За да се върнем на темата за комисионната, която се надявам да четат и продавачите, ми се иска дс споделя следното:
1. Посредниците са необходими и имат много важна функция - смазват колелото на бизнеса и събират продавачи и купувачи.
2. Добре е продавачите обаче да помислят как да работят с тях. Един приемер - проект който ми дойде директно от продавачите за 120.000 евро на МВ, ми дойде през едни посредници за 200.000, и през други за 250.000. Излисхно е да казвам че тези две последни цени са на равнища, които просто отказват купувачите. Проблема е че продавача почва да се чуди какво става, и в краийа сметак сделка няма.
3. Други случаи са когато посредниците ти обясняват че са упълномощени от продавача да водят преговори, но за съжаление нямат представа за какво става дума (наскоро ми обясняваха че лиценза за над 5МВ е от НЕК и не от ДКЕВР

. Изглежда не правеха разлика между присъединяване и лицензиране, но бяха готови да водят преговори....).
В заключение имам молба към продавачите - когато използвате посредници (което според мен е препоръчително за да се стигне до по-голям брой купувачи) просто им кажете колко е за тях и че ако някой дойде с по-висока цена, че няма да им платите нищо. Разбирам че може да е привлекателно ако посредниците постигнат по-висока цена да си я делите, но примерите с тези цени за които споменах само показват че сделките се провалят, а не се улесняват.