Проекти

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Miro » 20.11.2008 12:19

Mateev написа:Това с обучение в някой институт няма да реши проблемите с кадрите. Нужни са хора, които да са запалени по темата, а не хора, които изкарват 5 години хай-лайф с приятели и мацки за сметка на парите на тати. В тази връзка може да се окаже, че половината от читателите на този форум вече са много по-компетентни в соларните технологии от някое новоизлюпено инженерче, което даже не знае Закона на Ом.

Така беше и с мене едно време във ВМЕИ. Първия семестър имах 5 по математика, втория - 4, третия - 3. Добре че нямаше четвърти семестър. И в главата ми остана много малко. И чак преди няколко години (15 години след следването) ми дотрябва теорията на вероятностите за нуждите на прогнозирането на финансовите пазари. И да знаете как изрових старите учебници и как ги изчетох от корица до корица, при това няколко пъти и то с огромен интерес.

Защо една безинтересна за мен материя в един момент се превърна в свръх интересна? Ами думичката е МОТИВАЦИЯ. Когато даден човек има правилната мотивация, той може да направи чудеса. И факта, че има хора, които ежедневно четат този форум, говори именно за това, че те имат мотивация за придобиване на познания в соларните технологии. Докато при съвременните младежи трудно може да се намери мотивация за нещо друго, освен да ..... някоя мацка.

Напълно съм съгласен! Преди 2-3 години правехме опити да проведем стажантска програма в местния свободен университет...хем при абсолютната подкрепа от страна на ръководството. Първо се опитахме да вземем няколко по-будни младежи на летен стаж(платен!!!) в офиса - оказа се, че такива липсват. После им провеждахме обучение на тяхна територия - от 120 души за БЕЗПЛАТНО обучение, се записаха 14! От тях 6 мислили, че това е присъствен лист и не дойдоха. От другите първия ден бяха 8, втория дойдоха 4... и само един се престраши да почне стаж. Та статистиката за мен е, че 1% от студентите са отишли да учат и да се реализират... останалите за да бройкат мацки, да се скатават от мама и тати и да не се налага да работят..

Въпреки това университетите трябва да имат водеща роля в подготовката на кадри и научно-развойната дейност, естествено с подкрепата на фирмите в съответния бранш. Само с практика може да се стане добър занаятчия, но няма как да се придобие мултидисциплинната инженерна подготовка, която се дава в университета. Нещата са свързани...
Miro

Мнениеот dido 2 » 20.11.2008 12:45

От 15 души персонал 5 учат нещо си задочно . Не ме питайте кви смешни неща и в кви измислени институти се случва тая смехория .
dido 2

Мнениеот EOS Technologies » 20.11.2008 12:57

Миро, не знаех, че си минал по този път. Е, какво да правим? Явно не само Държавата ни е виновна... Може би трябва да предложим на студентите 10 годишни договори за работа и да им изплатим заплатите предварително? Естествено, преди да са започнали да следват.

Между другото, по онова време имах лично такъв договор за работа. Пишехме година 1988 :-)

Поздрави
EOS Technologies

Мнениеот Miro » 20.11.2008 17:36

Колкото са хората, толкова са и решенията. Според мен за качествени и переспективни студенти е най-добре варианта стипендия с договор. Така студентът си подсигурява пари за обучението, има къде да стажува и да се реализира след завършването. От друга страна работодателят си гарантира специалист на дългострочен договор, но пък не може да го използва пълноценно в периода на обучението... За големи компании това предполагам е ОК, но за такива малки като мен - най-много стажантска програма.
Miro

Мнениеот malchev » 20.11.2008 19:34

Темата зави в неочаквана посока.
Чувствам се малко виновен, че зачекнах проблема с кадрите.
Последна вметка и спирам по тази точка.
Ето какво открих като описание на "соларен инженер":

"Most Solar Engineers have a Bachelor's degree in engineering (chemical, electrical, environmental, materials or mechanical), physics or materials science with a specialization in solar energy and engineering."

Следователно е достатъчно в нашите университети да се открият специализации в областта на ВЕИ и всеки изкарал 4 години в технически университет би могъл да стане "соларен специалист".
malchev

Мнениеот eng_angelov » 20.11.2008 23:03

И аз съм завършил механизация на земеделието, ама се справям с конструирането на механизми 100 пъти по добре от завършилите МТМ.
Важно е не какво си учил, а дали можеш да мислиш...
Аватар
eng_angelov

Мнениеот Mateev » 21.11.2008 13:08

Ето ви две книги с общ обем от около 1500 страници. Изчетете ги няколко пъти от корица до корица и ако всичко ви стане ясно, можете да се гордеете, че вече сте на 80% соларен специалист. След това измислете и направете няколко централи и сте готови с практическия опит. Не пропускайте и да се абонирате за Photon International, за да сте в течение на последните новости. И най-накрая поне веднъж или два пъти в годината ходете по специализирани изложения по света.

ftp://solar.sts.bg/files/Photovoltaic_Systems_Engineering.zip
ftp://solar.sts.bg/files/Practical_Handbook_of_Photovoltaics.zip
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 23.11.2008 17:23

...пак съм аз - мислите ли, че това Експо в Милано е "потентно" - заслужава ли си да карам до там?
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 23.11.2008 21:05

Ако си пропуснал Мюнхен от пролетта, заслужава си да идеш в Милано. Иначе не. Няма смисъл да се ходи на всяко едно изложение (те са поне 20 през годината), защото ще видиш едни и същи фирми с една и съща продукция и постижения. Струва си да ходиш на международни соларни изложения максимум 1 път път в година и да подбираш тези държави, в които има много инсталации (Германия, Испания, Италия). Според мене Миланското изложение е 3-то по значимост, но в него ще присъствуват поне 95% от фирмите, присъствували на изложението в Мюнхен.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Gio » 23.11.2008 21:10

...не, не - предстои Милано - за 25 до 28 - аз не пропускам нищо :)
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 24.11.2008 01:53

Миналата година бях в Милано, а тази - в Мюнхен. Колегата ходи даже и в Испания. И каква е ползата? Ами поредните 100 килограма проспекти с шарени картинки. Вече няма къде да ги държа. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 24.11.2008 07:21

...същата работа :) Но и във Влансия, а след това и в Дюселдорф бе добре. Сега предстои Милано и май това ще е за тази година... Но винаги има полза от тези мероприятия мисля...
Аватар
Gio

Мнениеот gogo_mastera » 11.12.2008 11:05

Искам да се върна малко на предната тема.Специалност ВЕИ има в австрииския университет таксата е 20 000 евро.Нека не се ограничаваме само с българските меита.Аз съм завършил софииското меи.Там специалност ВЕИ няма ,камо ли да са отделни специалности по, вятърна ,слънчева енергетика и биоенергия както е австрииския университет.А като ги знам как деистват в ТУ София близките 20 години забрави да има специалност ВЕИ.А дори и да направят 99% ще се учат виши математики физики и химии и накрая ще покажат някоя снимак на слънчев панел точно преди раздаването на дипломите :D .
gogo_mastera

Мнениеот Mateev » 11.12.2008 13:07

Не знам колко може да помогне университета или специалността, ако студента няма мотивацията да учи. Сигурно има много специалисти, които са получили знанията си в университет, но има и хиляди примери за хора, които са натрупали истинските си знания след това, когато са се сблъскали със суровата действителност на живота. При това истинските знания не са заслуга на някое учебно заведение, а на желанието и на волята за усъвършенствуване. На фона на това може да се каже, че висшето образование само разширява мирогледа и дава здрава основа за едно бъдещо развитие на дадения специалист. Нищо повече. Но дали това бъдещо развитие ще стане факт и дали специалиста наистина ще стане специалист - това зависи само от него. И то е свързано не с дипломата, а с хилядите часове след това, прекарани в допълнително натрупване на знания в някакъв тесен аспект от огромното човешкото познание.

Няма как. Познанието на човечеството е огромно. То не може да бъде побрано в един единствен човешки мозък. Не може да бъде побрано и в 1000 или даже в 1 000 000 мозъка. Именно поради тази причина образователната система е в състояние да даде само основата и нищо повече. А истински специалист в дадена област се става след това. Първо трябва да си изберете областта. При това тази област трябва да е колкото се може по-тясна, за да имате шанс в рамките на живота си да научите колкото се може повече за нея. И след това наистина започвате да учите. И това го правите ЦЯЛ ЖИВОТ. Всички експерти в дадена област са ВЕЧНИ УЧЕНИЦИ. И през деня работят по специалноста си, а вечерта и през почивните дни вместо да се напият или да чукат мацки, ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ САМОУСЪВЪРШЕНСТВУВАТ. В момента, в който спрете да го правите, знанията ви остаряват и вие вече сте БИВШ СПЕЦИАЛИСТ, готов за бракуване.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.12.2008 13:18

В момента в България вече се правят соларни централи. По-добри или по-лоши - това няма никакво значение. Важното е, че в момента се формират и израстват специалисти в една нова област. И тези специалисти рано или късно ще станат ИСТИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ. И тогава появата на един нов, прясно обучен студент, ще е едно предимство за намиране на работа и нищо повече. И за да може и той също да стане ИСТИНСКИ СПЕЦИАЛИСТ, ще се наложи да измине трънливия път на натрупване на практически опит и паралелно с това трябва да продължи да поддържа знанията си на ниво, като ежедневно губи по няколко часа в интернет. И така цял живот.

Между другото този форум спомага за формирането на бъдещи соларни специалисти. И самия факт, че има кой да го чете и кой да пише означава, че в България вече има достатъчно на брой сериозно мотивирани хора с потенциал да станат ИСТИНСКИ СОЛАРНИ СПЕЦИАЛИСТИ. И споделяйки знанията си един на друг ние всъщност взаимно си помагаме за достигането на тази заветна цел.
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии