Позициониране

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

На кого му харесва Слънчев бряг?

Мнениеот odimov » 08.07.2009 14:52

Живеенето в бетонна постройка не те кара да я харесваш...Така ,че един бетониран хълм не е за харесване.Просто трябва да се стремим към ефективни,надеждни и що годе приятни за гледане установки/за справка ЗИТА Русе изглежда впечатляващо/ . Цената също ще ни тормози и какви компромиси ще направим си е въпрос на вътрешна потребност/от евтиния , функционалност,надеждност,производителност.../
Все пак за позиционирането...
Орлин
odimov

Мнениеот Lupus » 08.07.2009 15:16

lubobuba написа:Лупус, като за начетен човек, много се повтаряте.

Както и да е, спирам да демагогствам, а моята молба е да стоите далеч от валяците.

За да се забие пирон в буков пън, понякога се налага ползването на по-тежък чук и повече удари с него. :D
Шегувам се, надявам се да го разбирате, но нека да сме реалисти....
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот NRG » 11.07.2009 17:39

Относно позиционирането отново:

1. Има ли завършени български разработки на позиционери, достъпни за частни лица в единични количества, като готов продукт, без механичните и статичните елементи?
NRG

Мнениеот odimov » 11.07.2009 18:14

lubobuba написа:Относно позиционирането отново:

1. Има ли завършени български разработки на позиционери, достъпни за частни лица в единични количества, като готов продукт, без механичните и статичните елементи?

Какво разбирате първо под: " готов продукт" и второ " без механичните и статичните елементи" и най-вече за каква площ на панелите? Има някаква готовност за производство и първи образци...
Орлин
odimov

Мнениеот Инженер » 11.07.2009 19:11

liubobuba , може би ти трябва това :
http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php ... &start=225
Инженер

Мнениеот NRG » 11.07.2009 20:42

"Какво разбирате първо под: " готов продукт" и второ " без механичните и статичните елементи" и най-вече за каква площ на панелите? Има някаква готовност за производство и първи образци..."

Под готов продукт, без статични и механични елементи разбирам, платка с датчиците за радиацията, логиката за контрол на електромеханиката, без/със захранване, но без стойката/конструкцията, както и без електромеханични елементи-ако е възможно.

Въпроса бе коментиран във форума в темата "Производство на позиционери в България", имаше и развойна дейност на СТС Солар, но незнам защо не им се зачеква темата...питах веднъж-два пъти...

От друга страна ме интересува дали някой се е захванал с позиционери за пасивно насочване. От сайта на фирмата производител на френелови концентратори за България, описваха че насочват оптичните елементи посредством система с пасивен контрол с висока степен на точност, но тази фирма дали е оцеляла до ден днешен, един господ и доц. Минев знаят.
NRG

Мнениеот Lupus » 11.07.2009 21:01

lubobuba написа:.........
Под готов продукт, без статични и механични елементи разбирам, платка с датчиците за радиацията, логиката за контрол на електромеханиката, без/със захранване, но без стойката/конструкцията, както и без електромеханични елементи-ако е възможно.
.........

Такъв продукт е безсмислено някой да се заеме да създава. Как си представяш една САУ, без да ти е ясен обекта, който ще управляваш???
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот odimov » 11.07.2009 21:53

Сега с електрониката сме на прилично ниво .Контролера работи ,но го адаптираме към разни системки- общо взето - добре... Каква система ще управлявате?
Орлин
odimov

Мнениеот Lupus » 11.07.2009 22:01

odimov написа:Сега с електрониката сме на прилично ниво .Контролера работи ,но го адаптираме към разни системки- общо взето - добре... Каква система ще управлявате?

Това за адаптирането исках да кажа и аз на колегата lubobuba.
Контролера ви с обратна връзка ли е или работи по зададени координати?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот odimov » 12.07.2009 07:58

В момента е по координати с часовник , но правим някакви алгоритми за да има и обратна връзка .Според мен трябва някак да се комбинира управлението - тези дни времето беше показателно за това :постоянно облаци ,а системата следи "слънцето" ...Но все пак -клиентът ще реши-часовник с координати,осветеност/напр. <10W/m²/ или комбинация...
Орлин
odimov

Мнениеот NRG » 12.07.2009 16:11

odimov написа:В момента е по координати с часовник , но правим някакви алгоритми за да има и обратна връзка .Според мен трябва някак да се комбинира управлението - тези дни времето беше показателно за това :постоянно облаци ,а системата следи "слънцето" ...Но все пак -клиентът ще реши-часовник с координати,осветеност/напр. <10W/m²/ или комбинация...

Абсолютно съм съгласен с вас odimov. Комбинация от пасивна и активна система ще е оптимално решение. Пасивната има приоритет при ясно време, активната при облачно. Това, както знаете, е важно само когато искаме да уловим дифузна + директна радиация. В моя случай, дифузната радиация не може да бъде уловена, тъй като използвам параболичен концентратор (сателитна чиния).

Интересува ме точно такъв тип платка за пасивно управление, каквато сте конструирал/и, понеже и аз искам да направя подобна като част от обучението ми. Тъй като ще мине време докато стигна до нещо работещо и смислено, чужда разработка контролер би ми служел за образец, и би завършил системата. Аз от тук нататък ще имам база за пълен енергиен/термодинамичен анализ, и когато се сдобия с необходимите знания опит и умения, мога да пристъпя към най-същественото, именно създаването на контролер подобен на вашия. Моля да не ме разбирате погрешно, че искам да крада ноу-хау и прочие. Просто ми трябва готов работещ образец, чрез който системата може да започне да работи. Ако желаете, има начини да подсигурите механично труда и времето си.

Както Lupus спомена, контролера трябва да се програмира според специфичните електромеханични елементи и геометричните зависимости на конструкцията. Накратко контролера ще трябва да подава подходящите сигнали на два линейни 36VDC мотора, с минимална стъпка от 0.57мм, и максимален ход от 300мм, като посредством тях, обхвата по елевация е ~90градуса, и ~160 градуса по азимут. Изчисленията за специфичната за моята конструкция зависимост {(мм ход)/градус} са ясни също и мога да ви снабдя с необходимите формули.

odimov, ако сте съгласен, моля направете ми оферта.

Благодаря!
NRG

Мнениеот NRG » 12.07.2009 22:57

Ровейки из нета намерих сайт от който може да се закупи позиционера на СТС Солар, който бе обсъждан в горе-упоменатата тема.

Не съм сигурен, защо тази информация не бе разпространена във форума, но пък и не ме късае.

Без да искам да правя каквато и да е реклама, ще публикувам линка, пък ако модераторите смятат че не е редно, нека си вършат каквото смятат за добре.

Важното е, че ако човек желае да си купи позиционер, както аз, може да го направи.

http://solarseeker.eu/order.php#

Въпреки, че ще си закупя този позиционер, аз се интересувам и от разработката на колегата odimov, ако предложи разумна оферта.
NRG

Мнениеот Mateev » 13.07.2009 08:05

Това е нашият датчик за управление на позиционери и можете спокойно да си го закупите.

Колкото до разработката - не е чак толкова лесно. Всеки може да измисли някаква мостова схема и до сглоби набързо някакъв софтуер. Но когато навлезе в материята, ще установи колко много проблеми има. Освен нормалното въртене на мотори, датчика трябва да се справя с поне още 20 ситуации:

1. Какво ще прави при дъжд?
2. Какво ще прави при сняг?
3. Какво ще прави вечер?
4. Какво ще прави нощем?
Тези 4 точки се идентифицират като слаби радиации. Ще може ли да датчика да ги идентифицира по-подробно и ще предприема ли някакви действия?

5. Какво ще прави при късо съединение в мотора?
6. Какво ще прави при счупен мотор? (мотора се върти, но позицията не се променя)
7. Какво ще прави при прегряване?
8. Какво ще прави при ниско напрежение?
9. Какво ще прави при високо напрежение?
10. Как ще работи синхронно с други позиционери? Лоша идея е моторите на 100 позиционера да се включат едновременно. Това ще претовари захранването.
11. Как въобще ще се реализира захранването?
12. Ще има ли ръчно управление?
13. Как ще се превключва между ръчно управление и автоматично?
14. Ще има ли защита от вятър? Как тя ще се интегрира в системата?
15. Ако позиционера е двуосен, в какъв приоритет ще работат двете оси?
16. Ако има часовник - как ще го сверяваме?
17. Как ще индицираме статуса на устройството за диагностични цели?
18. Ще има ли комуникация по някакъв интерфейс? Как ще се реализира?

Мога да продължа в същия дух и списъка ще стане поне 3 пъти по-дълъг. Пища всичко това, за да разберете, че не е достатъчно просто да кажете "аз направих датчик", защото има датчици и датчици. В общия случай прецизирането на хардуера отнема няколко месеца и 5-6 междинни версии, а след това отива поне човекогодина в прецизирането на софтуера и функционалността. И в изчистване на бъговете, които обикновенно се проявяват в критични ситуации.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 13.07.2009 08:31

Малко терминологично уточнение - това се отнася не до датчиците, които събират информация, а до контролера, който я обработва и реализира алгоритъма на управлението.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот NRG » 13.07.2009 08:34

Здравейте Матеев!

Позиционера STS316 е едно-осов, доколкото видях. За двуосно ориентиране ще са ми нужни два такива позиционера, монтирани перпендикулярно един спрямо друг. Така ли е?

Тъй като ще ползвам линейни мотори за сателитни чинии (въпреки изписаното по форума, във връзка с тяхната ненадеждност), позиционера предвиден ли е да работи с такива?

Как стои въпроса със захранването? За мануалния контрол на системата в момента използвам електрониката и захранването на производителя на сателитна апаратура. С това захранване смятам да подам мощност на вашия позиционер. Правилно ли съм се ориентирал?
NRG

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчева енергия