Първоначални(груби)сметки-помагайте!

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот ferdy » 18.03.2009 16:08

В първия пост пишете, че ще използвате консултантска фирма. Ако това наистина е така, тогава няма нужда да се занимавате Вие с набавянето на документи.
ferdy

Мнениеот helar » 18.03.2009 16:19

Miro написа:
helar написа:...земята е негова-ще ми я даде под наем за 50г -мисля че ще е по-лесно и бързо отколкото да ми я прехвърли,а пък и наема ще го водя
разход

Прочети добре форума, писали сме много по темата. Не може с наем, защото за момента фотоволтаичната инсталация е строеж трета категория. За строеж се изисква или собственост върху земята или учредено право на строеж от собственика. Освен това наема, ако при теб е разход, то при тъст ти ще е приход, така че ще трябва да го декларира и да му плаща данъците...

Значи ще трябва да ми я прехвърли-това ще ме забави допълнително,а дали като подам молба за виза за строеж и уведомление за инвестиционно намерение ще има значение че още земята се води на негово име и ще трябва ли да изчакам докато прехвърлянето стане факт-за да не повтарям процедурата ?
И на мен ли трябва да се води земята(като физическо лице) или на ЕООД-то,което е моя еднолична фирма?
Последна промяна helar на 18.03.2009 16:37, променена общо 1 път
helar

Мнениеот helar » 18.03.2009 16:25

ferdy написа:В първия пост пишете, че ще използвате консултантска фирма. Ако това наистина е така, тогава няма нужда да се занимавате Вие с набавянето на документи.

Така е но все още немога да намеря подходяща фирма и мисля да действам докъдето мога сам.
helar

Мнениеот Miro » 18.03.2009 17:41

helar написа:Значи ще трябва да ми я прехвърли-това ще ме забави допълнително,а дали като подам молба за виза за строеж и уведомление за инвестиционно намерение ще има значение че още земята се води на негово име и ще трябва ли да изчакам докато прехвърлянето стане факт-за да не повтарям процедурата ?

Принципно можеш да си започнеш процедурата така и после да си продадеш всичко на фирмата. Но най-добре е да си я започнеш на чисто за да нямаш мотане по общини и ЕРП.

helar написа:И на мен ли трябва да се води земята(като физическо лице) или на ЕООД-то,което е моя еднолична фирма?

В имота може да строи собственикът на земята или лице, на което той е учредил право на строеж. Т.е. нямаш никаква полза тъст ти да ти прехвърля земята на теб, а трябва направо на фирмата. Това дали е ЕООД няма значение. Ако имате всичките необходими документи можете да прехвърлите собствеността на земята или да учредите право на строеж за 2 седмици, че и по-бързо... зависи вписванията колко се бавят при вас.

Пътят е адвокат (изготвя ти договора) -> изповядване при нотариус -> вписване на сделката в службата по вписванията. Като излезе вписването - действаш нататък.
Miro

Мнениеот helar » 18.03.2009 18:04

Точно така ще процедирам,още веднъж Благодаря!!!
Сега се сетих друго-фирмата я създавам специално за централата,но
ако нещо стане и не мога да се преборя със бюрокрацията(в смисъл получа отказ) фирмата загива-какво става със земята?
Поздрави!
helar

Мнениеот Miro » 18.03.2009 18:31

Като ликвидираш фирмата земята ще стане твоя... това не е проблем. Все пак помисли си пак дали не е по-добре тъст ти да ти отстъпи право на строеж на фирмата. Така ако фирмата се ликвидира правото на строеж ще се погаси.
Miro

въпрос

Мнениеот kordela » 18.03.2009 19:20

Един въпрос: Ако съм собственик на сградата,но не съм собственик на земята под нея,това означава ли,че нямам право да построя централа на покрива на сградата?
kordela

Мнениеот Miro » 18.03.2009 22:19

Собственикът на земята трябва да ти учреди право на строеж.

Закон за устройство на територията

Чл. 183. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) В съсобствен урегулиран поземлен имот може да се извърши нов строеж, надстрояване или пристрояване от един или повече съсобственици въз основа на договор в нотариална форма с останалите собственици.

(2) Надстрояване или пристрояване на сграда - етажна собственост, се разрешава въз основа на
договор за учредяване на право на надстрояване или пристрояване със собственика на урегулирания поземлен имот в нотариална форма и декларация-съгласие с нотариална заверка на подписите от всички собственици в етажната собственост.
Miro

Мнениеот helar » 19.03.2009 11:37

Изникна нов голям проблем:от местното EVN(Харманли),при първоначалното запитване дали ще могат да ме присъединят(става дума за 80kw)
ми отговориха,че нямат възможност,защото много заявки били подадени и трасформатора им бил малък,а той е на 100 метра от имота на който искам да строя.Не знам какво да правя и те не знаят-защото нямали още такава практика.Никой не знае, какво правим сега?
helar

Мнениеот Mateev » 19.03.2009 12:01

В България има подадени заявки за присъединяване, 100 или 1000 пъти по-много, отколкото реално някой някога се надява да строи. Когато някой иска да купи земя и има няколко алтернативи, той с цел проверка подава заявка за всички алтернативи. Впоследствие купува само едно парче земя и изоставя останалите си заявки. В резултат на това в момента в България има блокирани цели далекопроводи или даже цели региони.

Според мене най-разумното решение е да се опитате да разберете кои са другите заявки във вашия регион и да се срещнете със заявителите, с молба някой от тях да освободи резервираната мощност във ваша полза. Въпреки че според мене това е почти безнадеждно.

Бума на ВЕИ скоро ще създаде ситуация, в която едва ли не цялата енергийна система е блокирана с фалшиви заявки. За да се прекрати тази порочна практика трябва да се направи нещо. Може би трябва да има един доста солен депозит, който после се връща, ако изградиш ВЕИ и който се губи, ако не направиш нищо.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 19.03.2009 12:05

Добре дошъл в действителноста.
От Е.ОН даже и предварителен договор да имаш,
пак не те присъединяват. Не говоря само за Вятърни генератори.
Миналата седмица имах среща с човек от администрацията на Е.ОН
и ми каза че дори вече нямали мощности и за ФЕЦ, пък били те и до 100 кВ.
Проблема е че сулю и пулю, чул не дочул, тръгнаха да подават искане за проучване.
От тях нямя и 5% които искат наистина да строят. Останалите са баш тарикатите които чакат големите инвеститори
да им изсипят една камара пари за жалката им земичка.
ЕРПтата водят война с правителството в момента.
Както всичко в милата ни родина, в момента цари пълно беззаконие.
На никой не му пука за нищо, защото знае че няма да има никакви последствия.
Аватар
Vandal

Мнениеот helar » 19.03.2009 12:24

Наясно съм с картинката в нашата страна-това ми беше най-голямото
притенение,но си казах все пак има закон,той ти дава основание да започнеш,но...
Единственото за което се сещам сега е да издиря тези(в моето село)
които наистина ще строят и да видим дали заедно ще можем да построим
трафопост,разбира се ако не изникне някое ново недомислие...
helar

...

Мнениеот Gio » 19.03.2009 12:58

...направих проверка в EVN - напражената заявка има давност 1 година. Ако до тогава не бъде изпълнена или не са започнати никакви действия по проекта, автоматично бива отхвърлена. Позаинтересувайте се за датите на подадените заявления. Успех!..
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Re: ...

Мнениеот helar » 19.03.2009 13:25

Gio написа:...направих проверка в EVN - напражената заявка има давност 1 година. Ако до тогава не бъде изпълнена или не са започнати никакви действия по проекта, автоматично бива отхвърлена. Позаинтересувайте се за датите на подадените заявления. Успех!..

Благодаря!Мисля,че това ще ми бъде полезно!
helar

Мнениеот vaklin » 19.03.2009 13:37

...направих проверка в EVN - напражената заявка има давност 1 година.

Ако под "заявка" се има предвид предварителния договор, то в моя с EVN пише 2 години.
vaklin

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ