Изграждане на ФЕЦ без преференциални цени и субсидии

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Vandal » 19.03.2009 16:46

В момента се пише :D :D
Аватар
Vandal

Мнениеот ани1409 » 19.03.2009 16:49

Vandal написа:В момента се пише :D :D

:oops: :lol: :sunny:
ани1409

Мнениеот Ivan Buzov » 20.03.2009 01:38

Хахахахахахаха

Ей, стига сте кодошили дамата.

Ани дай сега по ред.
Значи са покриви - какви са: паянтови, масивни, стоманени конструкции, бетонови, въобще дай повече инфо.
Сградите под покривите ползват ли се?
Сградите собственост на вашата фирма ли са?
Да не би вие да ги правите тези покриви(щото аз така правя)?
Най-важното което трябва да знаеш, че при всички случаи със сегашната нормативна уредба си 3-та категория по ЗУТ. Което значи Държавна приемателна комисия.
За да не се объркаш, защо не си наемеш местен консултант по ЗУТ, на който да дадеш страницата на този форум да се запознае с материята и да ти свърши работа. Повярвай ми - по-евтино ще ти излезе и по-бързо ще стане.
Можем и ние тук да ти помагаме, но шанса да пропуснем нещо важно при такова дистанционно консултиране е голям.

Не се връзвай на колегите - майтапят се но и помагат когато трябва.
Ivan Buzov

Мнениеот ани1409 » 20.03.2009 12:48

Ivan Buzov написа:Хахахахахахаха

Ей, стига сте кодошили дамата.

:oops:
Ани дай сега по ред.
:[b]D[/b]
Значи са покриви - какви са: паянтови, масивни, стоманени конструкции, бетонови, въобще дай повече инфо.
Сградите под покривите ползват ли се? - Да, ползват се, става въпрос за покриви ма цехове.:?
Сградите собственост на вашата фирма ли са? - Не, имаме сключен договор за ползване на покривните пространства на няколко цеха в ........ град.[/b]
Да не би вие да ги правите тези покриви(щото аз така правя)?
Най-важното което трябва да знаеш, че при всички случаи със сегашната нормативна уредба си 3-та категория по ЗУТ. Което значи Държавна приемателна комисия. [b]- Много благодаря за това уточнение!Беше много важно за мен, тъй като и това не знаех! :D

За да не се объркаш, защо не си наемеш местен консултант по ЗУТ, на който да дадеш страницата на този форум да се запознае с материята и да ти свърши работа. Повярвай ми - по-евтино ще ти излезе и по-бързо ще стане. - -Възложили са ми задачата на мен, а не на консултант, проблема е, че не съм се занимавала с подобна дейност, всичко ми е ново, а четейки форума... след около 3 часа четене толкова се обърквам от инфо за проблеми, пречки, спънки, етапи, цени, институции и време за изчакване, всичко това звучи ужасно сложно, да не кажа че звучи "Кви фотоволтаици бе мен, сбъркал се рейса"... :D :D :D
Можем и ние тук да ти помагаме, но шанса да пропуснем нещо важно при такова дистанционно консултиране е голям. - много Ви благодаря за помощта, надявам се и занапред да мога да разчитам на Вас, този форум е невероятен, просто всичко, което е нужно като инфо е тук!!![/b][/color]
Не се връзвай на колегите - майтапят се но и помагат когато трябва.
- :D не се връзвам, като не разбирам с какво съм се захванала, как да им се връзвам! :D
ани1409

Мнениеот Miro » 20.03.2009 12:58

Принципно освен договора за ползване на покривите, трябва да имате и учредено право на строеж от собственика на земята.... коментирахме го в една друга тема. Иначе най-вероятно ще ви върнат от общината.
Miro

Мнениеот Ivan Buzov » 20.03.2009 16:42

Значи почни така:
Правя предварителна забележка- фирмата която ще е собственик на централата не трябва да има нищо общо с фирмата собственик и ползвател на сградата!!!!!!!

1. Правите нотариален акт - суперфиция за строеж на фотоволтаична централа върху покривите.
2. Изкарваш от общината виза за проектиране и подаваш обявление в общината за инвестиционно намерение.
3. Правиш договор с Матеев или друга фирма за соларен одит и проектиране и им искаш предварителни технически параметри за централите.
4. С тези параметри искаш становище за присъединяване от електроразпределителното предприятие при вас.
5. След получаването на становището искаш предварителен договор за присъединяване.
6. Като ти станат готови проектите, съгласуваш с РИОКОЗ, РИОСВ, пожарна, електроразпределително предприятие - откъдето ти издават становище за мерене, и по преценка на главния архитект - ВиК и БТК. Правиш независим надзор в проектирането и внасяш след това проектите за сведение, съгласно чл.147(1)т.2 от ЗУТ.
7. След преглед от главния архитект, документите се изпращат на РДНСК за съответния район служебно и в двуседмичен срок се издава Разрешение за строеж.

Накратко това е като процедура.

Колеги ако някъде съм объркал - поправете ме.
За всяка една от стъпките има доста писано тук - какво се подава като документи, какви са таксите, какви са сроковете. Като цяло задължително трябва да си провериш при вас какви са условията, че цар един, ма пъдари много.

Успех и ако успееш да завършиш процедурата до Разрешение за строеж си искай сериозна премия и повишение от твоя работодател.
Ivan Buzov

Мнениеот ани1409 » 23.03.2009 11:21

Ivan Buzov написа:Значи почни така:
Правя предварителна забележка- фирмата която ще е собственик на централата не трябва да има нищо общо с фирмата собственик и ползвател на сградата!!!!!!!

1. Правите нотариален акт - суперфиция за строеж на фотоволтаична централа върху покривите.
2. Изкарваш от общината виза за проектиране и подаваш обявление в общината за инвестиционно намерение.
3. Правиш договор с Матеев или друга фирма за соларен одит и проектиране и им искаш предварителни технически параметри за централите.
4. С тези параметри искаш становище за присъединяване от електроразпределителното предприятие при вас.
5. След получаването на становището искаш предварителен договор за присъединяване.
6. Като ти станат готови проектите, съгласуваш с РИОКОЗ, РИОСВ, пожарна, електроразпределително предприятие - откъдето ти издават становище за мерене, и по преценка на главния архитект - ВиК и БТК. Правиш независим надзор в проектирането и внасяш след това проектите за сведение, съгласно чл.147(1)т.2 от ЗУТ.
7. След преглед от главния архитект, документите се изпращат на РДНСК за съответния район служебно и в двуседмичен срок се издава Разрешение за строеж.

Накратко това е като процедура.

Колеги ако някъде съм объркал - поправете ме.
За всяка една от стъпките има доста писано тук - какво се подава като документи, какви са таксите, какви са сроковете. Като цяло задължително трябва да си провериш при вас какви са условията, че цар един, ма пъдари много.

Успех и ако успееш да завършиш процедурата до Разрешение за строеж си искай сериозна премия и повишение от твоя работодател.

Много ВИ благодаря за помощта, оттук нататък започвам да тарся повече инфо по всяка от стъпките във форума, знам че има достатъчно инфо.
:D :salut: :cheers: наистена много ми помогнахте,
Успех на всички!!!
ани1409

Предишна

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ