Къде ще се изгради централата

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот taipan » 30.01.2008 02:18

Значи пичове какво да ви кажа,раздробяване на парцела на 3части.Има си 20кв. трасе а на него може да се закачи до 5мв. мощност но трябва да се сменят кабелите на 95квадрата,защото сегашните са 50.Мисълта ми за 110 кв. трасе е за да влезне бъдещата максимална мощност :!: :!: съответно и подстанция.За мощност до 5мв. ще стигне едно здраво трафопостче докам 650 000лв.
taipan

Мнениеот Ivan Buzov » 30.01.2008 03:08

То като се пише Сандански всички си представяте площада на града или долината около Струма. Забравяте, че има и планина наблизо, даже не една. Предполагам някои от вас са били и в Мелник, но в града. Над него в посока Пирин има хубави плата. В цялата община Сандански има хубави плата с южно изложение на коти от 600 до 1000 м н.в. при които температурите не са високи дори и летния сезон. Като лицензиран оценител им зная и цените (не са впечатляващи). Такива площи има и над Сандански и в землищата на околните села. Така, че не отписвайте района. Просто трябва да се зададе големината на площта която е необходима - за другото си има местни хора.
За сняг ще се притесняваме веднъж на 10-15 години. Виж прахът е друга работа.
Предлагам след като се уточни началната площ и площта за бъдещо развитие всеки да се огледа в своя регион и тогава да се взимат решения. Качваме засенчванията от околни повърхнини и смятаме - и решението накрая.
Между другото избора на мястото от един момент нататък трябва да стане не на открит форум, а на закрит такъв с право на достъп, че после може да излезе скъпо тази свободна дискусия
Ivan Buzov

Мнениеот taipan » 30.01.2008 03:21

кои говори за Сандански :?: 8) :!:
taipan

Мнениеот Ivan Buzov » 30.01.2008 03:27

не става въпрос за теб градски
Ivan Buzov

Мнениеот taipan » 30.01.2008 03:32

А и Ване то местните хора са наи лошата част :!: :!: :twisted: ако бяха малко от малко не толко лакоми и глупави до сега Сандански(респективно общината) да беше гушнал поне 500 млн. лева инвестиции.Но уви по-прости , по-лакоми и не на последно място и по-тъпи хора не сам срещал.За да не си дава зор някои да ме уборва са резултатите от изминалите местни избори :!: :idea: :!: Добре че не съм там, макар че съм от там(Сандански), и не ми зависи нищо за евентуално прокарване на такав род проект.Добре че има и доста по-благосклонни общини респективно администрации та покраи вълците за които работя и моето ще мине 8) :) 8)
taipan

Мнениеот Russev » 31.01.2008 13:29

В един от постовете си г-н Матеев казва "...Лошата новина е, че тези 7-8% могат да се окажат определящи при избора на земя и от Сандански да ни запратят чак в Силистра..."
Защо чак? Силистра не е толкова далече, а и смятам, че може да се разчита на подкрепа от местната власт. Аз мога да се наема с организирането на среща с кмета на града (ако се налага), както и с евентуално проучване на подходящи терени. Можем да помислим и за едно пилотно публично-частно партньорство с Общината. Има грантови схеми в тази насока. Смятам, че близостта до Румъния, може да отвори перспективи и за трансгранично сътрудничество. Така, че освен добрите показатели за слънчевата радиация, трябва да добавите и другите фактори на външната среда - благоразположение на местната власт, потенциални външни (румънски) инвеститори, програми за развитие на гранични райони и т.н. В един момент може да се окаже, че икономията от инвестиране на средства в терени, инфраструктура, получаване на грантове заради участието на Община Х в проекта, са много по-сериозен стимул отколкото цитираните по-горе 7-8% разлика в добива на енергия или евентуалните загуби.
Russev

Мнениеот taipan » 31.01.2008 18:30

Браво бре Russev !!Дано да си толко мощен колко казваш :!: :!: :!:
А отнсно мамалигите .... буквално нямам думи :!: Ако си работил с тях по някои бизнес поне сподели с нас що за гаида са :?: :?: :!: Защо и те като маляките(гърците) са си тъпънари в повечето случаи :!: Поне относно нас българите.Мислят си че са много умни и отворени :!: А за община Силистра ми е интересно как си с Общинският съвет :?: :!: :?: :twisted: :twisted: 8) Щото ако не си в час да ти напомня че за деиност от този род :!: основни играчи са общинските съветници а не кмета :!: :!: :!: :!: Та си опичаи акала относно мераци за комисионни, дарения ,рушовети и подобен род деиности :!: :!: Ако зададеш въпроса защо? ти отговарям веднага: Защото си имам земане даване с няколко общини съответно техните кметове,но съветите решават кои ще пие и кои ще плаща.А плащащите сме ние :!: :!: във всеки вариант на уравнението.Има кметове които ще те клатат като джанка или брашнен чувал и накраят инкасираш разходи.Същото е и с представители на общинските съвети без значение от коя цветова схема са... винаги са от цвета на парите, но почти винаги няма да ти свършат работа за парите които ще си потърсят ако не знаят кои седи зад теб :!: :!: :!: (трябва да са убедени ,че като вземат парите има после кои да им търси сметка :!: за несвършена работа)-тогава схемата е почти по мед , масло и кебапчета :) :twisted: 8) :) 8)Иначе в момента се подвизавам близко до Силистренски вилает(поне още 1месец).
taipan

Мнениеот Lambov » 01.02.2008 00:32

Russev написа:В един от постовете си г-н Матеев казва "...Лошата новина е, че тези 7-8% могат да се окажат определящи при избора на земя и от Сандански да ни запратят чак в Силистра..."
Защо чак? Силистра не е толкова далече, а и смятам, че може да се разчита на подкрепа от местната власт. Аз мога да се наема с организирането на среща с кмета на града (ако се налага), както и с евентуално проучване на подходящи терени. Можем да помислим и за едно пилотно публично-частно партньорство с Общината. Има грантови схеми в тази насока. Смятам, че близостта до Румъния, може да отвори перспективи и за трансгранично сътрудничество. Така, че освен добрите показатели за слънчевата радиация, трябва да добавите и другите фактори на външната среда - благоразположение на местната власт, потенциални външни (румънски) инвеститори, програми за развитие на гранични райони и т.н. В един момент може да се окаже, че икономията от инвестиране на средства в терени, инфраструктура, получаване на грантове заради участието на Община Х в проекта, са много по-сериозен стимул отколкото цитираните по-горе 7-8% разлика в добива на енергия или евентуалните загуби.

Предложението Ви е чудесно. Мисля, че е в правилна посока.
Аз също току що се връщам от подобни разговори. Тук Общината също се заинтерисова, а в добавка се появиха и частните инвеститори. Хората са готови да вложат 20 - 50 хиляди лева при гарантирана годишна възвръщаемост от 10 - 12% (нещо като 20 - 30 - 50 годишна рента за синчетата и щерките). Това напълно потвърди тезата ми, че на нас не ни трябват борсовите спекуланти, а именно хора от бизнеса. Хора със сериозен бизнес, които искат да диверсифицират в нещо наистина гарантирано. Само казват - дай проекта да го обсъдим.
А ако при нас стане, очертава се и повсеместен интерес (имам и механизма).
Потвърждава се и тезата, че трябва да имаме завършен проект и концепция и тогава парите сами ще дойдат.
Колеги, гответе се за голям бум! 50 души, бизнес секция, са ме слушали с широко отворени очи и уста.
На прав път сме, но трябва сериозна работа, за да не подведем хората.
Много е важно всеки да се включва с конкретни и позитивни предложения.
Lambov

Мнениеот Lambov » 01.02.2008 00:34

taipan написа:Браво бре Russev !!Дано да си толко мощен колко казваш :!: :!: :!:
А отнсно мамалигите .... буквално нямам думи :!: Ако си работил с тях по някои бизнес поне сподели с нас що за гаида са :?: :?: :!: Защо и те като маляките(гърците) са си тъпънари в повечето случаи :!: Поне относно нас българите.Мислят си че са много умни и отворени :!: А за община Силистра ми е интересно как си с Общинският съвет :?: :!: :?: :twisted: :twisted: 8) Щото ако не си в час да ти напомня че за деиност от този род :!: основни играчи са общинските съветници а не кмета :!: :!: :!: :!: Та си опичаи акала относно мераци за комисионни, дарения ,рушовети и подобен род деиности :!: :!: Ако зададеш въпроса защо? ти отговарям веднага: Защото си имам земане даване с няколко общини съответно техните кметове,но съветите решават кои ще пие и кои ще плаща.А плащащите сме ние :!: :!: във всеки вариант на уравнението.Има кметове които ще те клатат като джанка или брашнен чувал и накраят инкасираш разходи.Същото е и с представители на общинските съвети без значение от коя цветова схема са... винаги са от цвета на парите, но почти винаги няма да ти свършат работа за парите които ще си потърсят ако не знаят кои седи зад теб :!: :!: :!: (трябва да са убедени ,че като вземат парите има после кои да им търси сметка :!: за несвършена работа)-тогава схемата е почти по мед , масло и кебапчета :) :twisted: 8) :) 8)Иначе в момента се подвизавам близко до Силистренски вилает(поне още 1месец).

Тайпан, ако не ти се работи сериозно, търси си друг форум.
Моля, админа да си влезе в ролята.
Не можем да обиждаме целия свят и после да се чудим защо не ни огрява.
Lambov

Мнениеот Lupus » 01.02.2008 09:47

//Off topic
taipan,
И аз имам една лична молба към теб - намали тия емотикони в постовете си! Нищо не изразяват в този си вид, но ужасно бодат очите като ги гледаш. А постовете ти ще изглеждат по-сериозни.
Lupus

Мнениеот Mateev » 01.02.2008 11:15

Умолявам taipan да редактира всички свои стари постинги, като премахне от тях всички обиди, намеци и жаргони. Ако не го направи до ден-два, ще го направя аз. Също така го умолявам в бъдеще да подхохва по-сериозно с постингите си. И да си проверява правописа, преди да публикува нещо.

Този форум не е детска градина. Тука се водят сериозни дискусии по сериозни теми. И умолявам както tajpan, така и всички останали, да подхождат сериозно към проблема.

Имам права да редактирам или даже директно да изтривам чужди постинги. Също така имам права и да забранявам отделни посетители или IP адреси. И ако се наложи, ще го направя.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Russev » 01.02.2008 13:30

taipan написа:Браво бре Russev !!Дано да си толко мощен колко казваш :!: :!: :!:
А отнсно мамалигите .... буквално нямам думи :!: Ако си работил с тях по някои бизнес поне сподели с нас що за гаида са :?: :?: :!: Защо и те като маляките(гърците) са си тъпънари в повечето случаи :!: Поне относно нас българите.Мислят си че са много умни и отворени :!: А за община Силистра ми е интересно как си с Общинският съвет ...

Момент, нещо не сме се разбрали! Никъде не казвам, че съм мощен. Гарантирам 100% среща с Кмета на града, на която мога да гарантирам присъствието и на Зам. кмет "Общинска собственост", както и Главен експерт по енергийна ефективност към Община Силистра. Нищо не гарантирам за Общинския съвет, но смятам, че тази идея няма да има явни противници.
Споменавам съвместната работа с Общината само предвид грантовете, които могат да се получат при изпълнение на публично частни партньорства (могат да стигнат и до 100% от инвестицията), когато е замесена Общинската власт. А впоследствие може да се мисли и за реализация на симетричен пилотен проект на румънска територия, като там могат да се получат пари по ФАР трансгранично сътрудничество. Не съм готов да коментирам подробности по тези схеми, но съм изпълнявал подобни проекти. В края на краищата инвеститорите, т.е. вие, ще решите дали да се работи в тази насока. Аз съм готов да помогна с написаното по-горе.
Russev

Мнениеот Popov » 01.02.2008 21:39

По въпроса за мястото на пилотния проект, какви са показателите за слънчева радиация в Ловеч? Както казахте вече, цялата територия на България е в едни граници, които не позволяват разлика по-голяма от 8%.
Визирам конкретно едно място в непосредствена близост до града, което според мен предоставя условия близки до идеалните:
- южен скат с много малък наклон
- голяма площ
- почти пълна липса на растителност
- има черен път, който стига до мястото, не минава покрай него
- трафопоста е сравнително близо
Проблеми могат да дойдат от това, че земята е общинска собственост, но милсля, че интереси към нея досега не е имало, тя за друго не става. Разговорите с кмета не са проблем, виж за резултатите от тях няма гаранции. Поддръжката и аварийната група мога да осигуря, също и строително-монтажните работи.
Popov

Мнениеот Lambov » 01.02.2008 23:18

Russev написа:
А отнсно мамалигите .... буквално нямам думи :!: Ако си работил с тях по някои бизнес поне сподели с нас що за гаида са :?: :?: :!: Защо и те като маляките(гърците) са си тъпънари в повечето случаи :!: Поне относно нас българите.Мислят си че са много умни и отворени :!: А за община Силистра ми е интересно как си с Общинският съвет ...

Момент, нещо не сме се разбрали! Никъде не казвам, че съм мощен. Гарантирам 100% среща с Кмета на града, на която мога да гарантирам присъствието и на Зам. кмет "Общинска собственост", както и Главен експерт по енергийна ефективност към Община Силистра. Нищо не гарантирам за Общинския съвет, но смятам, че тази идея няма да има явни противници.
Споменавам съвместната работа с Общината само предвид грантовете, които могат да се получат при изпълнение на публично частни партньорства (могат да стигнат и до 100% от инвестицията), когато е замесена Общинската власт. А впоследствие може да се мисли и за реализация на симетричен пилотен проект на румънска територия, като там могат да се получат пари по ФАР трансгранично сътрудничество. Не съм готов да коментирам подробности по тези схеми, но съм изпълнявал подобни проекти. В края на краищата инвеститорите, т.е. вие, ще решите дали да се работи в тази насока. Аз съм готов да помогна с написаното по-горе.

Това е много интересна възможност и трябва да се проработи. Кметът не е случайна личност. Съветник можеш да станеш и с малко гласове, но кмет се става с 50%. Това означава, че кмета (щом е избран за такъв) има авторитет пред Общинския съвет и ако бъде подпомогнат от нас с добър проект, вероятността да се пробие е голяма.
Още повече, че според моите снощни проучвания сред бизнес общността при нас, подчертан интерес има и от частни бизнес инвеститори (подчертавам, че не става дума за спекуланти).
А в Силистра, възможностите и за трансгранично сътрудничество никак не са за пренебрегване. Румънските сериозни инвеститори по нищо не отстъпват на нашите.
Тук има и още един момент - око успеем да направим съвместен проект с Румъния, бъдете сигурни, че и Гърция ще се присъедини. Още повече ,че има Гръцки Балкански екологичен фонд. Доколкото помня, гранта там беше около 30%.
Кажете Вие как е най-добре:
- да проведете предварителен сондажен разговор с последваща по разширена среща или
- да се подготвим по-обстойно и направо да организирате среща?
Lambov

Мнениеот taipan » 01.02.2008 23:46

другари кмет се става с 50% + 1глас но кмета без подкрепа на съветници е кръгла голяма нула :!: :!: :!: А на уважаемия администратор mateev ако много му знае гагата ще се постарая в община Габрово да му се утежни работата :!: :!: Както АЗ не дава мнение за неговите постинги така и тои да не дава мнение за мои :!: :!: Никои не съм нагрубил или обидил :!: :!: Които пак не е много в час да пите обидно няма :!: :!: аз също питам :!: :!: :!: матеев може да правите опитни стрингове и да си продава стоката но ние днес вече монтирахме 200кв/ч. мощности :!: :!: :!: И са в пълна изправност :!: Та мисълта ми е да си помагаме а не да се правиме на велики играчи :!: :!: Защото до сега нищо конкретно не съм видиал да се напише в форума относно разходи за работа на едро :!: :!: :!: Данните ги споделям без проблем защото сам образно казано в играта :!: :!: Та от тази игра ми се изка и аз нещо за себе си да реализирам ,но не само за мен но и за други също ще има хляб :!: :!: Защото с терен които е идеален мога да помогна защото си е почти мои и никои няма да извива ръце при перфектен договор от юридическа гледна точка :!: :!: :!: Та това е живота ..... мед и масло само в приказките а ние се борим и за кебапчета :!: :!: :!: :!: :!: 8)
Последна промяна taipan на 01.02.2008 23:49, променена общо 1 път
taipan

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали