Преференциална изкупна цена на енергия от ВЕИ

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот alabala963 » 22.05.2011 13:03

Дядо ми казваше:- Не е грешно да ти откажат, грешно е да не си поискаш.
Емоциите са хубаво нещо, без тях се приравняваме с животните, но е хубаво и да се дадат и солидни аргументи, когато искаме нещо и сме си в правото да го искаме.
Нека жалбата да е емоционална и аргументирана.
Напълно подкрепям протеста Ви спрямо политическото определяне на цената. А оня малоумник от Атака дето дава ултиматом да не се вдига цената на тока, защото ще си оттегли подкрепата за правителството е за клинично лечение.
Аватар
alabala963

Мнениеот Djambazov » 22.05.2011 13:13

Уважаеми Колеги,
Щом приемате Петицията, която съм написал, като достатъчно емоционална - от мен емоциите. Давайте солидните аргументи и да я изпращаме!
Djambazov

Мнениеот retro » 22.05.2011 16:40

Djambazov написа:Уважаеми retro,
Не приемайте това, което ще напиша лично към Вас. Не желая да изпадаме в излишни спорове. Все пак за това е форума - да споделяме мнения и обсъждаме теми. ...

Уважаеми г-н Джамбазов,
Както писах в един по-ранен мой пост почти напълно съм съгласен с Вас и Ви подкрепям. Въпросът ми "За какво точно ще се жалвате на ЕК" не е риторичен или с цел провокация, заяждане. Стремя се да бъда полезен с каквото мога. Въпроса ми беше насочващ, за да формулирате колкото се може по-точно случая. Ето какво ми отговориха на мен от ЕК:
Уважаеми г-н .........,

Благодарим Ви за съобщението.

В случай че смятате, че България не зачита европейското законодателство, може да се свържете със съответната компетентна служба в рамките на Европейската комисия. Генералният секретариат на Европейската комисия отговаря за наблюдение на прилагането на правото на ЕС. За допълнителна информация, моля, посетете следната Интернет страница относно нарушенията на правото на ЕС:

http://ec.europa.eu/eu_law/infringement ... nts_bg.htm

Моля, имайте предвид, че Европейската комисия прави необходимото, за да може правото на ЕС да се прилага правилно - чрез отделни лица, национални власти и други европейски институции. Комисията може да наложи санкции върху отделни лица или компании, които нарушават правото на ЕС. Тя може да предприеме формални действия срещу национални власти, ако съществува подозрение, че те извършват подобни нарушения, като изиска от тях да се коригират в определен срок. Това може да включва отнасянето на въпроса към Съда на европейските общности.

Предлагаме Ви да проучите внимателно следната Интернет страница, на която е обяснена процедурата по подаване на жалба срещу държава-членка на ЕС:

http://ec.europa.eu/eu_law/your_rights/ ... hts_bg.htm

Моля, имайте предвид, че за подаване на жалба, Вие можете да използвате съответния формуляр на следната Интернет страница:

http://ec.europa.eu/eu_law/your_rights/ ... rms_bg.htm

Ако имате допълнителни въпроси, моля, свържете се директно с Генералния секретариат на следния адрес в Интернет:

https://ec.europa.eu/dgs/secretariat_ge ... fm?lang=bg

Надяваме се, че информацията Ви е била полезна и оставаме на разположение ако имате допълнителни въпроси за ЕС.

С уважение,

А ето и един формуляр, който би бил полезен при подаване на жалба, искане или сигнал до ЕК, въпреки че не е задължителен като форма:
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Re: Преференциална изкупна цена на енергия от ВЕИ

Мнениеот Gio » 23.05.2011 09:18

retro написа:
Djambazov написа:...Април 2010 година подписахме договор за изкупуване на електроенергия на преференциална цена от 0,75лв. за киловат за период от 25 години. След един месец цената се промени на 0,72лв. Преди месец стана 0,69 лв. за киловат....

Г-н Джамбазов, значи ли това, че от E.ON едностранно са променили договора Ви за изкупуване на произведената от Вашата ФВЕЦ електрическа енергия и са намалили цената на изкупуване?

...ето това ни изпрати EVN във връзка с новите цени за изкупуване на електроенергията.
Прикачени файлове
Deklaraciq VEI vid na centralata CY Reshenie 10 ot 30032011 na DKEVR12042011 (2).doc
(36 KiB) 718 пъти
11.pdf
(113.95 KiB) 702 пъти
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Djambazov » 23.05.2011 14:54

retro написа:
Djambazov написа:Уважаеми retro,
Не приемайте това, което ще напиша лично към Вас. Не желая да изпадаме в излишни спорове. Все пак за това е форума - да споделяме мнения и обсъждаме теми. ...

Уважаеми г-н Джамбазов,
Както писах в един по-ранен мой пост почти напълно съм съгласен с Вас и Ви подкрепям. Въпросът ми "За какво точно ще се жалвате на ЕК" не е риторичен или с цел провокация, заяждане. Стремя се да бъда полезен с каквото мога. Въпроса ми беше насочващ, за да формулирате колкото се може по-точно случая. Ето какво ми отговориха на мен от ЕК:
Уважаеми г-н .........,

Благодарим Ви за съобщението.

В случай че смятате, че България не зачита европейското законодателство, може да се свържете със съответната компетентна служба в рамките на Европейската комисия. Генералният секретариат на Европейската комисия отговаря за наблюдение на прилагането на правото на ЕС. За допълнителна информация, моля, посетете следната Интернет страница относно нарушенията на правото на ЕС:

http://ec.europa.eu/eu_law/infringement ... nts_bg.htm

Моля, имайте предвид, че Европейската комисия прави необходимото, за да може правото на ЕС да се прилага правилно - чрез отделни лица, национални власти и други европейски институции. Комисията може да наложи санкции върху отделни лица или компании, които нарушават правото на ЕС. Тя може да предприеме формални действия срещу национални власти, ако съществува подозрение, че те извършват подобни нарушения, като изиска от тях да се коригират в определен срок. Това може да включва отнасянето на въпроса към Съда на европейските общности.

Предлагаме Ви да проучите внимателно следната Интернет страница, на която е обяснена процедурата по подаване на жалба срещу държава-членка на ЕС:

http://ec.europa.eu/eu_law/your_rights/ ... hts_bg.htm

Моля, имайте предвид, че за подаване на жалба, Вие можете да използвате съответния формуляр на следната Интернет страница:

http://ec.europa.eu/eu_law/your_rights/ ... rms_bg.htm

Ако имате допълнителни въпроси, моля, свържете се директно с Генералния секретариат на следния адрес в Интернет:

https://ec.europa.eu/dgs/secretariat_ge ... fm?lang=bg

Надяваме се, че информацията Ви е била полезна и оставаме на разположение ако имате допълнителни въпроси за ЕС.

С уважение,

А ето и един формуляр, който би бил полезен при подаване на жалба, искане или сигнал до ЕК, въпреки че не е задължителен като форма:

Уважаеми ретро,
Благодаря Ви за изпратената информация. Тя е важна и полезна. Обръщам се към Вас, защото в момента сме най активни по темата, но това се отнася и към всички който подкрепят едно такова начинание.
Това за което в момента предлагам да се жалваме е за отношението на държавата към производителите на електроенергия от фотоволтаични електроцентрали. От определянето на преференциалната изкупна цена. Ако политиката на ЕС по отношение на енергетиката е да подкрепя и стимулира производителите на зелена енергия, то в България това не е така. Пак повтарям, а може би потретвам - не трябва изкупната цена да се коригира на база понижаване на цените на фотоволтаичните панели. Направих една графика, която е доказателство каква е разликата между производство на поликристални и монокристални модули от нашата централа при които разликата в цената поне за момента в който ги купувахме беше приблизително 11%. Колко е актуално това към момента най добре може да го каже г-н Матеев, но така или иначе ако се следва такава логика представете си какво би станало, ако утре се появи един дъмпингов производител и продава модули по 0,50 евро за ват. Най лошото е че никой не желае да ни чуе мнението. Никой до момента не е взел под внимание какво мисли един реален производител, преминал през процедура по присъединяване, кандидатствал и вземал кредит от банка, подписвал договор с ЕРП, обслужвал три години този кредит и т.н. Не се приемам за толкова важен но все пак разполагаме с доста натрупан опит и база данни, които можем да споделим и със "специалистите" от правителството и ДКЕВР. Истината е, че за тях ние не сме толкова важни, но пък сме едно добро оправдание примерно за високата цена на тока на бай Йордан.
В линковете, които ми изпратихте чета, че:
"Всеки може да подаде жалба пред Европейската комисия срещу държава-членка и нейни мерки (законови, подзаконови или административни) или практики, които според него влизат в разрез с дадена разпоредба или принцип на правото на ЕС. Не е необходимо да демонстрирате, че имате интерес от започване на процедура, нито да доказвате, че сте главно и непосредствено засегнати от нарушението, срещу което подавате жалба. При все това, за да бъде допустима, жалбата ви трябва да съобщава за нарушение на правото на ЕС от страна на държава-членка и не може да се отнася до спор между частни лица."
Ето какво смятам, като нарушения в законодателството в момента:
Неспазване ЗАКОН ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА
Чл. 24(1), т.1;
Чл. 31, т.1;
Чл. 31, т.4;
Чл.31, т.7
Някъде нещо може и да греша, в момента просто маркирам.
Самият факт, че се за отменят Чл.157; 158; 159; 160; 161, които са напълно в духа на Европейската програма за поощряване производители на зелена енергия говори за намеренията на "специалистите" от тук нататък.
Като неспазване на законодателството може да се атакува почти всеки член от ЗАКОН ЗА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ И АЛТЕРНАТИВНИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ И БИОГОРИВАТА, в който присъства думите "насърчаване" и "приоритетно присъединяване". Това ми се струва не много трудно доказуемо. Само аз мога да дам най малко пет примера, а съм сигурен, че почти всеки захванал се с това се е сблъскал с "приоритетното присъединяване" особено от страна на ЕРП-тата.
Смятам, че дори да "стреляме" и на посоки, това пак би довело до нещо. Когато гърмим може и да не уцелим, но гърмежът се чува и някой се стряска. Не знам дали звучи достатъчно сериозно, но трябва да се направи нещо. Давайте мнение.
Прикачени файлове
Сравнителна диаграма.pdf
(327.62 KiB) 661 пъти
Djambazov

Мнениеот Djambazov » 23.05.2011 15:29

Стига за малко с тези закони и наредби. Ето един цитат от мисъл на един велик човек. Жалко че не е Българин и че по негово време още не е имало ВЕИ. За тези, които в този хубав ден не се наслаждават на шума от дрънчене на стотинки в касичката от фотоволтаичната му централа :? , а се чудят на кого и къде точно да си търсят правата:
"Нямат значение нито критикът, нито онзи, който посочва, че силният се е препънал или обяснява как някой друг би се справил по-добре. Заслугата принадлежи на човека, който действително е на арената, чието лице е покрито с прах, пот и кръв, който се сражава безстрашно, който прави грешки и все не успява, който познава големия ентусиазъм, голямата страст и се отдава на достойна кауза, на онзи, който в най-добрия случай накрая ще изпита триумфа на висшето постижение и който, в най-лошия случай, ако се провали, поне ще се провали, след като е показал голям кураж, така че мястото му няма да бъде никога с онези студени и плахи души, които не познават нито победа, нито поражение".
Теодор Рузвелт
Djambazov

Мнениеот ferdy » 24.05.2011 18:49

Аз сигурно не разбирам темата. Не вярвам някой да откаже да подпише петицията, просто има идеи тя да се аргументира по-добре.
ferdy

Мнениеот Lupus » 24.05.2011 19:12

ferdy написа:Аз сигурно не разбирам темата. Не вярвам някой да откаже да подпише петицията, просто има идеи тя да се аргументира по-добре.

И аз май не я разбирам. Много патетика и белетристика и никаква конкретика.
Петиция до кого и точно за какво?
Кое точно на какво противоречи? Какво трябва да се промени? Когато говорим за законови несъответствия или противоречия се борави с термини, параграфи, алинеи и АНАЛИЗ!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот retro » 24.05.2011 21:35

Lupus написа:И аз май не я разбирам. Много патетика и белетристика и никаква конкретика.
Петиция до кого и точно за какво?
Кое точно на какво противоречи? Какво трябва да се промени? Когато говорим за законови несъответствия или противоречия се борави с термини, параграфи, алинеи и АНАЛИЗ!

Анджак , Lupus!

Ооопс, сори за израза...

Извинете ме и за другия израз...

Да се таковам в таковата!
------------------------------------------
p.s.
Анджак (тур.) - точно така
сори (англ.) - съжалявам
да се таковам в таковата (бълг.) - типично български израз, изразяващ самокритичност

Честит 24-ти май - Ден на славянската азбука и българската просвета, култура и писменост!
retro

Мнениеот ... » 26.05.2011 00:58

...
Последна промяна ... на 26.05.2011 12:24, променена общо 1 път
...

Мнениеот retro » 26.05.2011 02:02

Humppa, тази вечер май не си си пил хапчетата. Или ако си ги изпил, то си ги изпил не с вода, а с нещо друго? :drunken:
Хайде, лягай си вече, че кое време стана - утре пак ...
retro

Мнениеот ... » 26.05.2011 12:23

Паркизана го пия чист ;)
...

Мнениеот POPOVOOD » 26.05.2011 22:21

Уважаеми колеги, симпатизанти, критици и всички инволвирани в слънчевата енергия в България,

Искам с радост да ви съобщя, че слънчевата енергия в България ще просъществува!

Благодаря на г-н Джамбазов, като един от малкото трезвомислещи хора, които срещаме из форумното соларно пространство,
... на г-н ретро, като един типичен представител на българската критика,
както и на всички разбрали и недоразбрали за какво точно пишат в този форум. Благодаря ви, че ви има!

Слънчевата енергия е най-мощната енергия на нашата планета! Благодарение на нея съществуваме всички ние и само благодарение на нея се осъществяват всички процеси на земята, необходими за поддържане на условията на живот на хората.

Надявам се всички проумявате, че при слънчевите централи не става въпрос за ниска или висока цена на тока, или за това, че на ДКЕВР са им наредили да ограничат западните инвестиции, или че Бойко или Цветелина или който и да е, е решил да инвестира и да блокира останалите. Не е това.
При слънчевите централи става въпрос за нашето бъдеще или по-скоро за бъдещето на нашите деца, за това да им осигурим един по-чист свят, изпълнен с чистота на въздуха, природосъобразен начин на живот и най-вече топлина в сърцата.

Няма нужда от оплаквания, жалби или петиции до Европейската комисия, или до Папата или до който и да е друг висшестоящ орган. НИЕ сме хората, които трябва да запознаем обществото от нуждата от чиста енергия в този свят, чиято суровина е безплатна, екологична и в дългосрочен план полезна за нас и нашите деца!

Предлагам ви вместо да се оплакваме, вайкаме или критикуваме - да се обединим в една кауза - а именно да проповядваме значимостта на използване на слънчевата енергия в нашето общество и внедряването и все повече и повече сред енергийните ни доставки. Когато се борим заедно ЗА една кауза е по-вероятно да успеем, отколкото да се борим срещу нечия кауза, политическа воля или заповед.

Очаквам многобройните ви коментари и идеи по този въпрос.

Благодаря!
POPOVOOD

Мнениеот Lupus » 26.05.2011 23:08

И ние ти благодарим за това, че ни посочи верния път!
Преди двадесет и кусур години след такива пламенни слова на някой партиен конгрес следваше обикновено текста:
"Залата изпрати оратора с бурни и нестихващи аплодисменти, ставайки на крака". :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Miro » 27.05.2011 14:58

POPOVOOD написа:....Предлагам ви вместо да се оплакваме, вайкаме или критикуваме - да се обединим в една кауза .....

Вече сме се обединили, заповядайте при нас:
http://mateev.bg/showthread.php?t=46&p=574&viewfull=1#post574
Miro

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали