Какви чужди инвеститори вършеят... моля ви се... те си имат предостатъчно проблеми в техните страни, че да "дирят баба си" в нашата...
В какво по-точно инвестират, тези вършеещите? В имоти не е, лично си давам гаранцията (или поне не в размери дори напомнящи за вършеене). Продаването на тези т.н. проекти е възможно, т.к. инвеститорът преценява времето, което би му отнело ваденето на документите и рискът, съотнася ги към производителността на въпросната инсталация за това време, слага ви 20-30% и ви дава парите. Не е геройство да се извадят тези документи, но самите инвеститори предпочитат това време да го извъртят в производство
Не съм в час с ветровите проекти, но тези 70 или колкото са там хиляди евро, са без земята, така ли? За документите само за 1 мегават (това е 1 генератор примерно) ми се виждат и на мен множко...
Ако вие се явявате посредник, каквато е международната практика, може да разчитате на примерно 3% от сделката. Т.е. ако този мегават струва да кажем 500 000 евро, вие осигурявате документите, правите връзката и получавате 20 000 евро да кажем. Плюс да кажем 3000 евро на декар (в добрия случай). Това ми се вижда най-реалистично.
Но примерно тези 70 000 евро за мегават, биха наближили 15% от сделката. Мен лично ми се вижда многжко да си оскъпя инвестицията с 15% за да добия документите... Вярно в Варна примерно е сложно, но пък не е единственото място в България където може да се реализира тази инвестиция. В моя край, примерно тези документи се добиват за 3-4 седмици.
Онези 240 000 евро не мисля, че имат нужда от коментар...