odimov написа:В момента е по координати с часовник , но правим някакви алгоритми за да има и обратна връзка .Според мен трябва някак да се комбинира управлението - тези дни времето беше показателно за това :постоянно облаци ,а системата следи "слънцето" ...Но все пак -клиентът ще реши-часовник с координати,осветеност/напр. <10W/m²/ или комбинация...
Абсолютно съм съгласен с вас odimov. Комбинация от пасивна и активна система ще е оптимално решение. Пасивната има приоритет при ясно време, активната при облачно. Това, както знаете, е важно само когато искаме да уловим дифузна + директна радиация. В моя случай, дифузната радиация не може да бъде уловена, тъй като използвам параболичен концентратор (сателитна чиния).
Интересува ме точно такъв тип платка за пасивно управление, каквато сте конструирал/и, понеже и аз искам да направя подобна като част от обучението ми. Тъй като ще мине време докато стигна до нещо работещо и смислено, чужда разработка контролер би ми служел за образец, и би завършил системата. Аз от тук нататък ще имам база за пълен енергиен/термодинамичен анализ, и когато се сдобия с необходимите знания опит и умения, мога да пристъпя към най-същественото, именно създаването на контролер подобен на вашия. Моля да не ме разбирате погрешно, че искам да крада ноу-хау и прочие. Просто ми трябва готов работещ образец, чрез който системата може да започне да работи. Ако желаете, има начини да подсигурите механично труда и времето си.
Както Lupus спомена, контролера трябва да се програмира според специфичните електромеханични елементи и геометричните зависимости на конструкцията. Накратко контролера ще трябва да подава подходящите сигнали на два линейни 36VDC мотора, с минимална стъпка от 0.57мм, и максимален ход от 300мм, като посредством тях, обхвата по елевация е ~90градуса, и ~160 градуса по азимут. Изчисленията за специфичната за моята конструкция зависимост {(мм ход)/градус} са ясни също и мога да ви снабдя с необходимите формули.
odimov, ако сте съгласен, моля направете ми оферта.
Благодаря!