Охрана на ФЕЦ

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lupus » 27.01.2009 23:53

lz1wvm написа:Lupus.........ще има ли радост за мен

Извинявай за забавянето, налегнаха ме други задачи. :oops:
Кажи какво точно да търся - вътрешната схема или схемите на свързване на отделните елементи?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 28.01.2009 00:39

Не съм връзвал такива датчици но ме интересува вътрешната ел.схема и реда на настройката(трябва да го има в техн.документация).Рапирите са два модела РМ и РД съответно модулатор и детектор и за двете трябва да има документация за да се настроят.
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот lz1wvm » 03.02.2009 23:13

Ако се намери нещо ефективно, ще бъде радостно за всички.Защото темата за охраната е доста важна за малките централи,при които за жива охрана не може да се говори

Да прав си,при моя случай също смятам,че това е по удачния вариант-за това търся някакво решение.За техническо изграждане е най добре да се използват бариери(инфрачервени или СВЧ).Датчици за външен монтаж(на какъвто и да е принцип-не е препоръчително).В по горните постове са описани идруги екстри,които може да се направят,но това е според финансовите възможности.След това идва преноса на тази информация,коята може да стане с GSM комуникатор или с друго устройство-по безжичен път.Хубаво е също и изграждането на видеонаблюдение но там преноса на информацията става чрез интернет(трябва да се плаща месечна такса за upload).Виждал съм също и пренос на видеоинформация локално с насочени релейки,но там трябва и специализиран софтуер за управлението им.
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 03.02.2009 23:42

lz1wvm написа:
Ако се намери нещо ефективно, ще бъде радостно за всички.Защото темата за охраната е доста важна за малките централи,при които за жива охрана не може да се говори

Да прав си,при моя случай също смятам,че това е по удачния вариант-за това търся някакво решение.За техническо изграждане е най добре да се използват бариери(инфрачервени или СВЧ).Датчици за външен монтаж(на какъвто и да е принцип-не е препоръчително).В по горните постове са описани идруги екстри,които може да се направят,но това е според финансовите възможности.След това идва преноса на тази информация,коята може да стане с GSM комуникатор или с друго устройство-по безжичен път.Хубаво е също и изграждането на видеонаблюдение но там преноса на информацията става чрез интернет(трябва да се плаща месечна такса за upload).Виждал съм също и пренос на видеоинформация локално с насочени релейки,но там трябва и специализиран софтуер за управлението им.
Поздрави

И според мен това е добрата концепция - периметрова охрана+GSM комуникатор, който разпраща SMSи до намиращи се близо хора, подготвени да реагират. Видеонаблюдението е екстра, която предполага постоянно дежурство на хора пред мониторите. С GSM комуникатора могат да се вземат доста предпазни (понякога и драстични) мерки. За това и "Рапирата" ми допадна и действам по въпроса.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот petyostoev » 03.02.2009 23:55

В момента се сещам, ако има някакви ултразвукови вълни,които да се включат, ако има нарушител който влиза в обхвата на централата и да му действат като силни шумове в ушите, с висока честота която да го прогони веднааааааааага и да не помисля да се връща вече.
Който има нещо в предвид,може да сподели.Мисля,че ще има ефект от нещо подобно.
petyostoev

Мнениеот lz1wvm » 04.02.2009 00:01

Ултразвука хората не го чуват,той е над 20 к.херца.Мисля,че прилепите се ориентират чрез него.
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 04.02.2009 00:25

petyostoev написа:В момента се сещам, ако има някакви ултразвукови вълни,които да се включат, ако има нарушител който влиза в обхвата на централата и да му действат като силни шумове в ушите, с висока честота която да го прогони веднааааааааага и да не помисля да се връща вече.
Който има нещо в предвид,може да сподели.Мисля,че ще има ефект от нещо подобно.

Това помага да разгониш кучетата. Срещу хора се действа с инфразвук. Той предизвиква силно безпокойство, обърканост, а при високи нива - паника и проблеми със сърцето. Трудно е обаче с излъчвателите...
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот ferdy » 04.02.2009 11:39

Мдам, само да не погине някой, заради охраната, че тогава нищо няма смисъл.

И на мен охраната ми е проблем в момента, чета темата с интерес и мисля, че в моя, конкретния случай ще е най-подходящо комбинация от видеонаблюдение и известяване на мобилен телефон, само трябва да се избистри начина.
ferdy

Мнениеот petyostoev » 04.02.2009 21:36

Извинявам се за грешката, нещо такова имах в предвид."Срещу хора се действа с инфразвук"
petyostoev

Мнениеот varnasolar » 05.02.2009 00:00

Големи табели с надпис " Високо Напрежение" и голям брой " мними " червени лампички имитиращи камери.
Аватар
varnasolar

Мнениеот Lupus » 05.02.2009 00:07

Мангал от " Високо Напрежение" не се бои.... :D
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 05.02.2009 00:16

голям брой " мними " червени лампички имитиращи камери.

Ако имаш в предвид инфрачервените светодиоди(прожектори)-да.Но на охранителните камери няма лампички или поне аз не съм виждал.
lz1wvm

Мнениеот varnasolar » 05.02.2009 00:37

При добре осветен терен ( захранване от перка 0,5 KW - около 2500 лева) и имайки предвид необразоваността на населението, това ще им изглежда като космически кораб.
Аватар
varnasolar

Мнениеот Miro » 05.02.2009 14:05

petyostoev написа:Извинявам се за грешката, нещо такова имах в предвид."Срещу хора се действа с инфразвук"

Малко ще е трудно да ограничиш една вълна, каквато и да е тя само зад оградата... Я си представи, че в селото дето е инсталацията зачестят самоубийствата ;) А и надали закоравял взломаджия ще обърне внимание на чувството си за безпокойство...

Иначе за кражбите - краде се само това, от което има келепир. Останалото най-много да го изпочупят - а това може и с камъни през оградата да се свърши... Т.е. от кокошкари няма смисъл да се пазиш, защото никой няма да посегне... от професионалисти - пак няма смисъл, щото там каквито и мерки да вземеш, пак ще са недостатъчни.
Miro

Мнениеот petyostoev » 05.02.2009 14:47

Миро,съгласен съм с тебе.То вече човек не знае от кои да се пази.Значи остава само застраховката и господ да ни пази централката.Ще трябва да почнем да ходим в неделя на църква и да палим свищичка.
petyostoev

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали