Как да създадем една реална,мощна наша компания ?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Как да създадем една реална, мощна наша централа ?

Мнениеот SiLL » 23.10.2008 12:55

Към Vandal:
Никъде не съм казал, че ще си правим подаръци.Вноските са си вноски и е съвсем ясно, че каквото и съдружие да направим, всеки ще получава или ще има права, пропорционални на участието си.
Човекът, които ще има грижата да уреди нещата, разбира се, ще бъде Управителят, който ще назначим при учредяването на предприятието.Той ще си подбере екип, с който да работи.Срещу работата си ще получава заплата.
Въпросът е преди всичко това да стане, да организираме предприятието.Не ни трябва никой, освен нас.Освен вноските, повечето неща са виртуални и за тях трябва само мислене.Точно това и правим.
С уважение: SiLL
SiLL

Мнениеот Vandal » 23.10.2008 17:14

Аз пък никъде не съм писал нещо подобно към теб.
По-скоро поясних към мнението на petyostoev.
Пак ще го кажа че организацията е най-важна.
Просто един човек трябва да се нагърби с тая задача.
Естествено това ще доведе на по-късен етап и дивиденти на организатора
защото е логично той да стане и управител.
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 23.10.2008 18:38

Проблема е, че за да се направи нещо сериозно, трябва централата да е поне 5 мегавата. На по-малка централа не и излиза сметката със заплатите на охраната, директора, обслужващия и оперативния персонал.

Нека да направим следната проста сметка:
Директор - 2000 лв.
Диспечер - 1000 лв.
Електроинженер по поддръжката - 1000 лв.
Счетоводител - 800 лв.
4 охранители - 4 х 600 лв.
---------------------------------
Общо: 7200 лв.

Като сложим осигуровки, разходи за офиса, компютри, интернет и разни други разходи и месечната издръжка на централата ще нарастне на 12-15 хил. лева. В годишен план това ще е 150-180 хил. лева. И за да може този разход да е безболезнен за централата, той трябва да е само около 5% от сумата на годишните приходи. Тоест нуждаем се от централа с поне 3.6 милиона лева годишни приходи от продажба на енергия. За да дава такива приходи, централата трябва да струва поне 10 пъти повече (заради 10-те години изплащане) или 36-40 милиона лева. Но това е точно 5 мегаватова централа.

Следователно минималната мощност на една самоиздържаща се публична централа е 5 MWp.

Така че нуждаем се не от 1.5 млн., а от 40-50 млн. лева.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот SiLL » 23.10.2008 20:51

Движейки се надолу от 5 000 до към 150 киловатпиксела по скалата на мощностите, със сигурност ще установим, че съотношението
мощност/разходи за поддръжка на централата става все по-неизгодно.
За тази неприятна ситуация спор няма.Тя няма и как да бъде
променена.
Добре разбирайки, че е така, имах желание чрез обединението на поне 500 дребни акционери, със съвсем малки и поносими за всички
тях вноски, за период около година да съберем поне 5 000 000 лв. собствен капитал; и той да бъде около 20% от цялата сума, необходима за построяването на/ 2.5-3.0/ мВтп ФЕЦ. Не че е най-доброто по отношение на разходите...Ако зависи от мен, да направим
30.0 мегаватова.Но за съжаление това са възможностите.Даже и тези
"възможности" са под въпрос...
Докато не опитаме, никой не може да предвиди какво ще се събере.Само че, големината на тази сума определя и мотивировката.Получава се един глупав затворен кръг.
Аз например не бих инвестирал дори и 20 000 при положение, че
няма да могат да се съберат и 5 000 000 , за да построим поне 2-3 мегаватова...И не мисля, че съм единствен в мотивировката си.
Що се отнася до примера за 830 киловатовата - можете и да го
забравите.Той само показва недоверието ми към обичайният начин на събиране на средства.Хайде, нека да направим една анкета с предложения за участие.Не, че ще имаме основание да вярваме на резултатите и, но поне ще се ориентираме малко.И какво правим, ако
дори и тази сума се окаже малка ? Ще тръгнем ли да строим малка, неизгодна за всички централа?!
SiLL

Мнениеот Lupus » 23.10.2008 21:39

@SiLL,
Този въпрос е вече дъвкан в една сходна тема. И най-големите ентусиасти се убедиха тогава, че няма как да се получи. Особено ако получаваме мощността във "киловатпиксели".
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Vandal » 23.10.2008 22:36

Вълчо вместо фотоволтаици, ще нареждаме плазмени TV панели.
:D :D :D
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 24.10.2008 00:01

Стига с това "киловатпиксел" :lol:

Казва се киловат пик. Думичката "пик" се добавя най-отзад на мощността на панелите, защото тяхната мощност зависи от слънчевата радиация. И се приема, че имат пикова мощност при 1000 W/m2. Това в общия случай е максималната радиация, която може да има един слънчев летен ден по обяд. Друг е въпроса, че понякога има и по-голяма радиация (слънце непосредствено след дъжд, който е "измил" атмосферата).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот DanielDimov » 24.10.2008 00:31

Mateev написа:Друг е въпроса, че понякога има и по-голяма радиация (слънце непосредствено след дъжд, който е "измил" атмосферата).

това не е съвсем вярно - причината да се увеличава производството след дъжд е охлаждането на панелите

направи си експеримент с маркуч и пръскачка ако все още има някой топъл и слънчев есенен ден... после кажи колко атмосфера си успял да изчистиш :)
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 24.10.2008 00:37

Това си е много вярно и мога да ти го докажа с данните от радиационния датчик на моята МТО станция (Davis Vantage Pro2), която я имам доста време преди да имам соларни панели. Наблюдавал съм радиации до 1150 W/m2. Имай в предвид, че радиацията на графиката по-долу е "хоризонтална". Това означава, че директната радиация под прав ъгъл спрямо слънцето е била още по-силна.
Прикачени файлове
SolarRadiation21.06.2008.JPG
Слънчева радиация на 21.06.2008 г.
SolarRadiation21.06.2008.JPG (112.72 KiB) Прегледано 21598 пъти
Последна промяна Mateev на 24.10.2008 00:55, променена общо 2 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот DanielDimov » 24.10.2008 00:45

естествено че има радиации над 1000, но след като имаш панели в реална експлоатация можеш да провериш следното:

как се променя производството когато падне дъжд, но не точно върху твоите панели, а малко по- на юг?

как се променя производството когато напръскаш панелите хубаво със студена вода?
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 24.10.2008 00:48

Това с водата също съм го пробвал и ефекта е почти нулев. Изливаш 1-2 тона вода и само след 4-5 минути панелите отново са се нагрели. Пробвал съм и чистене на сняг от панелите с вода. Също неблагодарна работа. За да се изчисти един панел са необходими поне 100 литра вода и 2 минути обливане. С леда е още по лошо. Топи се много трудно.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petyostoev » 24.10.2008 08:48

Vandal не съм казал подобно нещо за правото на глас,просто коментирах малко по горното предложение.И за втори път казвам,че е по добре да е АД.Но хайде да не си чешем повече езиците.Другата идея на г-н Матеев според мен е по работеща.В Дряново.
petyostoev

Мнениеот SiLL » 24.10.2008 14:13

Е добре, де!Прави сте за "пикселите" и остроумните ви забележки са на място.И аз не бих пропуснал подобна добра възможност за шегобийците. Киловат пик, разбира се(и пак щях да го напиша "киловат ..........."). :lol: Механична грешка.Sorry!!! :oops За малко да въведа нова дименсия...Ама не мина.
Та да не разводнявам основната тема...
Всички сме съгласни, че в момента единствената работеща идея
е да се строят малки централи около 70 киловата, обединени в една
фирма, с цел намаляване на разходите и съкращаване на бюрократичните процедури около построяването им.
Само че, успеха на идеята зависи и от неконтролируеми обстоятелства:
1. Ще отворят ли(ако въобще го направят) мярка 312
2.Дали няма да измислят,че това е начин да се заобиколят наредбите за субсидиране (доколкото са ми ясни, за това много ги бива)
Г-н Матеев, ще продължи ли набирането на нови кандидати за такива централи, построени на нови терени при същите условия?
Предложението ми беше (всъщност не е мое предложение, на
Lambov e) чрез обединението си да си осигурим капитал, достатъчен
да кандидатстваме по различните Еврофондове за субсидия.Но излиза на преден план въпросът с мотивацията на дребните акционери/мнението на Miro/.Точно там, наистина е разковничето.Miro
спомена и един друг, не по-малък проблем.Защо не се съсредоточим
върху начините за разрешаването им?Ясно ми е, че темата е "дъвкана" много пъти...Е да де, но няма положителен резултат...
Ами ако се окаже все-пак, че може да бъде втора възможност?
Нали не искаме да им пълним джобовете на ОНИЯ и коленопреклонно да чакаме благоволението на мин. на земеделието!
SiLL

Мнениеот donpesho » 15.01.2009 18:20

Нека да направим следната проста сметка:
Директор - 2000 лв.
Диспечер - 1000 лв.
Електроинженер по поддръжката - 1000 лв.
Счетоводител - 800 лв.
4 охранители - 4 х 600 лв.
---------------------------------
Общо: 7200 лв.

ZDRAVEITE, izvinqvam se za latinitzata
tuk malko ne sam saglasen s gospodin Matev , direktor 2000 lv ??????????, kakvo ste pravi po tzial den tozi direktor za 2000 lv
dispecher 1000lv ????????? ,kva ste mu e rabotata na tazi persona , ne sme na nqkakva gara
Електроинженер по поддръжката - 1000 лв.?????????? kakvo ste podarja pri polojenie che edin pat pusnata sistemata nqma nujda ot podrajka pone prez parvite 10 godini
Счетоводител - 800 лв.??????, kvo ste smqta po tzial den
:roll: :(
Аватар
donpesho

Мнениеот Vandal » 15.01.2009 21:10

Живеем в 21 век.
Робовладелческия строй отдавна е отминал.
Ти за колко би си продал труда и времето!
Аватар
Vandal

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали