Оферти за централи, подходящи за мерки 311 и 312

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Вальо Генов » 09.02.2009 02:21

:D :D :D Олекна ми!! Не го знаех. Благодаря!
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот gosho1 » 16.02.2009 13:37

zdraveite, bix iskal da znam ako trafoposta e na okolo 1500 metra ot centralata, kakvi razxodi 6tesa nujni zada stignem do nego? blagodarq;
gosho1

Мнениеот Vandal » 16.02.2009 13:39

Грубо около 45-55 лв. на метър.
Аватар
Vandal

Мнениеот gosho1 » 17.02.2009 12:13

blagodarq ti za otgovora: a nujno li e kabelite da stignat do trafopost ili prosto i nai blizkiqt stalb e dostata4en?
gosho1

Мнениеот gosho1 » 17.02.2009 13:25

i ako kabelite minavat pod zemqta nqmali dae po evtino?
gosho1

Мнениеот Вальо Генов » 17.02.2009 13:31

Ако стълбът е от далекопровод 20 kW, става. Двата възможни варианта са това - присъединяване към далекопровод, (за което е нужен собствен трафопост и ЖР стълб), или съществуващ трафопост. Ако имаш далекопровод на ок. 200 м, си мисля, че ще ти е по-изгодно от 1,5 км. трасе до траф.
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот Stanimir Gavrilov » 19.02.2009 15:06

Здравейте г-н Матеев,

Както всички ентусиасти тук и аз реших да се пробвам по 311 и 312. попрочетух нещо тук, поразпитах на около. И останаха няколко важни според мен въпроси, на които вие се опитахте да дадето отговор, но аз все още се тревожа:
1. Как ми гарантирате, че ще ми доставите заложените от вас модули в офертата. Аз разбирам ситуацията така- вие след одобрение от "министерството", сте длъжни да използвате точно тези модули, които сте заложили в оферта. Няма те право да преработвате оферта, да се залагат +/- мощности и тн.
2. Говорите за голяма девиация на цените на модулите. Т.е вие ми оферирате на една цена и след 6 месеца ми гарантирате, че няма да ми кажете- ама сега тук моите доставчици ми промениха цената дай да се компенсираме някак си ? Извинявам се ако Ви обиждам по някакъв начин, но желя да си сметна предварително колко ми струва централата.
Ако имате решение, моля споделете и аз ще направя всичко възможно вашата оферта, да бъде най-добрата от трите, които аз трябва да представя.

Има и трети въпрос, който не е от такова значение, защо всички говорят, че по тези програми, най-добре е thin film технологията. Въпрос на цена или ?
Благодаря Ви предварително за отговора!
Stanimir Gavrilov

Мнениеот DanielDimov » 19.02.2009 15:16

Stanimir Gavrilov написа:защо всички говорят, че по тези програми, най-добре е thin film технологията. Въпрос на цена или ?

всички говорят така защото не им пука толкова (или не се замислят толкова) какво ще стане с централата след като си избият инвестицията и си върнат кредита!

освен това за Х пари първоначална инвестиция ще получиш повече инсталирана мощност ако ползваш тънкослойни модули
DanielDimov

Мнениеот Stanimir Gavrilov » 23.02.2009 23:42

Stanimir Gavrilov написа:Здравейте г-н Матеев,

Както всички ентусиасти тук и аз реших да се пробвам по 311 и 312. попрочетух нещо тук, поразпитах на около. И останаха няколко важни според мен въпроси, на които вие се опитахте да дадето отговор, но аз все още се тревожа:
1. Как ми гарантирате, че ще ми доставите заложените от вас модули в офертата. Аз разбирам ситуацията така- вие след одобрение от "министерството", сте длъжни да използвате точно тези модули, които сте заложили в оферта. Няма те право да преработвате оферта, да се залагат +/- мощности и тн.
2. Говорите за голяма девиация на цените на модулите. Т.е вие ми оферирате на една цена и след 6 месеца ми гарантирате, че няма да ми кажете- ама сега тук моите доставчици ми промениха цената дай да се компенсираме някак си ? Извинявам се ако Ви обиждам по някакъв начин, но желя да си сметна предварително колко ми струва централата.
Ако имате решение, моля споделете и аз ще направя всичко възможно вашата оферта, да бъде най-добрата от трите, които аз трябва да представя.

Има и трети въпрос, който не е от такова значение, защо всички говорят, че по тези програми, най-добре е thin film технологията. Въпрос на цена или ?

Не разбирам защо не ми отговаряте г-н Матеев, може би не не можете да ми дадете гаранция. Или причината е друга. Да има писано по тези въпроси, но никъде не се упоменава как точно ще ни гарантирате тези изисквания.
Stanimir Gavrilov

Мнениеот EOS Technologies » 24.02.2009 00:56

Една от възможностите за такава гаранция е някой да закупи голямо количество модули и да има готовност когато клиентите започнат да поръчват след като получат финансирането.

Друга възможност е да се намери доставчик/дистрибутор, които е готов да поеме това задължение към фирмата, която ще построи вашата инсталация.

Първият вариант го има само при военната индустрия, която може да си позволи това удоволствие, втория е по-осъществим. Но, пак някой във веригата производител - краен клиент трябва да поеме риска. Главен момент е избора на производителя на модулите - световен лидер по може да обещае доставка за след 6 месеца от малък китаец, дето вече си мисли, какви джаджи ще произвежда през следващото тримесечие, защото продажбите вече не вървят :-)

Когато имаш контакти с правилните хора в бизнеса нещата стават.
EOS Technologies

Мнениеот Mateev » 24.02.2009 02:47

Stanimir Gavrilov написа: Здравейте г-н Матеев,

Не съм отговорил до момента, защото и по двата въпроса вече е имало разисквания във форума.

Stanimir Gavrilov написа:1. Как ми гарантирате, че ще ми доставите заложените от вас модули в офертата. Аз разбирам ситуацията така- вие след одобрение от "министерството", сте длъжни да използвате точно тези модули, които сте заложили в оферта. Няма те право да преработвате оферта, да се залагат +/- мощности и тн.

На всички наши клиенти, на които правим проект, изрично залагаме в обяснителната записка приблизително следния текст:

Модулите са монокристални със 72 клетки с размери 125х125mm и мощност 170-180Wp. Избрани са точно такива модули поради факта, че те са се наложили като световен стандарт и модули с подобни параметри се произвеждат от над 80% от производителите по света. Необходимостта от универсалност и от възможност за бъдеща промяна на мощността и производителя на модулите възниква от големия период от време между проектирането на централата и нейната реализация. За такъв дълъг период от време конюнктурата на световните пазари може драстично да се промени (както е ставало и в миналото) и модулите, с които е проектирана централата, вече да не се произвеждат или пък вече да не са икономически изгодни.

Допустими са модули с друга мощност или на други производители, стига да отговарят на следните 5 изисквания:
1. Модулите да са монокристални или поликристални (от технологията зависи напрежението на една клетка).
2. Броят на силициевите клетки в един модул да е 72 (от броя на клетките зависи напрежението на модула).
3. Размера на силициевата клетка да е 125х125mm (от размера на клетките зависи тока на модула).
4. Физическите размери на един модул да са 1585 х 805 х 34 mm с разброс +/-10mm (от физическите размери на модулите зависят размерите на конструкцията).
5. DC мощностa на модулите да е 170-180 Wp (от DC мощността зависи типа на инвертора).

Ако се спазят тези изисквания, в бъдеще при заявката за доставка на оборудване ще е възможно в последния момент да се намери най-изгодната оферта и да се направи промяна, без при това да се налага някаква промяна в конструктивния или в технологичния проект.

Общината без проблеми подпечатва проекта и го узаконява. Същото прави и електроразпределителното предприятие. При това положение министерството няма никакво право да обяви подмяната на модулите за неправомерна, след като всички възможни инстанции са съгласни (проектанта, общината, ЕРП-то)

Stanimir Gavrilov написа: 2. Говорите за голяма девиация на цените на модулите. Т.е вие ми оферирате на една цена и след 6 месеца ми гарантирате, че няма да ми кажете- ама сега тук моите доставчици ми промениха цената дай да се компенсираме някак си ? Извинявам се ако Ви обиждам по някакъв начин, но желя да си сметна предварително колко ми струва централата.

Никой не може да ви гарантира цена за 6 месеца напред, при положение че и две седмици са много.
Последна промяна Mateev на 25.03.2009 00:24, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Stanimir Gavrilov » 24.02.2009 14:18

EOS Technologies написа:Една от възможностите за такава гаранция е някой да закупи голямо количество модули и да има готовност когато клиентите започнат да поръчват след като получат финансирането.

Друга възможност е да се намери доставчик/дистрибутор, които е готов да поеме това задължение към фирмата, която ще построи вашата инсталация.

Първият вариант го има само при военната индустрия, която може да си позволи това удоволствие, втория е по-осъществим. Но, пак някой във веригата производител - краен клиент трябва да поеме риска. Главен момент е избора на производителя на модулите - световен лидер по може да обещае доставка за след 6 месеца от малък китаец, дето вече си мисли, какви джаджи ще произвежда през следващото тримесечие, защото продажбите вече не вървят :-)

Когато имаш контакти с правилните хора в бизнеса нещата стават.

ЕОС да разборам ли, че вие сте правилните контакти? :) Ако да моля те за лс. Както споменах, по-горе. Имам пари кеш. Започвам да строя ведна след подаване на документите. риска е ясен. Субсидията - или печеля или не. Но аз парк си имам. А ако не спечеля и за по=голям ще се замисля :)
Stanimir Gavrilov

Мнениеот Miro » 24.02.2009 16:23

Stanimir Gavrilov написа:ЕОС да разборам ли, че вие сте правилните контакти? :) Ако да моля те за лс. Както споменах, по-горе. Имам пари кеш. Започвам да строя ведна след подаване на документите. риска е ясен. Субсидията - или печеля или не. Но аз парк си имам. А ако не спечеля и за по=голям ще се замисля :)

Колега, това че имаш парите кеш ти решава проблема с гаранцията. Плащаш модулите сега през друга фирма. После като дойде момента за доставка по проекта, доставчикът ти издава кредитно известие за ф-рата към първата фирма и нова фактура към вече реалната. Има разни подробности, като това, че ще трябва да си поемеш разноските по складирането/застраховането на модулите за времето до монтажа, но това е друга бира. Щом искаш 100% сигурност - това е начина. Ако цената през това време падне - губиш, ако се качи - печелиш... хазарт.
Miro

Мнениеот valka » 24.03.2009 23:32

Колеги по мярка 312 субсидията е до 70% но не повече от 200 000Е.
Ако приемем, че една централа може да се изгради от-до за 4Е на Wp, то оптималния вариант е 70-75 kWp централа. От 70kWp нагоре всеки може да изчисли колко е здрав джоба му и банката с която работи.
valka

Мнениеот sotirov » 19.05.2009 11:41

Колко кВ инсталирана мощност мога да успея да закупя с 250000 евро
ориентирал съм се към статичните тънкослойни панели
sotirov

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали