да го задълбочи ДВОЙНО, а по отношение на странични сили - ДЕСЕТОРНО.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот DanielDimov » 27.11.2008 14:27

лавиноопасните места в планините са с ъгли от 40 до 60 градуса. над 60 градуса просто снега не се задържа толкова

при обилен снеговалеж директно слънце няма така че ще е почти все тая дали модулите са "насочени" на някъде или са вертикално

според мен едно добре замислено управление на тракер трябва да има следните извънредни режими:

1. градушка - 90 градуса
2. вятър - 0 градуса
3. дъжд - 15 градуса
4. сняг - 70 градуса

режимите "вятър" и "дъжд" могат лесно да се направят автоматични - за другите си трябва човек :)
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 27.11.2008 14:38

За сняг управлението трябва да е много по-сложно. На всяко изсипване снега трябва да се изсипва на различни места. Иначе се получава камара на едно единствено място и модулите задират в нея.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 27.11.2008 14:43

Ей тоя датчик почти разпознава сняг и дъжд:
http://www.kele.com/olcat/SS6/DS-2B.PDF

Казвам почти, щото снега го разпознава косвено - ако НЕЩО вали и температурата е под 3,9 градуса целзий, като температурата може да се настройва.

С градушката е зор обаче. Там дори и да я разпознаеш, когато я усетиш вече е късно. Плочата се изправя от вертикално положение за 3-4 минути поне, през което време ако има опасен град... с големината на ябълка да речем... то щетите ще са нанесени.
Miro

Мнениеот DanielDimov » 27.11.2008 14:45

да, но е в пъти по-лесно с едно малко тракторче да избуташ купчина сняг настрани отколкото да чистиш на ръка модули
DanielDimov

Мнениеот Miro » 27.11.2008 14:46

Mateev написа:За сняг управлението трябва да е много по-сложно. На всяко изсипване снега трябва да се изсипва на различни места. Иначе се получава камара на едно единствено място и модулите задират в нея.

Номерът е не да се свлича, а да не се натрупва. Тогава ще си се трупа наоколо равномерно. Това е още един плюс на надземния фундамент. Моя е и на дългата мачта, така че дори и в изправено положение имам над 2 метра до земята...
Miro

Мнениеот eng_angelov » 27.11.2008 19:43

Проблем не е че се натрупва сняг, а че се натрупва много сняг. В този смисъл, много сняг води до натоварване на панелите, които в централната си част провисват. Ако се сложи тензометричен датчик на един от панелите (пиезоелектричен например) и при определено натоварване, с електронно управление се подава сигнал за изправяне на конструкцията за да се свлича снега при различен ъгъл на завъртане (за да не се трупа на едно и също място свлечения сняг)? Свличащият се сняг ще почиства панелите периодично и автоматично.
Аватар
eng_angelov

Мнениеот lz1wvm » 27.11.2008 20:14

Нямам снимки за съжаление но имам впечатления на 2.01.2008 в нашия район имаше доста сняг и вятър(а когато сработи защитата от вятър тракера не се действа ръчно) но нямаше и как да се почисти 2 дена валя и духа на третия ден панелите имаха над 10см. лед-така и си стоя повече от една седмица докато се размрази
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 27.11.2008 20:27

Интересен разговор се е заформил.... С подходящите датчици и достатъчно интелигентен софтуер може да се направи практически всичко. Идеята за тензодатчика (няма нищо общо с пиезоелементите)е хитра, но иска доста сложна логика за да отчита само статичното натоварване и да игнорира динамичните от вятъра.
Колкото до почистването от сняг и лед - минава ми през главата идеята да се ползва пароструйка, монтирана на плазове като шейна. :)
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Miro » 27.11.2008 21:17

Е аз пак не мога да разбера нещо.... принципно се боря за опростяване на нещата и най-простото решение за мен винаги е най-доброто. Защо трябва така да се усложнява логиката, да се пишат стотици редове код за да се направи нещо елементарно?

Идеята ми е проста.
1. Датчик за вятър (имаме )
2. Датчик за дъжд и сняг (още нямаме)
Функции
1. При започване на валеж (какъвто и да е) и вятър под нормата, плочата се вдига на да речем 70 градуса (а защо не 80 - крайно положение)
2. При вятър над нормата, независимо дали вали нещо - хоризонтална позиция (както си е и в момента)

Искам да разбера къде са слабите страни такава, да речем елементарна конфигурация. Примерно обледяване на инвертора - налага ли се да го защитим?
Miro

Мнениеот Георги Желев » 28.11.2008 08:52

Изводът за мен е един - трябва да се проектират български тракери, барабар с управлението.

Degger разчитат и на якостта на рамката на самия слънчев панел, което ми се вижда опасно.

Тракерите трябва да се пресмятат на много по-силен вятър от 150-160 km/h. Има си норми за проектиране и те трябва да се спазят. Защитата от вятър и градушка трябва да е заставане на тракерите вертикално, във флюгерно положение (с ръба към посоката), а при завъртане на вятъра през мъртвата точка, ако трябва да се прекъсва електрическата връзка по подходящ начин.

При група тракери трябва да се предвиди общото им уравление, а датчиците да са на достъпно за почистване и поддържане място.

Тук някой беше почнал да съставя списък с изисквания към управлението. Какво пречи да направим същото за конструкцията и да обсъдим тези изисквания? Трябва да се има предвид, че качествата на която и да е конструкция адски зависят от заданието за проектирането й.

Отново да кажа: Тракерите премахват едно от най-важните (поне прокламирани) предимства на фотоволтаиците - липсата на поддръжка и експлоатационен персонал. Бих ги препоръчал там, където такъв персонал и без това има.
Георги Желев

Мнениеот DanielDimov » 28.11.2008 12:45

от различните типове конструкции аз лчино изключвам тези които не могат да накланят панелите в пълния диапазон от необходими ъгли: 0 - 90 градуса. мисля че единствения компромис който може да се направи е с големия ъгъл - примерно може да е 85 или 80 градуса.

така че чешката конструкция отпада (макар и да е много евтина и здрава), отпадат и много други които имат конструктивни ограничения на ъгъла.

от различните конструктивни схеми най- ми харесва ето този вариант:
Изображение

обаче само една единствена фирма го прави както трябва - центъра на тегестта на рамката заедно с панелите да попада върху оста на въртене. по този начин когато няма допълнителни действащи сили (сняг или вятър) няма момент - конструкцията не е натоварена допълнително
Прикачени файлове
TrackerConstr.gif
TrackerConstr.gif (19.85 KiB) Прегледано 30211 пъти
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 28.11.2008 12:54

Няма смисъл от пълния комплект ъгли, ако това ще усложни конструкцията. Така или иначе един 2-axis тракер трябва да дава 35-38% повече енергия за региона на България. Ако жертваме само 1 или 2%, то тогава изискването за ъгли на позициониране СИЛНО СЕ ОБЛЕКЧАВА - по азимут само +/-90 градуса, а по вертикала - от 10 до 50-60 градуса.

С показаната по-горе картинка няма проблеми с азимута, но едно ограничаване на наклона по вертикала може много да поевтини конструкцията.
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към СТС Солар АД