Продава земя с проект за ветрогенератори - 13.6 мегавата

Всичко за ветрогенераторите. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот mackata » 24.03.2009 00:36

ferdy написа:Висока е, не мисля че имам клиент, който ще я даде в момента, но поне мога да ти пусна проекта в пространството.

Не бързам.
Когато се появи.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот EOS Technologies » 24.03.2009 08:55

@ mackata: не съм се обръщал към Вас лично, нито пък си мисля, че може да накарате някой немец на сила да купи нещо. Затова се учудвам от Вашата реакция.

Явно това което написах по-горе сте го разбрали погрешно. Затова още веднъж, сега на български :-): МНОГО трудно ще намерите западен инвеститор, който да плати повече от две ГОДИШНИ немски работни заплати на Българин, живеещ и работещ в България, за услугата Изваждане на документи, траеща ефективно (времето през което работите, без времето в което ЧАКАТЕ) максимално един месец!

Цените на които се предлагат проекти в България съвсем не са цените на които се купуват или биха се купували. Повечето от интересуващите се (у нас им викаме инвеститори), въобще не са наясно с регламентацията например, че всяка година цената на тока от ФЕЦ ще се определя от ДКЕР наново...

Не си мислете, че западните граждани се натискат да изливат милиарди в България. Нека да бъдем щастливи, че с тези средства от ЕС имаме въобще малък шанс да просъществуваме малко или много в развития пазар и да се радваме, ако се намери клиент за каквото и да е, предлагано от нас в България.

Времето в което баламурници от Англия купуваха имоти на 20-рна цена отмина и няма да се повтори във ВЕИ-бранша.

Пожелавам Ви приятен ден, (наистина без ирония го казвам)!

Петър Иванов
EOS Technologies

Мнениеот B.Nikolaev » 24.03.2009 10:55

Поздрави ЕОС за мнението :) Наистина имаме късмет, че изобщо кретаме с мижавите ни бизнесчета и скромни ресурси.
B.Nikolaev

Мнениеот mackata » 24.03.2009 10:57

Колега Еос Технолоджи,
13 мегавата са си 13 мегавата.
Дали са в България или на Луната няма значение.
Не ме интересува какво мислят немците, така наречени инвеститори.
Всичко е въпрос на сметка, продавам му нещо което ще се изплати за ЕН години, ако го устройва идва и купува, ако не го му пускам водата.
Нищо лично и срещу Вас, просто коментирам начина си на продажба.
Не може да ми се казва, това да не ти е Норвегия или Латвия, че да искаш такава цена.
:)
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот ferdy » 24.03.2009 13:03

Колега ЕОС, предполагам не знаете, но в момента из страната вършеят чужди инвеститори. Не искам и да знам какви са им подбудите, не ми се влиза в спорове, предпочитам да вярвам на очите си.
От вчера имам едно предложение за 90 000 Евро на МВт, но проектът е на фаза сменено предназначението на земята и предварителен договор за присъединяване. Така или иначе сделка няма да стане, защото българската страна продължава да иска цени от преди една година, т.е. 240 000 Евро на МВт, но предложената цена е факт. Инвеститорът осъзнава, че цената му е ниска и си го признава чистосърдечно и това също е факт.

Вие ако искате си продавайте на каквато си цена искате, аз продължавам да поддържам цените на моите проекти и няма и да ги сваля, Андрей ще направи същото като гледам и мисля да прекратим дискусията.
От приказки и тракане по клавиатурата се прави вятър, но за жалост не можем да изкараме и ватче от него.

Вие не осъзнавате нещо много съществено. Ти не продаваш услуга, т.е. времето, което си отделил за смяна на статута, за две ходения до ЕРП, малко разкарване по институции и т.н., а се продава проект. Нещо, от което с влагане на едикакаквиси пари, за едиколко си години ще се изкарат едиколкоси пари. Който иска - да заповяда. Вие ако искате си мислете, че продавате услугите си, аз продавам проекти. Стига с това работническо мислене.
ferdy

Мнениеот B.Nikolaev » 24.03.2009 14:34

Какви чужди инвеститори вършеят... моля ви се... те си имат предостатъчно проблеми в техните страни, че да "дирят баба си" в нашата...
В какво по-точно инвестират, тези вършеещите? В имоти не е, лично си давам гаранцията (или поне не в размери дори напомнящи за вършеене). Продаването на тези т.н. проекти е възможно, т.к. инвеститорът преценява времето, което би му отнело ваденето на документите и рискът, съотнася ги към производителността на въпросната инсталация за това време, слага ви 20-30% и ви дава парите. Не е геройство да се извадят тези документи, но самите инвеститори предпочитат това време да го извъртят в производство :)
Не съм в час с ветровите проекти, но тези 70 или колкото са там хиляди евро, са без земята, така ли? За документите само за 1 мегават (това е 1 генератор примерно) ми се виждат и на мен множко...
Ако вие се явявате посредник, каквато е международната практика, може да разчитате на примерно 3% от сделката. Т.е. ако този мегават струва да кажем 500 000 евро, вие осигурявате документите, правите връзката и получавате 20 000 евро да кажем. Плюс да кажем 3000 евро на декар (в добрия случай). Това ми се вижда най-реалистично.
Но примерно тези 70 000 евро за мегават, биха наближили 15% от сделката. Мен лично ми се вижда многжко да си оскъпя инвестицията с 15% за да добия документите... Вярно в Варна примерно е сложно, но пък не е единственото място в България където може да се реализира тази инвестиция. В моя край, примерно тези документи се добиват за 3-4 седмици.
Онези 240 000 евро не мисля, че имат нужда от коментар...
B.Nikolaev

Мнениеот mackata » 24.03.2009 16:28

Бъ Николаев, проекта е със земята 73 декара.
Вие си го смятайте както искате, след 4 клас е ясно че мегават е 1000 киловата.
Така, че ако ще ви се стори по евтино си го разбийте на ват.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот ferdy » 24.03.2009 18:38

B.Nikolaev, нямам намерение да влизам в спор с Вас, както и с който и да е друг на тази тема. Заявихте, че не разбирате от вятърни проекти, което обаче не Ви пречи да коментирате темата, да си съчинявате подробности и да се самоубеждавате. Това ми е достатъчно.
Желая Ви приятен ден!
ferdy

Мнениеот venkap » 24.03.2009 18:55

mackata написа:.... проекта е със земята 73 декара.....

Къде се намира терена?
venkap

Мнениеот EOS Technologies » 24.03.2009 19:02

Вятър или слънце - работата е горе-долу една и съща. На мен ми става ясно, че явно Б.Николаев е човек с опит, стъпил с двата крака на земята. Разноски плюс 20-30% = пазарна цена.

Недейте да мислите, че искам да се заяждам с някого. Напротив - опитваме се един на друг да си помагаме, нали така? И помощта може да се изразява в това, да разрушиш мечтите на някого, но да му спестиш време и да го насочиш в реалния бизнес. Аз бих благодарен, ако някой дойде и ме посъветва и мен. Грешките в този бизнес струват адски много.

От опит (от 2005г. насам) мога да твърдя, че немски или испански "оферти", са само тествания на цени. Вие сериозно ли мислите, че някой истински инвеститор, който играе с 10 милиона или с 100 милиона, ще тръгне по този път, да плати за нещо 100.000 Евро, дето може да си го вземе за 20?

Точно големите риби си правят едно малко бюрце във Варна с една мадама и един юнак и след няколко месеца са готови.

Но, ако наистина продадете вашите проекти - още по-добре за всички нас. Когато Вие забогатеете и другите около Вас могат да обършат по нещичко :-)

Така, че стискам палци!
EOS Technologies

Мнениеот venkap » 24.03.2009 19:03

ferdy написа:Направо отиди и намери човекът за развитие на мрежата на НЕК в твоя район и си поговорете за възможностите. Те са разбрани хора на относително ниски заплати...

Дай, ако обичаш малко повече информация за тази възможност.
venkap

Мнениеот mackata » 24.03.2009 19:11

Задайте ми правилните въпроси за да получите задоволителни отговори.
Терена е ЕКАТТЕ 80916
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот B.Nikolaev » 24.03.2009 19:24

За мен ще е чудесно да се реализират тези проекти, защото мога да работя върху достъп до високопланински общински/държавни терени и сам за себе си ще реализирам впоследствие добри печалби.
ЕОС е прав - сериозните инвеститори си назначават беднички, но нахакани момчета, които им вадят документите за отрицателно време. Начинът е да ги заинтересува човек с цената и те да си кажат - хайде, колко му е да дадем на човека 20% печалба и да почнем от утре. Но надушат ли (а те имат остро обоняние), че някой се опитва да забогатее на техен гръб - енд ъф стори. Защо това е така? Първо, тези ужким страшно богати чужденци, обикновено не работят с техни пари - или фондови средства (парите на хиляди хора) или кредити (кредитът се облага с лихва, всеки процент отгоре за 10 години става два), така че не им е любимото нещо да дават парички отгоре. Последното върви при източноевропейски бандити, забогатяли за дни и неосъзнаващи реалната стойност на парите. Западният капитализъм има вековна история и реалната стойност на парите е вкоренена в тяхната психика.
Иначе за 73 декаровия проект - наистина това е нещо мащабно и такива терени не са често срещани (вече). Не мога реално да оценя проектът, но съветът ми като скромен инвеститор в недвижимо имущество е да не се разделяш с това на дребна цена :)
B.Nikolaev

Мнениеот venkap » 24.03.2009 19:29

mackata написа:Задайте ми правилните въпроси за да получите задоволителни отговори.

Благодаря за съвета. Не Ви ли информираха, че е в защитена зона?
venkap

Мнениеот mackata » 24.03.2009 19:34

venkap написа:
mackata написа:Задайте ми правилните въпроси за да получите задоволителни отговори.

Благодаря за съвета. Не Ви ли информираха, че е в защитена зона?

Не, не ме информираха, а вас ?
:)
Закона на 5 П
Аватар
mackata

ПредишнаСледваща

Назад към Ветрогенератори