Дефицит на модули по света

Форум за обсъждане на въпросите, свързани с нашата компания. Отзиви, мнения, препоръки, критики.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 14.02.2009 00:41

Аз вярвам в кристалната силициева технология. При нея клетките са стабилни, независимо кой ги произвежда. Ако една клетка работи сега, с 99% вероятност ще работи и след 100 години, стига да я защитим надеждно от достъпа на кислород. Деградирането е нищожно и се дължи на това, че дифузията продължава дори и при стайна температура и PN прехода изтънява. Но този процес е много бавен и докато клетката се окъси от това отъняване ще минат стотици, да не кажа хиляди години. Поради тази причина смятам, че проблем в един модул може да възникне не в клетките, а в качеството на ламинирането и херметизирането. Но това може да бъде проверено визуално. Друг проблем са мъртвите спойки, но те обикновено се проявяват още в гаранционния период.

Така че ако въобще можем да имаме притеснения за един модул, то това трябва да бъдат притеснения за херметизацията и за нищо друго. За съжаление си нямаме ни най-малка представа колко години ще издържат полимерите и силиконите, с които се извършва херметизацията. Опита от автомобилостроенето обаче ни дава доказателства, че този срок ще е най-малко 50 години (стъклата на автомобилите имат в себе си полимери, които издържат на UV радиацията вече 30-40 години, без да си намалят прозрачността си и без да се разлепят или натрошат).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот EOS Technologies » 14.02.2009 01:31

Китай - комунистическата партия, права на работниците, свобода на печата, рецензия на интернета и прочие...

Не може да сме против комунизма, но да подкрепяме комунистическия режим. Но, това са аспекти и мое лично виждане, които не са за този форум.

Факт е, че една фирма, която произвежда само фотоволтаични модули, особено с китайски менталитет, веднага ще се отдръпне от пазара, когато маржовете спаднат. А те спаднаха. Гаранция - Франция. От 350 китайски производителя 250 фалираха или се "отказаха" от бизнеса.

Даже има и немски фирми с водещи технологии, които не издържат на конкуренцията в момента и вместо да разширят производството си, както имаха намерение преди 6 месеца, до общо 1000 работници, уволниха от 164-мата работещи 124. Фирмата се казва CSG Solar в Bitterweld-Wolfen.

Suntech, един от най-голямите производители в Света уволни 40% !!! от служителите си. И така нататък...

Каква е ползата от 0,15-0,25^ на Ват пик "икономия"? Само ако се наложи да рекламирам 2 модула в Китай, ще трябва да продам 40 или даже 50 бройки за да компенсирам разноските по рекламацията от предните 2 броя.

Но, най-важното е, че банките, които финансират фотоволтаични проекти задават още в началото въпроса: Марка на модулите? Когато чуят неизвестни или даже китайски марки, разговора свършва много бързо. Така, че ако желаете финансиране от банки, които имат опит (българските тепърва ще го събират), ще трябва да им предложите проекти с маркова стока. Няма значение дали фирмата ги е произвела в Китай или в Япония, докато тя се казва (да речем) SONY или TOSHIBA :-)

Ако на мен ми предложат централа с модули на "Мау Джедун" за 350.000^ или с модули на (да речем) SONY за 360.000^... отговорът е ясен!

Трендът върви към висококачествени модули на Световни марки/лидери на ниски цени.
EOS Technologies

Мнениеот bgcanib » 15.03.2009 00:02

"Каква е ползата от 0,15-0,25^ на Ват пик "икономия"? Само ако се наложи да рекламирам 2 модула в Китай, ще трябва да продам 40 или даже 50 бройки за да компенсирам разноските по рекламацията от предните 2 броя. "

А каква е ползата ако купиш Sony или Toshiba (сглобени в Китай) с 0.15-0.25 евро на ват пик по-скъпо и ти се наложи да рекламираш 2 модула в Япония? Разходите по рекламацията са ти същите и пак трябва да продадеш същия брой модули, за да ги избиеш, само дето си се набутал повече при покупката.
Днес китайците вече не са като преди 20 години да произвеждат по мазетата и гаражите. Може и да има такива за дребни джунджурии, но много от тях са си достатъчно читави, с различни сертификати и извоюван пазар по света. Ние самите произвеждаме там и мога да те уверя, че е така. Suntech, Yingli, Solarfun са също китайци, но ще ти е драго да купиш от тях, предполагам. Що се отнася за "висококачествени модули на Световни марки/лидери на ниски цени", такъв филм няма! Ако те са висококачествени на световни марки - те са скъпи. Ако са с ниски цени - може да не са с такова качество. Въпроса е да се намери най-доброто съотношение качество-цена.
bgcanib

Мнениеот EOS Technologies » 15.03.2009 00:36

Силна японска марка имаше проблеми с едни кафяви петна върху задната страна на модулите. Производителя заплаща на дистрибуторите и инсталаторите смяната на всички модули от тази серия: аз лично знам за 24.000 бройки. Трима служители в продължение на 2-3 години подменят всички модули за сметка на производителя.

Мислиш ли, че един китайски производител, дето произвежда от 2-3 години модули и в момента се бори за оцеляването си, има тази възможност?

И желание???
EOS Technologies

Мнениеот bgcanib » 15.03.2009 17:19

Желание никой няма, да сменя модули за своя сметка, но това е съвсем друга работа. Тук вече не става въпрос за единични бройки. Когато се окаже, че серията е масово дефектна, тогава може да се изисква производителя да поеме отговорност за това. Зависи дали е изпипан договора.
bgcanib

...

Мнениеот Gio » 15.03.2009 17:41

...колеги, всеки договор се прави от две страни. Компаниите с традиции са изпипали нещата, но не само за себе си. Договорите с такива компании са "здравословни" и издържани добре. Знам го...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот EOS Technologies » 15.03.2009 21:01

bgcanib написа:Желание никой няма, да сменя модули за своя сметка, но това е съвсем друга работа. Тук вече не става въпрос за единични бройки. Когато се окаже, че серията е масово дефектна, тогава може да се изисква производителя да поеме отговорност за това. Зависи дали е изпипан договора.

Аз не съм чул в последните 15 години от както работя, азиатски производител да плаща на своите търговци разноските по гаранционно обслужване - освен японците!

Първата стъпка, която предприемат, е да затворят бюрото си в Германия и се изнизват в Холандия. Като им стане много боклука, се прибират на село в Китай. И иди ги търси с твоя изпипан договор.
EOS Technologies

Завод за слънчеви панели Силистра

Мнениеот bluesky » 24.03.2009 13:02

Някой има ли впечатление от това производство?

http://www.dnevnik.bg/pazari/companii/2 ... a/#Scene_1
bluesky

Мнениеот DanielDimov » 24.03.2009 13:12

чети от този постинг нататък
DanielDimov

Фабрика за слънчеви панели Силистра

Мнениеот bluesky » 25.03.2009 09:47

Не зная дали съобщението на DanielDimov "чети от този постинг нататък " се отнася за моето запитване.
Интересува ме има ли някой впечатление( като качество) от новото производство на слънчеви панели в Силистра, сроковете за доставяне.
bluesky

...

Мнениеот Gio » 25.03.2009 10:16

...прочетете най-напред разсъжденията тук
http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=176
относно тънкослойните модули. След това можете да погледнете и поста на г-н Матеев, относно продукцията на посочената фирма... След това просто си направете сам изводите какво желаете. За мен /претендирам за познаване областта на фотоволтаичните модули и пазара им :) / това са нещо като модули, но незавършени или просто недобри... и хич не ми се влиза в спорове с представители на горепосочената фирма - това е мое лично мнение - никого не ангажирам с него. Успех!..
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 25.03.2009 10:24

За да има някой впечатление, първо трябва да си купи поне 1 модул. Но аз не знам за какво ще го прави това. Централите с тънкослойни в момента са по-скъпи от кристалните.
Аватар
Mateev
Site Admin

do Daniel Dimov i Gio

Мнениеот bluesky » 25.03.2009 10:25

Прочетох по-подробно посоченото от Д. Димов и Gio.
Наистина неоптимистична информация.
Благодаря за помощта и сведенията!
( наистина всяко съобщение в медиите трябва "да се разшифрова"... какво ли означава...)
Желая приятен ден на всички !
bluesky

отговори

Мнениеот bluesky » 25.03.2009 10:55

Благодаря и на г-н Матеев!

Лек ден за всички!
bluesky

Мнениеот Gio » 25.03.2009 10:55

...да, удоволствие е да помогнем. Аз ходих там да поразгледам...и не знам обаче като как Булбанк са решили, че ще има възвращаемост от сделка там, хал-хабер си нямам... Ходих в местния клон, но те си предлагат кредити по волтаиците и без да се изграждат с модули от Силистра
Аватар
Gio

Предишна

Назад към СТС Солар АД