Комисионна при продажба на готов проект

Обяви за покупка и продажба на земя или на цели проекти за ВЕИ.

Модератори: Mateev, Admin

Комисионна при продажба на готов проект

Мнениеот Миро » 23.01.2009 15:12

Здравейте,

имам един въпрос, на който се надявам някой от вас да може да даде отговор. Интересуват ме какви са комисионните при посреничество, които получава компания Х, ако съдейства за продажбата на готов проект за фотоволтаична електроцентрала. Някой сблъсквал ли се с подобен случай?
Миро

Мнениеот Mateev » 23.01.2009 15:40

Никой не обича комисионерите. :lol:

Те обикновенно са пречка и в желанието си да изкарат някой лев застават на пътя на комуникацията и на потока информация между двамата контрагенти. По този начин се губи много време и на трите страни и като цяло идеята (проекта) се проваля.

За съжаление това е опита, на който ме е научил живота до момента. Имали сме много опити да работим с комисионер и всичките са се проваляли. И само сме си губили времето. В момента директно отказваме да работим с някого, ако трябва цялата информация да се прехвърля през 1 ръка.

Ако иска един комисионер да спечели от направата на контакт, трябва да се договори за комисионната си само с единия контрагент. И после да го свърже с другия и да се надява, че сделката ще стане и че някой ще му даде пари.
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: Комисионна при продажба на готов проект

Мнениеот ping » 27.01.2009 00:12

Миро написа:Здравейте,

имам един въпрос, на който се надявам някой от вас да може да даде отговор. Интересуват ме какви са комисионните при посреничество, които получава компания Х, ако съдейства за продажбата на готов проект за фотоволтаична електроцентрала. Някой сблъсквал ли се с подобен случай?

Аз съм работил по два такива проекта с испанци.
Цената е от 60 до 100 хил. евро за мегават. Това плащат инвеститорите. Отделно от това - около 2 - 2,5 евро за квадратен метър земя, тъй като в първата сума не е включена цената на земята.
Само ако си посредник - около 10% от първата сума. Ама както каза Матеев, то трудно се реализира проект без посредник, камо ли с посредник който умишлено не осъществява връзка между страните и препредава - става като развален телефон.
ping

Мнениеот Artemis » 25.03.2009 20:08

Mateev написа:Никой не обича комисионерите. :lol:

Те обикновенно са пречка и в желанието си да изкарат някой лев застават на пътя на комуникацията и на потока информация между двамата контрагенти. По този начин се губи много време и на трите страни и като цяло идеята (проекта) се проваля.

За съжаление това е опита, на който ме е научил живота до момента. Имали сме много опити да работим с комисионер и всичките са се проваляли. И само сме си губили времето. В момента директно отказваме да работим с някого, ако трябва цялата информация да се прехвърля през 1 ръка.

Ако иска един комисионер да спечели от направата на контакт, трябва да се договори за комисионната си само с единия контрагент. И после да го свърже с другия и да се надява, че сделката ще стане и че някой ще му даде пари.

Много мило относно исказването ВИ за комисионерите !Но аз не го приемам като любезност по отношение на способностите ми да продавам фотоволтаични проекти !
Пьрви недостатък -жена съм ,но разбирам повече от мъжете и се образовам добре!Самото ми включване във вашия форум говори ,че го следя внимателно !
Мога с право да кажа ,че са доста и хората ,които чули -недочули ......решили да изкарат доста парички се захващат да правят паркове и понякога ......СЕ СБЛЪСКВАМ С НЕТОЧНА,НЕКОРЕКТНА ИНФОРМАЦИЯ !
ДЪРЖА НА ИМЕТО СИ КАТО ПОСРЕДНИК ! Смятам изказването Ви за твърде крайно !

Може би е по-добре да се занимавам с проектите сама от -до отколкото да си губя времето с хора решили да реализират гигантски печалби без да имат представа с какво се захващат и най-вече -НЯМАТ ПАРИ ДА ГО ПОСТИГНАТ !
:P БЛАГОДАРЯ !

Господина с 5 МW,да се обърне към НЕК :D
Artemis

Мнениеот ferdy » 25.03.2009 20:55

Аааа моля, моля, да не се обиждаме. :lol: Изобщо не слагайте този вид услуги под общ знаменател, че да не заговоря аз с какви соларни и вятърни фирми съм имала срещи - да се чуди човек: да се смее ли, да плаче ли. А да не говоря и за разни смехории, хора които са ме търсили аз да им продавам проектите, разни псевдо бизнесмени, които купили някакви земи, изкарали някакво присъединяване, ама им е все тая дали е за вятър или слънце, минали един експертен съвет и се кълнат, че е сменен статута, а това че там хич няма вятър и е на северен склон сред дърветата - все тая...

Както и да е, консултант без препоръка и без да го познаваш и да му знаеш историята, не се наема.

А по темата: Пинг вече е отговорил.

ПП. Колежке Артемис, как успявате да си вършите работата с тези излишни емоции? Матеев е прав за доста неща: комисионна се договаря само с единия контрагент и никой не харесва посредниците. :lol:
ferdy

Мнениеот Mateev » 25.03.2009 22:35

Мога и да греша с посредниците, но в моя личен опит досега се е проваляла всяка една сделка, когато между контрагентите информацията се е прехвърляля от посредник. Има много хора, които си мислят, че самия факт на владеене на информацията вече е достатъчен да искат някаква голяма комисионна. Работата с такива хора си е чиста загуба на време (и на пари).

Може би едно изключение са посредниците за недвижими имоти. Но те са превърнали това в професия и освен владеенето на информацията те свършват и много друга полезна работа.

Представете си обаче някой ви звъни и после започва да ви разправя "Моя човек е много богат и ще направи няколко централи по 5 мегавата. Ела да му видиш земята, пък после ще оправим плащането". И после те разкарва цял ден по трънаци и чукари и договаря десетки милиони, пазари се за цени и т.н. А после още два месеца ежедневно ти звъни с приказки "моя човек иска това", "моя човек иска онова" и така до безкрай, ако не се усетиш и не прекратиш тази безсмислена история. Едно време се връзвах на такива приказки, но после разбрах, че има определен тип хора, които едва ли не избиват комплекси, като вържат тенекия на някого. Имали сме много случаи, в които сме губили време и после нищо не е ставало. И в момента ако някой започне с "моя човек", веднага му казвам "довиждане".
Последна промяна Mateev на 26.03.2009 11:11, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Sol » 26.03.2009 11:09

Mai dosta hora sa se sblaskali veche s nevejestvoto i beshaberieto na povecheto hora, za sajelenie e. Dosega sam se ubedil v slednoto nestata koito si vodia az lichno znam kak varviat i gi kontroliram no kadeto ima drugi hora vsichko e samnitelno (NE SATAVA DUMA ZA POSREDNICITE TIAH SI GI PODBIRAM DOBRE PONIAKOGA I AZ SAM BIL V ROLIATA NA POSREDNIK AKO TOI ZNAE ZA KAKVO STAVA DUMA PROBLEM NIAMA). Osnovniat problem v BG go vikdam v slednoto ot edna strana nikoi sas zemia no bez nikakav haber ot drugata starna nikoi s nikakva ideia no ne iziasnena se srestat reshavat da napraviat nesto no ne znaiat nito kak nito s kogo i zapochvat da prodavat proekt imat primerno 130 dka i sa chuli che mogat da slojat 5 MW no poneje e skapo iskat tochka za 1MW (SLED TOVA STE GO OPRAVIM) i zapochvat da predlagat taka narecheniat proekt koito estestveno ne stiga do nikade i ostava edna gola i dobra idea.
Povecheto sa chuvali samo che v ispania cenite bili visoki i dai i nie ste slojim takiva da ama ne BG ne e ESP za sajelenie ima i polojitelni i otricatelni strani nai otricatelnata e FORMIRANETO NA CENATA NA TOKA ZA FV i sled tova i nivoto na Sofibord okolo 9% da go sravnim s Euribord 1.85%.
Samo za info. nai skapo prodadeniat proek v Ispania se prodade za 1.100.000^/MW koeto estesveno beshe spekulativno no prodajbata e fakt.
Da sipredstavim che v BG sasto kato v ESP za zaiavena mostnost se poiska bankova garancia kam ERPto i v srok ot edna godina ste triabva da se izgradi parka inache gubiat parite i garanciata e 50^/kw i iskat da napraviat 5MW(5.000 KW) total 250.000^ za nachalo, da badem realisti kolko parka ste se napraviat togava......................
I sle tova se hvarlia vinata na posrednici (obsto vseto te sa po informirani ot ostanalite i posrednikat da ne zabraviame che e zainteresovan da izleze vsichko inache edinstvenoto koeto pecheli sa samo razhodi)
Sol

Мнениеот Artemis » 28.03.2009 13:03

ferdy написа:Аааа моля, моля, да не се обиждаме. :lol: Изобщо не слагайте този вид услуги под общ знаменател, че да не заговоря аз с какви соларни и вятърни фирми съм имала срещи - да се чуди човек: да се смее ли, да плаче ли. А да не говоря и за разни смехории, хора които са ме търсили аз да им продавам проектите, разни псевдо бизнесмени, които купили някакви земи, изкарали някакво присъединяване, ама им е все тая дали е за вятър или слънце, минали един експертен съвет и се кълнат, че е сменен статута, а това че там хич няма вятър и е на северен склон сред дърветата - все тая...

Както и да е, консултант без препоръка и без да го познаваш и да му знаеш историята, не се наема.

А по темата: Пинг вече е отговорил.

ПП. Колежке Артемис, как успявате да си вършите работата с тези излишни емоции? Матеев е прав за доста неща: комисионна се договаря само с единия контрагент и никой не харесва посредниците. :lol:

:roll: :roll: :roll:

Това,че съм изказала мнение във форум едва ли е някаква остра емоция ,афект !
Просто е отговор на нападка - ние не сме правени в калъп нито -като хора нито като професионална реализация !Посредниците не сме задължителни,въпрос на избор !Последващите обстоятелства след
грешен избор са негативи и кой ли си признава когато е сгрешил !Въпрос на лична преценка !
Да потърсим първо вината в себе си и си признаем ,че сме направили грешен избор-после да сложим кръстчето на всички ! :D

Събота сутрин,кафе и почивка -дали е прекаленно емоционално за да си върша работата с емоция и да се дракам във форума :twisted:

:idea: :idea: :idea: :idea:
Artemis

Мнениеот EOS Technologies » 28.03.2009 13:40

Mateev, ferdy, Artemis, Miro, - дойдохме си на приказката. Маржовете както по строителството и други сделки с имоти НЯМА да се достигнат в соларния бизнес. Първите си бяха просто пирамиди, инициирани от Американците. Там продажната цена беше неограничена нагоре, защото все се намираше някой "клиент", който си мислише, че апартамента след 2 год. ще поскъпне още 3 пъти. Затова бяха виновни както банките, така и посредниците.

В нашия бизнес параметрите са ясни (цени на продажба, лихви и прочие) и има много малко мегдан за размествания по веригата. Днес търговеца ще спечели повече, утре системния интегратор и.т.н. Но, в общи линии, маржовете са в коридори, които си запазват обхвата.

Май ще трябва да публикуваме една диаграма, кое колко може да струва при определено финансиране, за да не си губим времето с оферти, които нямат нищо общо с реалността.
EOS Technologies

Мнениеот EOS Technologies » 28.03.2009 13:43

Една хубава инсталация...
Прикачени файлове
malka centralka.jpg
malka centralka.jpg (303.95 KiB) Прегледано 26382 пъти
EOS Technologies

Мнениеот Mateev » 29.03.2009 12:36

Наистина хубава централа. Точно така ги проектирам и аз - с ясно обособени блокове и пътеки между тях. Също така се опитвам да спазвам принципа "един инвертор - една конструкция" или в краен случай "една конструкция - цял брой стрингове".

Винаги съм се чудел защо масово по света се проектират централи с едни безкрайно дълги редове, в които няма оставени пътеки и в които стринговете най-вероятно са разхвърляни хаотично. В момента обаче виждам снимка, която е реализирала точно така, както е и моята концепция.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот iliae » 29.03.2009 20:14

..........................
iliae

...

Мнениеот Gio » 29.03.2009 22:48

...поглед отправям и към водната площ. Прекрасно място за PV... Ще имам и такова скоро..Е, за съжаление няма да е на територията на Германия...въпреки, че хората предлагат условия, и то истински добри...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

...

Мнениеот Gio » 29.03.2009 23:08

...относно мнението на г-н Матеев - баш си е така - навалица от надути посредници - преди си ги "вземах" като веселба по време на работа, но когато това се превърна в солиден процент от времето, просто си казваме "благодаря за отделеното време" по телефона и до там...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Към собствениците на проекти

Мнениеот Bozidar » 29.05.2009 17:14

За да се върнем на темата за комисионната, която се надявам да четат и продавачите, ми се иска дс споделя следното:
1. Посредниците са необходими и имат много важна функция - смазват колелото на бизнеса и събират продавачи и купувачи.
2. Добре е продавачите обаче да помислят как да работят с тях. Един приемер - проект който ми дойде директно от продавачите за 120.000 евро на МВ, ми дойде през едни посредници за 200.000, и през други за 250.000. Излисхно е да казвам че тези две последни цени са на равнища, които просто отказват купувачите. Проблема е че продавача почва да се чуди какво става, и в краийа сметак сделка няма.
3. Други случаи са когато посредниците ти обясняват че са упълномощени от продавача да водят преговори, но за съжаление нямат представа за какво става дума (наскоро ми обясняваха че лиценза за над 5МВ е от НЕК и не от ДКЕВР :). Изглежда не правеха разлика между присъединяване и лицензиране, но бяха готови да водят преговори....).
В заключение имам молба към продавачите - когато използвате посредници (което според мен е препоръчително за да се стигне до по-голям брой купувачи) просто им кажете колко е за тях и че ако някой дойде с по-висока цена, че няма да им платите нищо. Разбирам че може да е привлекателно ако посредниците постигнат по-висока цена да си я делите, но примерите с тези цени за които споменах само показват че сделките се провалят, а не се улесняват.
Bozidar
Bozidar

Следваща

Назад към Обяви за покупка и продажба на земя или на цели проекти